Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak mi babička schovala všechny pokličky, aby mě naučila pořádně vařit. Fakt je tam velký rozdíl

Foto: Pixabay

Moje babi měla občas svérázné učební metody. A vůbec nezáleželo na tom, jestli si mě vzala do parády jako malou slečnu nebo už jako dospělou ženu. Ale měly smysl.

Článek

Uvař vývar, zlatíčko. A pořádnej. V sobotu přijdou dělníci na tu studnu, tak ať nám to neodflinknou.“ Inu, příkaz zněl jasně a babička se poslouchá, znáte to. Tak jsem v pátek odpoledne vtrhla do kuchyně.

Hledám, hledám a poklička nikde

Našla jsem všechno (pro ingredience jsem si předtím skočila k řezníkovi nebo na zahrádku), ale jedna věc tu prostě nebyla – poklička. A nejenom ta na velký hrnec, ale prostě ani jedna. Šuplík byl prázdný, jako když ho vymetete. Telefony tenkrát ještě nebyly (respektive nějaké už ano, ale nikdo nedonutil babi, aby si nějaký vzala, když šla z domu).

Zeptat jsem se jí tedy nemohla. Prohledala jsem celý její byt, ale protože mi docházel čas, musela jsem se do vývaru pustit i bez ní. Trvalo neskutečně dlouho, než se zavařil a já ho mohla stáhnout a nechat na zadní plotně svému osudu.

Foto: Pixabay

To by sis to zase usnadnila

Vysvětlení, které jsem od babi druhý den dostala (zároveň s pochvalou za perfektní vývar), mě tedy dostalo. „Schovala jsem ti pokličky, aby sis to zase neusnadňovala. Nemysli si, že nepoznám, když ten vývar vaříš pod pokličkou, abys mohla rychle zmizet z kuchyně. Žádné takové, na něj se musí pomalu – jako na miminko. Když to odflákneš, není to dobré. Už jsem ti to říkala mockrát, ale když s tebou není rozumná řeč, musela jsem to udělat takhle.“

To jsem tenkrát zůstala stát s otevřenou pusou. Jako, přiznávám – fakt je poznat, když vývar vaříte pěkně pomaloučku a bez pokličky. Ale že by to poznali ti dělníci? A vůbec? Kdo má tolik času, aby pořád postával v kuchyni?

Foto: Pixabay

Pochopila jsem to až o mnoho let později

Vývar je prostě takové domácí gró, které se fakt vyplatí dělat extra poctivě. Postaví vás na nohy, když je vám blbě, zasytí, když nevíte „co by“ a obsahuje taky spoustu živin, které nám v jídelníčku často chybí (třeba ta pěna, co se pořád sbírá, v sobě má kolagen a bílkoviny, takže já ji většinou nesbírám a sním).

Ne, neříkám, že pokaždé stojím u vývaru jako u svatého obrázku a zbožně čekám, až se objeví první bublinka, abych ho mohla stáhnout a nechat svému osudu. Ale když mám čas a chuť, tak si na tuhle radu své babi vzpomenu. A věřte mi, když si chcete opravdu pochutnat, stojí to za to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz