Hlavní obsah
Nakupování

Zavřeno, otevřeno. Konec zmatků s otevírací dobou v nedohlednu. Kdy si nenakoupíme v příštím roce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sarl sofamar / Wikimedia Commons / CC-BY-SA-4.0

Proběhlo to nedávno a čeká nás to zase. Zavřeno v některých prodejnách, pouze o některých svátcích a s řadou výjimek nás provází už od roku 2016. Veškeré snahy o zpřehlednění otevírací doby v obchodech byly smeteny ze stolu a změna je v nedohlednu.

Článek

Celkem sedm dnů v roce, kdy jsou státem vyhlášené svátky, je z vůle zákonodárců v obchodech zavřeno. Záměr je to vlastně bohulibý, není přece nutné v každý volný den vyrážet do hypermarketů a obchodních center podpořit myšlenku konzumní společnosti. K tomu jistě svátky stvořeny nebyly. V řadě evropských zemí je to běžné a prodejní doba je omezena mnohem víc než u nás. Obvykle to ale nebývá takový kočkopes. A jsme u toho. Jak vypadají právě ona obchodní centra v tyto dny? Vskutku absurdně.

Absurdita roku

Zákon o prodejní době, který otevírací dobu v prodejnách reguluje, totiž říká, že zatímco „velké“ prodejny musejí být zavřené, obchody o velikosti do 200 m2 mohou být otevřené. V praxi to pak znamená, že obchodní centra jsou otevřená, ne tak ale všechny obchody. Knížku v knihkupectví si nekoupíte, ale obrážet butiky a zlatnictví bez potíží můžete, většina se totiž svou výměrou vejde pod dvousetmetrovou hranici.

Ne všichni zákonodárci si myslí, že rozumějí všemu a mohou regulovat kde co, a tak se v roce 2019 zákon pokusil zrušit Senát. Jeho návrh ale zamítli poslanci s posvěcením tehdejšího prezidenta Zemana. Jediná změna, která tehdy proběhla, byla, že byl zrušen zákaz prodeje ve velkoobchodech. Uzavření velkoobchodů totiž nesmyslně šlo proti povolení pro menší prodejny, které mohly být sice otevřeny, ale již jim nebylo umožněno zásobování nákupem z velkoobchodu.

Zmatky během pandemie

Jistě si také vzpomenete na zmatky kolem prodejní doby, které vznikly během covidové epidemie, kdy jsme si tu žili z vůle strany a vlády za nouzového stavu v sérii lockdownů. Nepřetržité zmatky s otevíráním a zavíráním obchodů, určováním toho, kdo do obchodu může a kdo nesmí a do toho přišly státní svátky. Má být otevřeno, nebo zavřeno? Vyšší bere, a tak i když mělo být podle zákona zavřeno, nouzový stav toto negoval a mohlo být otevřeno. Ani to se neobešlo bez chaosu na místech nejvyšších.

Další slabinou je výjimka ze zákona pro výdejny e-shopů. Občane, do prodejny nesmíš! Musíš světit den sváteční a nepodléhat konzumu. Ale víš co? Nakup si na e-shopu a dojeď si to vyzvednout k zelenému žabákovi, kdy chceš.

Pohledem obchodníků

Své si o zákonu myslí i obchodníci. Je sice hezké, že zákon dává šanci menším prodejnám a zavírá pouze ty velké, ale k čemu to vede. Představme si malé město, kde je klasická česká samoobsluha o velikosti třeba 205 m2. Musí zavřít! A kousek vedle je o něco menší vietnamská prodejna, která vlastně může prodávat pořád. Situace českých nezávislých obchodníků je velmi specifická a v konkurenci přebujelých zahraničních řetězců musejí denně bojovat o přežití. A do toho jim zákonodárci nadělí povinnou zavíračku.

Jak zákon vnímají samotní obchodníci? Podle vyjádření obchodníků, lze za jedinou přípustnou formu regulace považovat poptávku zákazníků. To ostatně již prokázala praxe, když některé obchody před časem odstoupily od původně čtyřiadvaceti hodinové prodejní doby, neboť o ni zákazníci neprojevili výraznějšího zájmu. Netřeba zdůrazňovat, že obchody jsou službou především pro občany a pokud se rozhodnou zavřít, pak by to mělo být z vůle své, nikoliv zákona.

Jak to bude v roce 2024?

Zákon říká, že zavřeno má být ve vybraných sedmi svátcích a nejde pokaždé o svátky státní, což je mimochodem také poněkud zmatečné. V novém roce 2024 bude zavřeno v těchto dnech:

pondělí 1. leden - Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok

pondělí 1. dubna Velikonoční pondělí

středa 8. květen - Den vítězství

sobota 28. září - Den české státnosti

pondělí 28. říjen - Den vzniku samostatného československého státu

středa 25. prosinec - 1. svátek vánoční

čtvrtek 26. prosinec - 2. svátek vánoční

... a k tomu ještě v úterý 24. prosince, tedy na Štědrý den, bude možné honit poslední resty do pravého poledne. Od 12:00h do půlnoci je pak rovněž zavřeno.

Jistě jste si všimli, že je tam pár zajímavých pondělků, které slibují prodloužený víkend. Můžete tedy začít plánovat …

Další informace a zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz