Článek
Skladování v lednici
Čerstvou pažitku opláchněte, zabalte do papírové utěrky a vložte v uzavíratelném sáčku do lednice. Takto zabalená pažitka vám v lednici vydrží 10 až 14 dní. Další možností je ponořit konce natě do sklenice s vodou a umístit ji do lednice.
Mražení
Nasekejte pažitku na velikost, ve které ji budete mít v plánu použít, a vložte ji do uzavíratelné nádobky nebo sáčku. Takto mražená pažitka se snadno odděluje a dá se postupně odebírat. Nasekanou pažitku můžete dát do tvořítek, zalít vodou a dát mrazit. Takto uchovávaná pažitka se skvěle hodí na dochucení polévek.
Sušení
Sušení není nejlepší volbou, jak pažitku uchovávat. Při sušení může dojít ke ztrátě barvy, vůně a částečně i chuti. Výhodou tohoto způsobu skladování ovšem je, že sušená pažitka nezabere místo v mrazáku. V uzavřené nádobě skladované v suchu a ve tmě vydrží 2 až 3 roky.
Na sušení je třeba pažitku nakrájet a sušit na papíře mimo přímé slunce. Pažitku můžete sušit i v sušičce při teplotě do 40 °C.
Naložení do soli
Pažitku lze uchovávat v soli. Stačí ji nakrájet nadrobno, prosolit a napěchovat do skleniček, které se pevně uzavřou a uloží do chladného místa. Takto naložená pažitka si uchová svou chuť a vůni po dlouhou dobu.
Tento způsob skladování využívaly už naše prababičky, protože sůl pomáhá zachovat čerstvost a zabránit znehodnocení bylinky. Sůl, ve které je pažitka skladovaná, lze použít do polévek, na brambory a pečenou zeleninu, do marinád i pomazánek. Vynikající je také na chlebu s máslem.
Naložení do octa či oleje
Pažitkou můžete ochutit olej i ocet. Ocet se skvěle se hodí k okyselení salátů, marinád nebo dresinků. Můžete ho použít i do studených omáček nebo jako zajímavý doplněk k pečené zelenině. Olej je ideální na dochucení grilovaných pokrmů, těstovin, brambor nebo pečeného masa. Můžete ho použít i do domácích pomazánek nebo jako základ pro bylinkové máslo.
Pažitku můžete uchovávat i ve formě pesta, díky čemuž je hned připravena k použití v kuchyni. Jak pesto vyrobíte a na co si dát při výrobě pozor se dočtete v článku:
Jak vidíte, pažitku lze uchovávat různými způsoby. Já sama pažitku nejraději mrazím, nebo rovnou zpracuji. Protože se mi nelíbí barva, do které se pažitka sušením přebarví, sušení se vyhýbám.