Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kostel s hřbitovem opět na prodej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay (CC BY-0)

Ilustrační foto.

Čas od času se v nabídce realitních kanceláří objeví zajímavé nemovitosti. Jednou z nich je kostel v Roudníkách.

Článek

Po necelých deseti letech je opět na prodej kostel svatého Václava v Roudníkách nedaleko Ústí nad Labem. Tehdy jej vlastnila trmická farnost, která se ocitla v insolvenci. Kostel byl nabízen za půl druhého milionu, nakonec jej zakoupili manželé Karáskovi z Prahy za jeden milion. Postupně procházel opravami a zároveň ožil náboženskými akcemi. Bohužel majitelům došly síly na nákladné opravy, které jsou stále potřebnější a dražší. Když museli zabezpečit a znepřístupnit vstup, kvůli padajícím taškám ze střechy, stali se terčem nevybíravé kritiky místních. Ti jsou především podruhé během deseti let vystaveni strachu o budoucnost jejich hřbitova.

Gotický kostel ze čtrnáctého století nabízí majitelé k prodeji za čtyři a půl milionu téměř rok. Původně byl vystaven v románském slohu. Prošel mnoha přestavbami, které čekají i případné budoucí majitele, jelikož je budova místy ve velmi špatném stavu. Což pravděpodobně není jedinou překážkou, proč si nemovitost za necelý rok nikdo nekoupil. Společně s kostelem je totiž na prodej i hřbitov, který nesmí podle českých zákonů provozovat fyzická osoba. Nynější majitelé proto mají, dle svých slov, smlouvu s obcí, které hřbitov pronajímají za symbolickou korunu.

Další problém tkví v památkové ochraně, kterou kostel získal v 90. letech minulého století. Případné úpravy musí schvalovat památkáři. Zajímavé je, že několik let byl bez ochrany. Ta původní byla odňata, když měl kostel ustoupit těžbě uhlí. Těžba však nakonec vedla jinudy. Naštěstí lze změnit účel nemovitosti, čili si vnitřní část můžete přestavět třeba na rekreační bydlení. Znáte snad někoho, kdo má kostel jako chalupu? Jedná se o rekreační lokalitu, Roudníky sousedí se známým jezerem Milada. Zajímavou investicí může být hřbitov, ale jak již bylo zmíněno, ne pro fyzickou osobu. V Česku je nedostatek hrobových míst, což navyšuje jejich cenu. Na zdejším hřbitově je prý volná přibližně polovina.

Dříve bylo běžné, že budovu (většinou jako součást celého panství) zakoupil urozený pán a nechal ji přestavět například na rodinnou hrobku (viz kníže Metternich v Plasích). Kdy se kostel v Roudníkách dočká nového majitele a jaká bude jeho další budoucnost?

Do kostela zavítal i známý youtuber a nadšenec do zajímavých nemovitostí Patrik Fiala:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz