Hlavní obsah

4 ženy v jednom těle: Hormonální vlnoděje způsobují nejen výkyvy nálad

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: lehandross (pexels)

Žena.

Menstruace už není tabu, ale to neznamená, že na ženy nemá vliv. Hormonální koktejl jim mění náladu ze dne na den a žít s tím musí i okolí. Proč chtějí být jako muži, když to prostě nejde?

Článek

V první řadě je potřeba poznamenat, že ačkoliv mají být vědecké studie maximálně objektivní, výsledky výzkumu ohledně menstruačního cyklu se velmi často dělí na dvě skupiny - vědkyně často popírají jakýkoliv negativní vliv cyklu na paměť a kognitivní funkce, zatímco smíšené vědecké týmy se dostávají k daleko objektivnějším výsledkům.

Proč se nachází čtyři ženy v jednom těle?

Menstruační cyklus je řízen hormony. V průběhu měsíce se postupně mění hladiny estrogenu a progesteronu. Tyto pohlavní hormony mají vliv na strukturu ženského mozku, která se v průběhu měsíce také mění. Kromě toho na rozdíl od mužů ženy používají obě hemisféry najednou. Obecně se měsíc ženy dělí na čtyři měřitelné, cyklicky se opakující fáze, nicméně některé studie uvádějí, že je jich až šest.

Žena se neustále plynule mění

Hladiny hormonů se neustále plynule mění, takže ačkoliv se obecně cyklus ženy dělí na čtyři fáze, ve skutečnosti je hladina hormonů, rozložení mozku a tím pádem i nálada ženy každý den trochu jiná. Tyto postupné změny jsou vždy znatelné cca po týdnu, a proto se zjednodušeně dělí ženský cyklus na čtyři fáze - menstruační, folikulární, ovulační a luteální fázi.

Hlavním cílem celého hormonálního koktejlu je vrozená snaha se rozmnožit, takže tyto přirozené hormonální vlivy žádná ideologie prostě neovlivní.

Jak ty změny vypadají?

Za první fázi se považuje 3-5 dní po menstruaci, kdy je ve vaječnících klid, žádné hormonální změny se nedějí, a proto žena dokáže racionálně uvažovat a zlepšují se u ní kognitivní vlastnosti, jako je například prostorová orientace.

Poté nastupuje ovulace, kdy se tělo snaží přirozeně otěhotnět. V tuto doby jsou hladiny hormonů spravedlivě vyrovnané - racionální přístup se propojí s empatií. V tuto dobu se ženám snadno vyjadřují myšlenky, dobře komunikují, zároveň jsou stále aktivní hormony zodpovědné za racio, takže kromě citlivosti a empatie se projevují i dobré kognitivní vlastnosti. Žena v tuto dobu chápe a pociťuje, že je na světě mnoho lidí s různými názory a dokáže tyto rozdíly dobře komunikovat. Fakticky je žena evolučně předurčená ke komunikaci a k předávání informací mezi členy společenství. Právě tyto vrozené sociální dovednosti vyúsťují v různé druhy manipulace, skrývání pravdy apod.

Také proto je u chlapců diagnostikována lehká forma autismu až 4× častěji než u dívek, které dokáží své symptomy skvěle maskovat. Autismus se projevuje především tím, že děti svému okolí věnují daleko méně pozornosti, než je běžné. Dívky a poruchou PAS přirozeně chápou, že se od nich interakce očekává, a proto dokáží lépe komunikovat se svým okolím. Čím dříve splní očekávání, tím dříve budou mít klid.

Po skončení ovulace se postupně v průběhu pár dní opět změní hormonální poměr a nastupuje luteální fáze, tzv. PMS. Jelikož hlavní poslání otěhotnět nebylo splněno, začne klesat hladina progesteronu a estadiolu, což vyvolábá pocit „ztráty energie“. Tělo se zkrátka přestává snažit. Vedomé dovednosti, jako je orientace apod. ustupují a naopak sílí podvědomí. Obecně se považuje, že během této fáze se ženy hůř soustředí a tím pádem učí, ale ve skutečnosti právě díky zesílenému podvědomí stačí pouze změnit způsob přijímaní informací. Během těchto dní je žena zmítána emocemi, a proto se skvěle hodí více číst a věnovat čas analýze vlastních pocitů a chování, čímž se předejde zbytečným konfliktům. Jak žena vnímá, že se mění poměr hormonů a ztrácí „vědomé“ schopnosti, vyvolává u ní ztráta kontroly podráždění, které okolí ne vždy dokáže pochopit.

Během menstruace se hladiny hormonů, které ženu ovlivňovaly předchozí týdny, snižují. Jelikož žena neotěhotněla, tělo se soutředí pouze na jediné - zbavit se neoplodněného vajíčka. Kognitivní schopnosti jsou v tuto chvíli z hlediska přírody druhořadé, a proto se vyplavuje minimum hormonů, které by tyto schopnosti podporovaly.

Týká se to i vás, feministky

Celý měsíční cyklus ženy je chemický proces, na který jsou ideologická přesvědčení krátká. Nejde o žádné utlačování a popírání práv, ale jednoduše o to, že ženy a muži jsou fyzicky i hormonálně stavění úplně jinak. Vůle je sice krásná věc, ale hladiny hormonů v těle změnit nedokáže. Může ženám leda pomoct přežít to nejhorší. Pokud si žena uvědomí, co se v těle děje a dokáže se smířit s tím, že to nezmění, může se pak rozhodnout, že změny prostě vydrží a zvládne se s nimi popasovat. Informace jsou vždycky základ, a pokud člověk věnuje dost času tomu, aby si něco nastudoval, tak se pak změny zvládají lépe. Ačkoliv jsou neustálé změny hormonů náročné pro ženu i její okolí, dokáže je zvládat lépe, pokud ví, proč se co děje.

Věříte v utlačování kvůli cykličnosti? Pak se vraťte do Starověku!

Starověký Egypt a antické Řecko považovaly menstruaci za symptom úzkosti nebo trest za erotické fantazie. Hysterie byla považována za čistě ženské onemocnění. Platón dokonce tvrdil, že hysterii vyvolává děloha, ve které neroste dítě a jeho současnící zase tvrdili, že je vyvolaná tím, jak neoplodněná děloha bloudí po těle ženy.

Nic moc, že? Vyhánění do lesa, zavírání v komoře a podobné praktiky už se dnes v Evropě nekonají, a tak feministky dosáhly svého, ale určitě by neměly zapomínat, že stejné jako muži nikdy nebudou a fyzické rozdíly mezi pohlavími nepopřou ani nové zákony. Možná by se raději feministky místo boje s okolím měly naučit, jak se poprat samy se sebou.

Zdroje

1) Ženský cyklus a jeho fáze

2) Během menstruačního cyklu se mění struktura mozku

3) Mozek a menstruační cyklus

4) Jak menstruační cyklus ovlivňuje mentální schopnosti žen

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz