Hlavní obsah
Lidé a společnost

Co dělat v případě zombie apokalypsy. Pentagon ví, jak na to

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Spojené státy americké skutečně popsaly postup reakce na útok oživlých mrtvol lačnících po lidském mase a krvi. Když onen plán praskl, vyvolalo to hodně údivu a smíchu.

Článek
  • Jednou z vděčných a věčných teorií o konci světa jsou i zombie.
  • Zombie tematika je v popkultuře stále mimořádně populární. Představa zpustošeného světa, kde jsou města zaplavena hordou živých-mrtvých je lákavá. Jistě si mnozí z vás při sledování podobných filmů či seriálů představují, jak by se v podobné situaci chovali.

V případě, že by k tomuto vysoce nepravděpodobnému scénáři skutečně došlo, mohl by se aktivovat předpřipravený plán amerického Pentagonu

Tato tématika se nejintenzivněji řešila mezi lety 2009 a 2010 na vojenských školeních amerických armádních poradců. Do praxe byl námět uveden dokumentem CONOP 8888 a v roce 2014 došlo k jeho odtajnění. Dokument podrobně popisuje strategii obrany proti útoku zombie.

Jednatřicet stránek popisuje krok za krokem nutnou obranu před přímým útokem, ochranu zachování lidské populace i následnou rehabilitaci společnosti. Ta by se samozřejmě ještě časem přizpůsobila dle rozsahu zombie apokalypsy. Autoři dokumentu vysvětlili:

Tréninkové příklady musí počítat s možnými důsledky, které nastanou, pokud veřejnost mylně uvěří, že fiktivní scénář je skutečný plán. Než abychom to riskovali a učili záložníky fiktivní tuniské a nigerijské scénáře, rozhodli jsme se pro naprosto nemožný scénář, který nikdy nemůže být zaměněn za skutečný plán.

Existenci zombie plánu Pentagon po zveřejnění v médiích nezapíral.

Proč se tedy musí vojáci americké armády cvičit na útok zombie, který nemůže nikdy nastat?

O legraci se sice nejedná, nájezdy nemrtvých ale americká vláda ve skutečnosti také neočekává. Plán jednoduše dává dohromady postupy, jak chránit obyvatelstvo před případným útokem jakéhokoli druhu. Zombie se v tomto případě jevily jako dokonalé potvrzení toho, že se skutečně jedná jen o fiktivní scénář, na kterém si vojáci zároveň mohou natrénovat vyhodnocování globálních rizik a jejich řešení.

Foto: MissDeeCS/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Zombie procházka v Pittsburghu.

Mluvčí Strategického velitelství ozbrojených sil USA (STRATCOM) Pamela Kunze potvrdila, že dokument existuje:

Dokument je výcvikový nástroj, jímž si studenti osvojují základní koncepty vojenského plánování a formování rozkazů pomocí fiktivního tréninkového scénáře. Tento dokument není plánem strategického velitelství.

Zdůraznila ale, že jde jen o cvičnou pomůcku určenou k vnitřní potřebě. V podstatě si plánovači uvědomili, že pokud by měli trénovat pomocí konkrétních pojmenovaných nepřátel, mohl by následovat rušivý politický dopad.

Použitím zombie jako nepřátel se plánovači vyhnuli riziku, že veřejnost bude předpokládat, že existuje skutečná aktuální hrozba, ale co je důležitější, otevřeli novou úroveň myšlení – fiktivní povaha umožnila plánovačům vymanit se ze svých starých myšlenek.

Zombie apokalypsa byla zvolena tedy proto, aby nemátla veřejnost.

Ať už nás navštíví zombie nebo tornádo, krizový plán se vždycky hodí, příprava na takovéto situace by se neměla podcenit

  • Je nutné vytvořit si zásoby, jež budou obsahovat základní věci pro přežití, a to nejlépe na několik dní. Nikdy totiž dopředu nevíte, jak dlouho zůstanete uvězněni a kdy si budete moci výbavu znovu doplnit.
  • A co by to mělo konkrétně být? Okolo čtyř litrů vody na jednu osobu, trvanlivé potraviny, léky, hygienické potřeby, oděvy, ložní prádlo a nezbytně nutné osobní dokumenty, uvádí experti.

Hlavně nezapomenout kontakty a vědět, kam se schovám

Seznam nouzových kontaktů by měl zahrnovat osoby a instituce, jež vám budou moci být skutečně nápomocné. Vhodné evakuační místo, kde se setkáte s lidmi ze sousedství a společně se přeskupíte do zabezpečené oblasti, je další nutností, na kterou byste měli myslet.

Britský vědecký časopis New Scientist má každý týden rozhovory s různými lidmi a jednou z jeho standardních otázek je: Jak byste přežili v zombie apokalypse? Je zábavné a fascinující číst odpovědi.

Jaký je váš plán v případě zombie apokalypsy?

Anketa

Co byste dělali, kdyby došlo k zombie apokalypse?
Přidal bych se k zombie.
7,9 %
Kdybych musel, šel bych na menší ostrov a přeskupil bych se – snazší prověřit, kdo přichází a odchází. Zombie nikdy nelétají.
8,4 %
Udělal bych vše, co je v mých silách, abych svou rodinu a sebe udržel naživu co nejdéle, a myslím, že to je vše, co nakonec opravdu mohu udělat.
46,5 %
Můj plán je poflakovat se v úkrytu a udržovat tam vše v pořádku, zatímco ostatní budou bojovat nebo uklízet.
7 %
Myslím, že bych vzal Ikeu. Jsou vybaveny solárními střechami, mají spoustu dřeva na spalování a mají velká parkoviště, která se mohou vrátit zpět na zemědělskou půdu. Mají švédské masové kuličky, zásobená jídelna, hotové postele a obývací pokoje.
24,2 %
Nevím.
6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 215 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz