Článek
Zimní měsíce bývají pro houbaře obdobím klidu a vyhlížejí novou sezónu, přesto největší milovníci lesa nepřijdou zkrátka. Některé druhy hub vydrží nízké teploty až k deseti stupňům pod nulou, přesto není doporučeno jednou přemrzlé houby konzumovat. Pokud je mírná zima a teploty dlouhodobě neklesnou pod bod mrazu, pak je možné bezpečně sbírat houby i v tomto období. Většina z nich má dokonce léčivé účinky.
Penízovka sametonohá
Žlutooranžová houba roste od podzimu až do března ve větších trsech na kmenech živých i tlejících listnatých stromů. Již podle názvu má nohu (třeň) opravdu zbarvenou sametově, která stárnutím tmavne. Během hlubších mrazů penízovka ztuhne, po oteplení ale dokáže pokračovat v růstu. V našich lesích ji najdeme běžně, v Asii ji uměle pěstují pro své kulinářské využití. Zpracovávají se mladé plodnice, které svým vzhledem nepřipomínají běžně se vyskytující penízovku.
V obchodech s asijskými potravinami ji můžeme nalézt pod japonským názvem enoki, respektive enokitake. Výborně chutná v polévkách nebo v nudlových a zeleninových jídlech s kuřecím masem. Vhodná je i ke smažení.
Ucho Jidášovo
Hojně rostoucí houba, kterou můžeme v našich lesích najít celoročně. Opět ji nejčastěji najdeme na pařezech, kmenech i větvích listnatých stromů, především na bezu. Svým tvarem připomíná ušní boltec. Z těchto důvodů se také nazývá jako boltcovitka bezová. Tyto červenohnědé houby lze sbírat čerstvé i uschlé, pokud nejsou porostlé řasou.
Především v Číně je pak oblíbená pro své léčivé účinky, protože v sobě skrývá betaglukany a polysacharidy, které zlepšují peristaltiku střev a imunitu střevní mikroflóry. Boltcovitka obsahuje mnoho minerálů a dalších látek, které mají protiinfekční schopnosti, ale také specifický protein (inhibitor trombonu), který pomáhá při poruchách srážlivosti krve. Léčitelé ji využívají na různá krvácení a snižování cholesterolu.
Pokud najdete boltcovitek větší množství, můžete je usušit. Oživit je pak stačí ponořením do vroucí vody. Vhodná jsou k přidání do různých směsí, polévek či asijských pokrmů.
Hlíva ústřičná
Světle šedá až modro šedá houba je z těchto tří snad nejznámější a nejrozšířenější. Nalézt můžeme nejen vlastní sadbu hlívy, ale také bývá často součástí různých vitamínových doplňků. Pro své široké použití je označována za „královnu hub“. V našich končinách roste od pozdního léta do zimy, v případě mírných mrazů až do jara. Nalézt ji můžeme na kmenech živých i tlejících listnatých stromů. Pěstována je hojně průmyslově, ale i v domácích podmínkách. Ve světovém měřítku pěstovaných hub je na třetím místě za žampiony a houževnatci jedlými (známými jako šiitake).
Hlíva je vhodná k naložení do octa, k usušení a následné úpravě, nebo rozemletí na prášek, který lze použít k dohuštění a kořenění pokrmů. Vhodná je ke smažení či uzení. V Rusku ji dokonce nechávají zkvasit jako kysané zelí. Hlíva je považována za protirakovinnou houbu, která snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Zároveň zvyšuje odolnost proti infekcím, zánětům, bakteriím a plísňovým onemocněním. Využití najdeme i při léčení popálenin a ekzémů. V neposlední řadě zvyšuje tvorbu červených krvinek.
Outkovka pestrá
Narozdíl od předchozích hub patří tento choroš mezi nejedlé, ale není jedovatý. Používá se především pro své léčivé účinky - stimuluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti virům a bakteriím, má protirakovinné účinky a zmírňuje negativní dopady chemoterapie. Outkovka je využívána i na alkoholové postižení jater. Často ji najdeme v různých vitaminových doplňcích, přesto je mnohem lepší si vylouhovat z čerstvého choroše vlastní čaj nebo vyrobit domácí tinkturu.
Outkovku pestrou můžeme nalézt v našich lesích po celý rok, většinou parazituje na odumřelých částech listnatých stromů. Její vrchní strana je pestrá a stářím tmavne. Spodní část je nejdříve bílá, později šedne. Ačkoliv je outkovka pestrá nejvíce rozšířenou outkovkou, lze ji výjimečně zaměnit s některou z dalších outkovek, u kterých nejsou prokázány stejné léčivé účinky.
Další druhy hub
Jelikož je letošní zima velice mírná a nynější teploty většinou nadprůměrné, můžete vyrazit do lesa nejen na zmíněné druhy hub. Jistě naleznete i mnohé další. Tyto jsou však svým významem a použitím nejvíce vyhledávané.