Hlavní obsah
Zdraví

Endorfiny: drogy, které vytváří naše tělo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jan Kozinski, vytvořeno pomocí ChatGPT 4

„Jdi si zaběhat! Vyplaví se ti endorfiny a bude ti dobře.“ Tuto radu nad zlato slyšel už někdy snad každý z nás. Co ale jsou ony endorfiny, a co mají společného s drogami?

Článek

O co se vlastně jedná?

Endorfiny jsou tzv. endogenní opioidní polypeptidy. Přeloženo do srozumitelnějšího jazyka se jedná o látky lidskému tělu vlastní (samo tělo je vytváří), které působí na opioidních receptorech. Mají charakter bílkovin.

Podobné co do účinku i chemické struktury jsou i tzv. enkefaliny a dynorfiny. Enkefaliny byly dokonce objeveny dříve (roku 1974)

Endorfiny se vážou na opioidní receptory v centrálním nervovém systému. Tedy na tytéž receptory, kam se váže např. morfin či heroin.

Závislosti se však není potřeba obávat, neboť jak již bylo zmíněno, jedná se o přirozeně se vyskytující látky v lidském těle, které jsou zodpovědné za příjemné pocity např. po sportu, sexu a jiných aktivitách. Lze je sice dodat do těla uměle, ale jedná se o poměrně vzácné případy.

Endorfiny vznikají štěpením jiných bílkovin např. v mozku (zejména hypofýze) či slinivce břišní (pankreatu). A jedná se tedy o neuropeptidy.

Úloha a funkce endorfinů v těle

Endorfinů existuje několik typů s různými vlastnostmi, všechny však vznikají ze stejného prekuzoru (výchozí látky). Tou je proopiomelanokortin (krásné slovo, že?)

Na endorfiny lze nahlížet jako na neurotransmitery (přenašeče nervových vzruchů), ale i jako neuromodulátory (látky ovlivňující přenos nervových signálů).

Endorfiny jsou spoluzodpovědné za cyklus spánku a bdění (spolu se serotoninem, resp. jeho metabolitem - melatoninem - o němž jsem psal zde), ale ovlivňují také příznivě náladu a mají vliv na některé endokrinní funkce.

Jelikož působí na receptorech pro opiáty a opioidy, jsou zodpovědné také za analgezii (snížení bolesti) a sníženou motilitu střev, tedy tzv. střevní peristaltiku (pohyby, které posouvají tráveninu střevy dál).

Účinek endorfinů lze vyvolat intenzivní sportovní aktivitou, sexem, smíchem, nebo (dle některých zdrojů) meditací.

Závěrem

Ohledně endorfinů a enkefalinů je doposud ve vědecké komunitě vcelku rušno, neboť zdaleka ne všechny otázky, které se jich týkají byly jasně zodpovězeny.

Hudbou budoucnosti by mohlo být nalezení léčiva, které by se vázalo na opioidní receptory podobně jako endorfiny, taktéž by měly analgetický a euforizující účinek, ale nepředstavovaly by léčivo s potenciálem k zneužívání a závislostí.

My si prozatím budeme muset počkat a spokojit se se sportem, sexem a smíchem. Konec konců, nejsou to ty nejhorší aktivity, co říkáte?

ZDROJE:

  • DOLEŽAL, Martin. Farmaceutická chemie léčiv působících na centrální nervový systém. Praha: Karolinum, 2013. ISBN 978-80-246-2382-5.
  • RABOCH, Jiří a ZVOLSKÝ, Petr. Psychiatrie. Praha: Galén, c2001. ISBN 80-7262-140-8.
  • MATTSON, Mark P. Diet – Brain Connections: Impact on Memory, Mood, Aging and Disease. [s.l.]: Springer Science & Business Media, 2012. 270 s. S. 25.
  • Wikiskripta: Endorfiny
  • Dfarhud D, Malmir M, Khanahmadi M (November 2014). "Happiness & Health: The Biological Factors- Systematic Review Article". Iranian Journal of Public Health. 43 (11): 1468–1477.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz