Hlavní obsah
Zdraví

Kratom: legální a jedna z těch bezpečnějších drog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Uomo vitruviano – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12196326

Rostlina kratomu v květináči

Kratom je rostlinná droga tropického stromu s latinským názvem Mitragyna speciosa. Její listy patří již po staletí mezi často konzumovanou drogu. V ČR lze kratom zcela legálně koupit a užívat. Podívejme se na vlastnosti a rizika této rostliny.

Článek

Mitragyna speciosa

Jedná se o tropický strom rostoucí v nížinách v tropických deštných lesích jihovýchodní Asie. Strom dorůstá až do výšky 25 metrů. Jeho psychoaktivní části se nazývají kratom, ithang, kakuam či thom.

Drogou je list, a to žvýkaný začerstva, případně užíván ve formě čaje. V našich končinách je kratom k dostání nejčastěji ve formě sušených listů, či jako prášek (mleté listy). Méně často se listy kouří.

Ve své domovině je užíván jako náhrada za opium, ke zvýšení energie, k tlumení bolesti či pro prodloužení sexuálního styku.

Existují dvě hlavní variety, které se dělí dle barvy žilnatiny na listech - červená a zeleno-bílá. Uživatelé v oblastech, kde strom roste, zpravidla preferují kombinaci obou variet.

V České republice je kratom volně k dostání ve specializovaných obchodech (kde se zpravidla prodává také čaj, káva a další byliny), e-shopech, a dokonce i v automatech.

Účinky

Hlavní účinnou látkou je alkaloid mitragynin (celkově bylo v rostlině identifikováno přes 25 různých alkaloidů).

Kratom má poměrně neobvyklou vlastnost, neboť v nízkých dávkách působí jako stimulancium a vyvolává mírnou euforii, zatímco ve vyšších dávkách působí jako sedativum a celkově zklidňuje.

Efekt nastupuje obvykle 10-30 minut po požití (v závislosti na náplni žaludku) a trvá několik hodin.

V lidském těle působí podobně (ač velice slabě) jako opiáty a opioidy, tedy např. kodein či morfin. Tato podobnost je zprostředkována vazbami na opioidní receptory v mozku a míše. Podobnost s opioidy je také patrná ve schopnosti kratomu potlačovat kašel.

Mezi další účinky patří snížení napětí hladkého svalstva a celkový pokles aktivity centrálního nervového systému.

Mezi akutní příznaky předávkování patří zvýšená diuréza (častější močení), sucho v ústech, nechuť k jídlu a zácpa. Vzácně pak psychotické příznaky.

Závislost

Závislost na kratomu naštěstí nebývá těžká, jako např. na zmíněných opiátech.

Dlouhodobé užívání může vést k podvýživě (kratom potlačuje chuť k jídlu), nespavosti a tmavnutí pleti.

Syndrom z odnětí zahrnuje neschopnost pracovat, nepřátelství až agresivitu, dysforii (špatnou náladu), bolesti svalů a kloubů a trhavé pohyby v končetinách. Příznaky zpravidla po několika dnech vymizí.

V blízké budoucnosti bude pravděpodobně v tuzemsku trh s kratom regulován, aby nebyl tak jednoduše dostupný i nezletilým. Dlužno dodat, že z psychoaktivních látek, které jsou na drogové scéně mládeži přístupné, patří kratom mezi ty bezpečnější, třebaže jeho užívání není bez rizik.

ZDROJE:

Biotox: Enpsyro (encyklopedie psychotropních rostlin). Dostupné z : https://www.biotox.cz/enpsyro/index.php?L=ros&P=9928&R=pj3rmis

HENNINGFIELD, Jack E.; FANT, Reginald V.; WANG, Daniel W. The abuse potential of kratom according the 8 factors of the controlled substances act: implications for regulation and research. Psychopharmacology. 2018, roč. 235, čís. 2, s. 573–589. PMID: 29273821 PMCID: PMC5813050. Dostupné online [cit. 2024-04-03]. ISSN 0033-3158DOI 10.1007/s00213-017-4813-4PMID 29273821.

Kratom už nemá být dostupný mládeži. Válek je pro zákaz prodeje přes internet. Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/snemovna-regulovany-prodej-kratomu-jen-pro-dospele-psychoaktivni-latky.A230926_054722_domaci_kop

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz