Hlavní obsah
Cestování

Rakouská obec Fucking si musela změnit jméno. Lákala příliš mnoho turistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tobias "ToMar" Maier / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Řitka, Šukačka, Pičín… Některé zeměpisné názvy dokáží pobavit, jeden by se až začervenal. Mezinárodního věhlasu se v tomto směru dostalo nenápadné rakouské vísce Fucking, přitom její název nemá s vulgarismem nic společného.

Článek

Bylo 6. století a Západní Evropa se ještě stále nevzpamatovala z neklidného období po rozpadu římského impéria. Vládu nad Evropou si postupně rozdělovaly barbarské národy, z nichž mnohé stále vyznávaly pohanské kulty. A tehdy prý jakýsi bavorský velmož jménem Focko založil osadu, která získala jeho jméno. Fockova vesnice je jako Vucchingenv písemných pramenech poprvé zmiňována k roku 1070 a o dvacet let později se dočítáme o zdejším pánovi, jehož jméno latinsky znělo Adalpertus de Fucingin. S postupujícími staletími se název dále měnil až se v polovině 16. století objevil Fugkhing, jenž se o dvě století později změnil v již známý Fucking. A pak malou nenápadnou rakouskou vísku objevil anglosaský svět…

První vlnu pozornosti vyvolal Fucking na konci 2. světové války, kdy se do oblasti dostali američtí a britští vojáci, kteří do světa vypustili první fotografie s imaginativním názvem vesnice. Lavinu ale spustil až internet. Obci Fucking, mající pouze kolem stovky obyvatel, se dostalo nebývalé pozornosti zejména díky globálně propojeným sociálním sítím, které nalákaly do dosud neznámé vísky nebývalý počet turistů. Ti toužili po selfie s názvem vesnice, mnozí si však rakouské Fucking vykládali mnohem svébytněji. Rakouská víska tak získala mezinárodní pozornost, o níž nestála. Neblahým důsledkem toho bylo, že se například až příliš často ztrácely cedule s názvem obce.

Velkou pozornost obec vyvolala zejména mezi Brity, kteří si místo oblíbili a vymýšleli s názvem vesnice nekonečné vtipy. Místní průvodce pro britský deník The Daily Mirror řekl: „Všichni Němci chtějí vidět Mozartův dům v Salzburgu, Američané chtějí vidět, kde se točil film Za zvuků hudby. Japonci chtějí navštívit Hitlerovo rodiště v Braunau, ale pro Brity je to všechno o Fuckingu.“ Čeho je moc, toho je příliš. A tak se starousedlíci rozhodli pro změnu názvu obce.

První pokus o změnu názvu proběhl již roku 2004, byl však odmítnut. „Pro nás je Fucking Fucking a Fuckingem zůstane,“ prohlásil starosta a dalších osm let se nic nedělo. V roce 2012 se o názvu obce hlasovalo znovu a tentokrát byla většina pro změnu. Přesto až roku 2021 došlo ke změně názvu obce a 1. ledna toho roku se z Fuckingu stal Fugging.

Víska Fucking si své jméno změnila, ne tak ale další obce, které se v regionu nacházejí. Necelých 70 km severně totiž nedaleko sebe leží místní části Oberfucking a Unterfucking, které jsou součástí města St. Marienkirchen nedaleko západní hranice s Německem. Ani jedna však se svým názvem nemá problém. Zajímavé je, že na druhé straně hranice v Německu, se cca 34 km od bývalého Fuggingu nachází vesnice jménem Petting. I když i tento název má svůj satirický potenciál, potíže s přemírou turistů a nechtěné pozornosti tu nemají.

Foto: Gakuro / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz