Hlavní obsah

Babiččin recept na extra křupavé bramboráky. V mouce ani vejci to není, naučila mě docela jiný trik

Foto: Pixabay

Kdo by nemiloval poctivé domácí bramboráky – nádherně křupavé na povrchu a jako bonus nádherně voňavé po česneku a majoránce? Jenže co když nemůžete mouku ani vejce? Pak si vezměte přepuštěné máslo.

Článek

Ano, opravdu to funguje. Je to recept mojí babi, na který prostě nedá dopustit. Jak totiž stárla, zjistila, že jí spousta věcí prostě nedělá dobře. Jenže místo naříkání na osud se s tím rozhodla v kuchyni prostě poprat. A výsledek jejích experimentů mám tady. A je to taková pecka, že se o něj prostě musím podělit.

Bez mouky a vajec? Jde to!

Tradiční recepty počítají s moukou i vejci, které těsto spojují. Ale zkuste se od tohohle zvyku oprostit – brambory to zvládnou samy, když s nimi zacházíte správně. Nebude to sice taková bleskovka, jak jste asi zvyklí, ale stojí to za to. Potřebovat budete:

  • asi 600 gramů starších brambor,
  • 2 lžíce přepuštěného másla (ghí, pokud to chcete nazvat moderně),
  • trochu sladké papriky,
  • špetku chilli,
  • sůl a pepř podle chuti.

Můžete samozřejmě přidat i nasekanou cibuli nebo třeba špetku majoránky, ale to už je na vás.

Příprava krok za krokem

Začněte klasicky – brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V tuhle chvíli si ale dejte menší pauzu. Zalijte je studenou vodou, promíchejte a po pěti minutách vodu slijte. A celý tenhle proces zopakujte ještě jednou. A proč to dělat? Z brambor totiž jednoduše odstraníte přebytečný škrob, takže se vám placky nebudou lepit k pánvi, ale přitom budou skvěle držet pohromadě.

Nakonec je dobře vymačkejte, osolte, opepřete a jako bonus přidejte papriku a chilli. Můžete přihodit i lžičku strouhanky, pokud chcete, aby směs lépe držela pohromadě – ale není to nutnost. Pokud mi nevěříte, zkuste si jen menší placku udělat na zkoušku a uvidíte.

Foto: Pixabay

Máslo dělá zázraky

Na pánvi rozpalte přepuštěné máslo – právě to dodá bramborákům typickou vůni a křehkost. Nemusíte se bát – to přepuštěné se tak rychle nepřepaluje jako to obyčejné (chybí v něm totiž bílkoviny, které jsou za to zodpovědné). Z těsta vytvořte placky a smažte je na středním ohni pěkně dozlatova z obou stran.

Po dosmažení je nechte okapat na papírové utěrce, která odsaje přebytečný tuk. A pak už jen servírujte – jak, to už je na vás. Mně nejvíc chutnají s kysanou smetanou a jarní cibulkou, jak to dělá právě moje babička.

Ale jíst je můžete klidně i jen tak. Budete překvapení, jak křupavé, voňavé a překvapivě lehké jsou. A co víc – neobsahují lepek ani cholesterol z vajec, takže potěší i ty, kteří si hlídají složení svého jídelníčku.

Zdroj informací: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz