Hlavní obsah
Nakupování

Kupujte česká vejce aneb jaká vejce snášejí české slepice žijící v Polsku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Z Polska se dováží 70 % vajec, protože pokud tady máte náklady o 10 - 20 % vyšší, tak nám z Polska budou vozit vejce za nižší ceny a vydělají si na našem trhu.

Článek

Věděli jste, že:

  • minimální trvanlivost konzumních vajec je 28 dní ode dne třídění,
  • umytá vejce se přeřazují do jakostní skupiny B,
  • optimální teplota skladování vajec je 5 – 8 °C,
  • chladírenská vejce lze skladovat až 6 měsíců.

Jak poznáte čerstvé vejce?

Lze provést jednoduchý test se sklenicí vody. Jestliže vejce vložíte do vody a klesne ke dnu, kde zůstává ležet vodorovně. Jedná se o čerstvé vejce. Jestliže se opírá o dno špičkou. Máte doma vejce, které je staré kolem 7 dnů. Jestli se vejce plně vznáší ve vodě, je staré několik týdnů.

Česká vejce budou časem na pultech obchodů unikátem

Chovatele drůbeže sráží na kolena nerovné podmínky s konkurencí ze zahraničí, zákazy klecových chovů, drahé energie i válka na Ukrajině.

Dokud se čeští chovatelé obávají o budoucnost svých podniků, protože některé chovy nestihnou přestavět a jiným se to ani nevyplatí, většina evropských zemí není nijak nucena měnit své technologie chovu.

Například zákaz chovu v obohacených klecích by měl platit i v okolních zemích, třeba v Polsku, odkud se dováží 70 % vajec, protože pokud tady máte náklady o 10 - 20 % vyšší, tak nám z Polska budou vozit vejce za nižší ceny a vydělají si na našem trhu.

Foto: Bodlina/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Kohout a slepice plemene leghornka.

Slibem neurazíš, řekl si před lety český obchodní řetězec Penny Market a zavázal se, že v roce 2023 úplně ukončí prodej vajec z klecových chovů slepic

Protože prý mu jde o právo zvířat na důstojné zacházení a klidný život. Teď se chlubí, že v nabídce mají prokazatelně kvalitnější vejce. Agrární komora ČR však přišla na něco jiného. Navzdory velkým slovům změna nenastala a Penny dováží klecová vejce z Polska nadále.

Jde o běžnou praxi. Zákaz produkce vajec z obohacených klecí, který si Česko schválilo jako jedna z prvních zemí EU, začne platit v roce 2027. Klecová vejce se však budou moci dovážet nadále.

I když se obchodní řetězce zavázaly, že nebudou odebírat vejce z klecových chovů, supermarkety nadále intenzivně prodávají vejce z klecových chovů, a to nejen z Česka, upozorňují drůbežáři s tím, že pokud od roku 2027 nebudou moci produkovat přes klecové chovy, ale obchod je bude moci dovážet, bude to velký problém.

Zákon obchod neporušil. O co jim jde?

Supermarkety sice hovoří o právech zvířat, ale v první řadě jim jde o cenu. Protože právě ta rozhoduje o tom, zda se zákazník rozhodne koupit, nebo nekoupit zboží.

Vejce slepičí konzumní tříděná (ks) – ceny zemědělských výrobců

  • Od začátku roku se ceny slepičích konzumních vajec u zemědělských výrobců pohybují v rozmezí 2,69-2,76 Kč. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 0,70 Kč, tedy o 20 %.

Vejce slepičí čerstvá (ks) – spotřebitelské ceny s DPH

  • Ceny slepičích vajec pro spotřebitele od začátku roku neustále klesají, a to o 0,45 Kč. Ve srovnání s minulým rokem se spotřebitelské ceny snížily o 0,76 Kč, což představuje pokles o 17,5%.

Vlnu pozdvižení na sociální síti Facebook vzbudila reakce řetězce Lidl na dotaz ohledně původu vajec

Prodejce totiž na cenovce avizoval český chov, přestože na obale je uvedeno Polsko. V komentáři to na dotaz zákazníka zdůvodnil tím, že slepice jsou sice chovány v Polsku, mají ale český původ.

Tiskový mluvčí uvedl:

Omlouváme se za chybu, která v tomto případě nastala v komunikaci směrem k zákazníkům. V daném případě se jedná o českého prodejce vajec, který je z důvodu nedostatečných kapacit částečně nucen vejce dovážet ze zahraničí. V souladu s legislativou České republiky je tak na vejcích uveden polský kód a na obalu země původu Polsko. Vejce jsou následně baleny a tříděny na území České republiky, proto je na obale uveden i kód třídírny.

Kauzy s původem vajec z Lidlu si všiml například i bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Ve svém příspěvku na Twitteru napsal:

To jako fakt? Mohl by mi to někdo z Lidlu vysvětlit? Jakože emigrovaly holky za lepším, nebo jak to myslíte.

Původ vajec lze snadno poznat podle skořápky

Na té musí být kódované informace o chovu, výjimka je u podniků do 50 nosnic.

První číslo na vejci označuje, o jaký typ chovu drůbeže jde, dále je na něm označení země původu a registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v klecích.

Ideální je tak mít pár svých slepiček a spolehnout se jen na domácí vejce od nich, protože to, co dáte slepičkám, to i posléze prostřednictvím snesených vajec sníte.

Anketa

Jaká vejce kupujete?
Dávám přednost nákupu přímo od zemědělce/farmáře.
27,9 %
Na původu vajec a na spůsobu chovu slepic mi nezáleží.
46,2 %
Kupuji jenom česká vajíčka z volního výběhu.
25,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 835 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz