Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Zdravotníci nechybí, chybí možnost je zaměstnat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Ilustrační obrázek

Zdravotníků je v ČR nedostatek. To není novinka. Ale personální krize ve zdravotnictví (ať již jde o lékaře, či nelékaře) je způsobena spíše nedomyšlenými zákony, jež práci zdravotníkům znemožňují.

Článek

Zatímco média zahlcují zprávy o nedostatečných platech zdravotníků, či o nedostatku zdravotníků jako takových, jedna věc se taktně opomíjí již několik let: Zákon č. 96/2004 Sb.

O čem je vlastně řeč? Pojďme si to vysvětlit a v závěru se můžeme společně zúčastnit malého experimentu.

Tento zákon upravuje možnosti nabytí odborné či specializované způsobilosti ve všech zdravotnických povoláních (vyjma lékařů, farmaceutů a zubních lékařů).

Jinými slovy: tento zákon poměrně přehledně v paragrafech vypočítává podmínky, které musíte splnit, aby z vás byl zdravotnický profesionál.

A v čem je chyba?

Například v přiznávání odborné způsobilosti lidem, kteří daný obor nikdy nevystudovali. Myslíte-li si, že to není možné, na konci článku je odkaz na aktuální znění zákona.

Jenže problém nespočívá ve výše uvedeném - naopak, bohudík alespoň za to.

Příklad:

Praktická sestra znamená získání odborné způsobilosti, kterou má dnes absolvent(ka) SOŠ. Aby takový absolvent či absolventka mohl(a) mohl(a) vykonávat některé odbornější výkony, musí se stát všeobecnou sestrou. To už ale obnáší min. 3 roky vysokoškolského studia.

Ale buďme k sobě samým fér: absolventky (přeci jen jde převážně o ženy) SOŠ v devadesátých letech se podobné výkony učily tak, jako dnes na VŠ. Proto praktickým sestrám z 90. let může být přiznána odborná způsobilost k výkonu všeobecné sestry.

A to je docela v pořádku, hlavně proto, že sester je nedostatek. Zmíněný příklad sloužil pro lepší představu.

Ale nyní si vezměme odbornou způsobilost sanitáře či ošetřovatele. Pro jejich získání musí člověk absolvovat (např.) rekvalifikační kurz v délce cca 100-200 hodin.

A nyní se naskýtá zásadní otázka:

Proč automaticky takovou odbornou způsobilost nezískává také např. absolvent fyzioterapie či adiktologie?

Přiznejme si, že za více než tři tisíce hodin vysokoškolského studia na lékařské fakultě, a za několik set hodin praktické výuky sylabus zmíněných oborů dokonale nejen pokryje, ale i zdaleka převýší požadavky na odbornou způsobilost sanitáře či ošetřovatele.

Nerad bych, aby to vyznělo jako útok proti rekvalifikovaným sanitářům, ale pouhých pár předmětů v prvním semestru na 1. LF UK v oboru adiktologie zabere více času než celý rekvalifikační kurz.

Proto se snadno může stát, že se zdravotník uchází o pozici „nižší“, ovšem paradoxně pro to nemá patřičné předpoklady zmíněné výše.

Coby adiktolog bych rád ujistil nespokojené čtenáře, že být zdravotníkem je spíše životní styl než povolání. Proto za lepšími podmínkami do zahraničí ještě tolik tuzemských zdravotníků neuteklo. Ale neříkej hop…

A proto se pokusím oslovit několik zákonodárců s návrhem na novelu zákona č. 96/2004 Sb. Buď to bude mít za následek změnu k lepšímu a bude to můj majstrštyk, nebo veřejné zostuzení. Ale k tomu je zapotřebí i váš hlas, a vaše právo podílet se na zákonodárné iniciativě, resp. ji podpořit. Zkusíme to?

Zdroje dat:

Zákon č. 96/2004 o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání a k výkonu činnosti souvisejících s poskytováním zdravotní péče a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nelékařských zdravotnických povoláních)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz