Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lišák Fraser: Třikrát se ženil kvůli majetku, dvakrát byl psancem, za velezradu měl být rozčtvrcen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Hrdina

Prohnaný Simon Fraser, náčelník skotského klanu Fraserů, si svou přezdívku Lišák jednoznačně zasloužil. Jeho politické veletoče a střídání stran ve sporu jakobitů s Hannoverci byly obdivuhodné. Přesto ho to neuchránilo před popravčím špalkem.

Článek

Narodil se jako druhorozený syn pravděpodobně roku 1667, po otci Thomasovi byl Fraser a matka Sybilla pocházela z klanu MacLeodů. Avšak poté, co jeho starší bratr podlehl zraněním z bitvy u Killiecrankie, stal se dědicem titulu i majetku a rovněž adeptem na náčelnictví klanu Fraserů z Lovatu. Vzdělaný Simon, plynule hovořící anglicky, francouzsky a gaelsky, se musel vypořádat se silnou konkurencí Mackenzieů a Murrayů z Athollu. Aby posílil své postavení v boji o nástupnictví, pokusil se vyjednat si sňatek s dcerou nedávno zesnulého Hugha Frasera, 9. lorda Lovata. Tomu ale zabránil John Murray.

Když si Simon nemohl vzít dceru, vzal si roku 1697 matku Amelii, vdovu po Hughovi. Amelie pocházela z klanu Murrayů, který sňatek zpochybnil a u dvora Simona obvinil ze znásilnění, vynuceného manželství a jeho klan z rebelie. Soudní dvůr v Edinburghu postavil Simona mimo zákon a v únoru 1698 se na území Fraserů vydala společná trestná výprava Murrayů z Athollu a vládních oddílů. Simon, jeho otec a dvacet předních mužů klanu muselo uprchnout na ostrov Skye, kde se uchýlili na hrad Dunvegan. Když se Simon vrátil do Skotska, shromáždil tři sta válečníků a s nimi přemohl dvojnásobné athollské vojsko. To mu vysloužilo respekt a pověst schopného válečného vůdce. Aby vytvořil protiváhu paktu Mackenzieů s Murrayi, spojil se s mocným Archibaldem Campbellem, vévodou z Argyllu a náčelníkem Campbellů. Roku 1700 král Simona pardonoval. Otázka Simonova obvinění však nebyla ve Skotsku stále dořešena.

Foto: Jan Hrdina

Hrad Dunvegan na ostrově Skye je rodovým sídlem klanu Macleod, z něhož pocházela Simonova matka.

Vlastní zájem především

V únoru 1701 se Simon odmítl dostavit k soudu, a tak se stal opět psancem. Protože nová královna Anna dala ve skotských záležitostech přednost hraběti z Tullibardinu, jenž byl hlavou Murrayů, před vévodou z Argyllu a rodové sídlo Fraserů obsadil Alexander Mackenzie, manžel dcery Hugha Frasera, odešel Simon Fraser do francouzského exilu u dvora krále Jakuba II. Zde se také setkal s Ludvíkem XIV., jemuž předestřel plán na jakobitskou invazi s francouzskou podporou, která by se vylodila ve Skotsku a s pomocí klanů dosadila Stuartovce zpět na britský trůn. Tento Simonův plán se stal inspirací při plánech na invazi v letech 1715 a 1745. Po roce stráveném ve Francii byl Simon poslán zpět do Skotska, aby připravil půdu pro invazi. Skotsko skutečně navštívil, avšak rozehrál vlastní hru na obě strany s jediným cílem; získat zpět svůj majetek a dosáhnout na titul lorda z Lovatu. Jenomže po návratu do Francie se věc provalila, Simon byl nejprve vykázán z Paříže a nakonec králem na tři roky uvězněn.

Ve Skotsku se stal mezitím Alexander Mackenzie hlavou klanu Fraserů z Lovatu, což se samotným Fraserům dlouhodobě nezamlouvalo. Proto roku 1714 vyslali ze svého středu Jamese Frasera z hradu Leathers, aby Simona přivezl zpět do země. Bylo to právě v době, kdy na britský trůn nastoupil Jiří I. Hannoverský a Simon opět ucítil příležitost. Ve Skotsku totiž vypuklo nové jakobitské povstání, ale Simon se rozhodl stuartovskou věc nepodpořit a postavil se na stranu vlády. Jedině tak totiž získal povolení k návratu do Skotska. Když se na sever konečně dostal, z několika set loajálních Fraserů zformoval vlastní vojsko, které pak významnou měrou přispělo k obsazení Inverness v prosinci 1715. Následný krach povstání zbavil Simona Frasera oponentů a díky úplnému královskému pardonu se stal nezpochybnitelným lordem z Lovatu a hlavou klanu Fraserů. Jako náčelník starého střihu pečoval o příslušníky klanu, dbal na jejich stravu i oblečení tak, aby nikdo nemohl být považován za nuzáka a zároveň byl oblečen v tradičním horalském oděvu. Současně však nesnášel jakýkoliv odpor, což vedlo ke konfliktům s některými předními členy klanu, např. již zmíněným Jamesem Fraserem z Leathersu.

Foto: Le Clare / Wikimedia Commons / public domain

Simon Fraser, 11. lord Lovat

Na straně vyhnaného krále

Simon byl vnitřním přesvědčením jakobita, avšak veškeré jeho činy řídil především osobní zájem, vždy záleželo na tom, která strana sporu mu může přinést větší prospěch. Po porážce povstání let 1715 a 1719 to byla nepochybně strana vládní, v jejímž zájmu zřídil lord Lovat jednu z šesti Independent Highland Companies, aby dohlížela na pořádek na Vysočině. Tím si pojistil vliv i příjmy. Když se ale počátkem 30. let rozkmotřil s Johnem Campbellem, vévodou z Argyllu, a Duncanem Forbesem, lordem Cullodenem, kteří byli nejmocnějšími skotskými stoupenci vlády, začal se znovu sbližovat se Stuartovci. Když mu roku 1739 nabídl Jakub Francis Stuart titul vévody, stačilo to k tomu, aby Lovat opět podpořil jakobitskou věc. Stálo ho to však velení nad jeho horalskou jednotkou.

O šest let později se ve Skotsku objevil princ Karel a Lovat opět řešil dilema. Nakonec oběma stranám sporu poslal dopis, v němž sliboval svou podporu, bitva u Prestonpans ho ale přesvědčila, aby svému synovi Simonovi nařídil připojit se k jakobitům. Sám dál vyčkával, tvářil se neutrálně, jakobitům však pomáhal. Po bitvě u Cullodenu se setkal s princem Karlem, kterému radil přeskupit vojsko v kopcích Vysočiny. Poté se rozešli a každý prchal svou cestou. Bylo 7. července 1746, když Simona, stiženého těžkou artritidou, dostihli a zajali u Loch Morar.

Foto: William Hogarth / Wikimedia Commons / public domain

Simon Fraser, 11. lord Lovat na kresbě Williama Hogartha, pořízené během Lovatova transportu do Londýna roku 1746.

Poslední poprava stětím v Británii

Lišák Fraser byl považovaný za jednoho z hlavních vůdců povstání z roku 1745. Pramálo záleželo na tom, že v povstání byl namočen mnohem méně než mnozí ti, kterým se povedlo uprchnout. Sedmdesátiletý lord měl tu smůlu, že byl zajat a dopraven do žaláře v Toweru. V březnu 1747 pak začal týdenní proces, na jehož konci padl rozsudek za velezradu – pověšení, vyvržení a rozčtvrcení. Z vůle královy byl verdikt změněn, a tak byl lord Lovat „milosrdně“ sťat. Byla to poslední poprava stětím v Británii.

Simon Fraser, 11. lord Lovat, byl třikrát ženatý, jeho manželkami postupně byly Amelia Murray, Margaret Grant a Primrose Campbell. Jeho nástupcem se stal syn Simon, jenž se později stal významným velitelem britské armády a účastnil se bojů v Kanadě proti Francouzům. Jako jedna z nejvýraznějších postav doby se musel objevit i v seriálu Cizinka. Znát ho můžete jako dědečka Jamieho Frasera z 2. řady seriálu …

Další literatura:

Fraser, Sarah: The Last Highlander, London 2021.

Hrdina, Jan: Skotskem po stopách seriálu Cizinka, Praha 2020.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz