Hlavní obsah

Pažitka po celý rok: 5 způsobů, jak ji uchovat čerstvou

Foto: Canva

Pažitka, ilustrační obrázek

Pažitku lze uchovat několika způsoby, aby si zachovala svou chuť a vůni po celý rok. Mražení, sušení, nakládání do soli či octa – každý způsob má své výhody. Naučte se, jak správně skladovat pažitku a využít její svěžest i mimo sezónu.

Článek

Skladování v lednici

Čerstvou pažitku opláchněte, zabalte do papírové utěrky a vložte v uzavíratelném sáčku do lednice. Takto zabalená pažitka vám v lednici vydrží 10 až 14 dní. Další možností je ponořit konce natě do sklenice s vodou a umístit ji do lednice.

Mražení

Nasekejte pažitku na velikost, ve které ji budete mít v plánu použít, a vložte ji do uzavíratelné nádobky nebo sáčku. Takto mražená pažitka se snadno odděluje a dá se postupně odebírat. Nasekanou pažitku můžete dát do tvořítek, zalít vodou a dát mrazit. Takto uchovávaná pažitka se skvěle hodí na dochucení polévek.

Sušení

Sušení není nejlepší volbou, jak pažitku uchovávat. Při sušení může dojít ke ztrátě barvy, vůně a částečně i chuti. Výhodou tohoto způsobu skladování ovšem je, že sušená pažitka nezabere místo v mrazáku. V uzavřené nádobě skladované v suchu a ve tmě vydrží 2 až 3 roky.

Na sušení je třeba pažitku nakrájet a sušit na papíře mimo přímé slunce. Pažitku můžete sušit i v sušičce při teplotě do 40 °C.

Naložení do soli

Pažitku lze uchovávat v soli. Stačí ji nakrájet nadrobno, prosolit a napěchovat do skleniček, které se pevně uzavřou a uloží do chladného místa. Takto naložená pažitka si uchová svou chuť a vůni po dlouhou dobu.

Tento způsob skladování využívaly už naše prababičky, protože sůl pomáhá zachovat čerstvost a zabránit znehodnocení bylinky. Sůl, ve které je pažitka skladovaná, lze použít do polévek, na brambory a pečenou zeleninu, do marinád i pomazánek. Vynikající je také na chlebu s máslem.

Naložení do octa či oleje

Pažitkou můžete ochutit olej i ocet. Ocet se skvěle se hodí k okyselení salátů, marinád nebo dresinků. Můžete ho použít i do studených omáček nebo jako zajímavý doplněk k pečené zelenině. Olej je ideální na dochucení grilovaných pokrmů, těstovin, brambor nebo pečeného masa. Můžete ho použít i do domácích pomazánek nebo jako základ pro bylinkové máslo.

Pažitku můžete uchovávat i ve formě pesta, díky čemuž je hned připravena k použití v kuchyni. Jak pesto vyrobíte a na co si dát při výrobě pozor se dočtete v článku:

Jak vidíte, pažitku lze uchovávat různými způsoby. Já sama pažitku nejraději mrazím, nebo rovnou zpracuji. Protože se mi nelíbí barva, do které se pažitka sušením přebarví, sušení se vyhýbám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz