Hlavní obsah

Objevte tři originální recepty na smažené pažitkové květy

Foto: Canva

Ilustrační obrázek, pažitka

Objevte tři lahodné recepty na smažené pažitkové květy. Vyzkoušejte je v lehké tempuře, křupavém trojobalu nebo jemně restované na másle. Každá varianta přináší jedinečnou chuť a skvělý způsob, jak využít tuto aromatickou bylinku v kuchyni.

Článek

Smažené pažitkové květy v temptuře jsou vynikající sezónní pochoutkou. Takto připravené květy podáváme pouze se sójovou omáčkou smíchanou s rýžovým octem a vodou v poměru 2:1:1. Na přípravu potřebujete:

20 ks pažitkových květů
4 lžíce hladké mouky
6 lžic perlivé vody
1 špetku soli
1 lžičku černého sezamu
olej na smažení

Vyšlehejte mouku a perlivou vodu do hladké konzistence podobné palačinkovému těstu. Do směsi vmíchejte sůl a sezamová semínka. Obalte květy v těstíčku a smažte ve vyšší vrstvě středně rozpáleného oleje. Smažte dozlatova, poté nechte květy na mřížce okapat, aby se zbavily přebytečného tuku. Podávejte s omáčkou ze sójové omáčky.

Pažitkové květy smažené v těstíčku jsou netradiční předkrm i ozdoba hlavního jídla. Podávat je můžete i jako chuťovku s dipem z jogurtu a česneku. Na přípravu potřebujete:

20 ks pažitkových květů
1 vejce
100 g hladké mouky
150 ml ledově vychlazené perlivé vody
1 špetku soli
olej na smažení

Z mouky, vajíčka, perlivé vody a soli vypracujte lehké těstíčko. Obalte květy v těstíčku a ihned smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje. Květy smažte 1 - 2 minuty z každé strany, poté je nechte na mřížce okapat od přebytečného oleje.

Smažené pažitkové květy na másle jsou jemná a aromatická pochoutka, na jejíž dochucení stačí jen sůl a pepř a může se servírovat. Skvěle se hodí jako ozdoba na brambory, těstoviny nebo do salátů a samozřejmě chutnají i samotné. Na přípravu potřebujete:

20 ks pažitkových květů
2 lžíce másla
1 stroužek česneku (nemusí být)
sůl a pepř na dochucení

Květy opláchněte a jemně osušte. Na pánvi si rozpusťte máslo. Přidejte na jemné plátky nakrájený česnek a krátce jej osmažte, aby uvolnil aroma. K česneku přidejte květy a restujte přibližně 1 - 2 minuty, dokud nezměknou. Dochuťte solí a pepřem a podávejte.

Určitě jste si všimli, že první dva recepty si jsou hodně podobné. Na první pohled tomu tak opravdu je, ale chuťový výsledek nemůže být rozdílnější. Zatímco temptura je lehká a křupavá, těstíčko je více hutné a zůstává ho větší vrstva. I proto se na dochucení používají jiné druhy omáček.

Pažitkové květy můžete osmažit i v klasickém trojobalu. Tento způsob obalování je však zdlouhavý a vrstva obalu pohltí většinu chuti pažitkových květů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz