Hlavní obsah
Názory a úvahy

Alkohol, exekuce i zdravotní problémy: navzdory nadstandardním důchodům senioři mnohdy živoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zahra E (Unsplash)

I s nadstandardními příjmy senioři mnohdy nezvládají vyžít do příštího důchodu, neumí pracovat s rozpočtem a chybí jim finanční gramotnost.

Nářky nad nízkými důchody plní mediální prostor už dlouhé roky, ale v posledních letech je to dost neoprávněné. Důchody totiž rostou mnohem rychleji než průměrná mzda. Proč tedy senioři se svými příjmy nevychází?

Článek

Počet seniorů v české populaci se neustále zvyšuje, a to už od počátku 90. let. Koncem roku bylo v České republice 2,21 mil. obyvatel ve věku 65 či více let, což meziročně představuje nárůst o necelých 39 tisíc osob. Senioři tak dnes tvoří více než pětinu všech obyvatel ČR a z toho 57,9 % jsou ženy a 42,1 % muži. S rostoucím věkem v populaci roste také podíl žen. Mezi nejstaršími ve věku nad 95 let už jich je dokonce 80 %.

Z hlediska rodinného stavu bylo k 31. 12. 2022 mezi muži seniory celkem 69 % ženatých, 14 % rozvedených, 12 % ovdovělých a 5 % svobodných. U žen je stejně velký počet vdaných a ovdovělých (obě skupiny po 41 %), 16 % rozvedených a 3 % svobodných.

Senioři a zdraví

V roce 2022 zemřelo nejvíc seniorů na chronickou ischemickou chorobu srdeční (15,4 tisíce), druhé bylo srdeční selhání (6,6 tisíce úmrtí) a 3. příčku mezi příčinami smrti seniorů obsadily cévní nemoci mozku (6,3 tisíce). Významnými příčinami úmrtí byl také covid-19, cukrovka, hypertenzní nemoci, Alzheimerova choroba a rakovina.

To nesvědčí o příliš dobrém životním stylu starší generace. I když se i u nich projevují snahy o kvalitnější stravování, u mnoha z nich ještě stále převládají zlozvyky české kuchyně. Uzeniny, tučnější masa, omáčky, knedlíky a sladké moučníky nepatří k té nejzdravější nabídce pokrmů. Také spotřeba alkoholu je i mezi seniory u nás poměrně vysoká.

Životní úroveň seniorů

Nejhůře jsou na tom z hlediska ohrožení příjmovou chudobou domácnosti jednotlivě žijících seniorů. V roce 2022 bylo pod hranicí příjmové chudoby celkem 37,8 % domácností seniorů jednotlivců, u domácností dvojic s alespoň jednou osobou starší 65 let bylo příjmovou chudobou ohroženo 4,1 % seniorů.

Nejvyšší podíl ve výdajích seniorů tvoří náklady na bydlení, a to zejména u osob bydlících v nájemných bytech. U jednočlenných domácností to bylo v roce 2022 kolem 35 % jejich rozpočtu. U domácností dvojic s aspoň jedním seniorem nad 65 let tvořily náklady na bydlení necelých 26 %. Druhou nejvyšší položkou jsou potraviny, které se u jednotlivců pohybují kolem 21,5 % výdajů, u dvojic to bylo 24 %. Všechny ostatní výdaje se obvykle pohybují v jednotkách procent. To jsou ale průměrná čísla. U domácností seniorských jednotlivců platí až pětina z nich více než 40 % svého rozpočtu jen za náklady spojené s bydlením. U dvojic jsou na tom stejně maximálně 3 % seniorů.

Pokud srovnáme spotřební koše všech domácností a domácností důchodců, u seniorů hrají větší váhu potraviny a nealkoholické nápoje, tabák a alkohol, již zmíněné bydlení včetně energií a vody, náklady na zdraví a ostatní zboží a služby. Vše ostatní má menší váhu než u celkové populace.

Někteří čeští senioři si důchod užívají, někdy i ve chvíli, kdy jim nestačí

Dávno už není pravda, že by čeští senioři jen seděli doma a hlídali vnoučata. Cestují, vzdělávají a také se učí pracovat s moderními komunikačními technologiemi. „Mobilní telefon je technologií, kterou si osvojili již téměř všichni senioři. V roce 2023 ho používalo 96 % osob starších 65 let. Tento podíl se v posledních letech již nemění, prudce ale roste podíl seniorů využívajících smartphony,“ uvedla Lenka Weichetová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Přesto je dost seniorů, kteří mají exekuce nebo alespoň obtížně vycházejí se svými příjmy. Důvodů proč tomu tak je, je hned několik. Například vysoké výdaje na bydlení lze vyřešit přestěhováním do menší bytu. Mnoho seniorů se ale stěhovat nechce, i když je bydlení třeba ve čtyřpokojovém bytě je významně zatěžuje. Jde o zvyk, nebo neschopnost zbavit se mnoha věcí, které si za život nashromáždili. Bydlení ve starších bytech i rodinných domcích je navíc finančně náročné i z hlediska energií, protože obvykle nejsou zateplené. V historických domech jsou i vysoké stropy, takže vytopit je velmi obtížné. Jiní senioři by se rádi přestěhovali třeba do pečovatelského domu, ale míst v nich je zoufalý nedostatek.

Dalším důvodem, který plyne z výše uvedeného rozdílného spotřebního koše, je nadprůměrná spotřeba alkoholu a tabáku. Ceny obojího přitom neustále rostou a výdaje jsou to zcela zbytné. Kolik seniorů také vysedává v hospodách a kolik seniorek je každý den s kamarádkami v kavárně či vinárně? Kdyby si to odpustili, nebo frekvenci návštěv aspoň omezili, mohli by si našetřit nejen finanční rezervu, ale ušetřit si i třeba na dovolenou. Mnoho seniorů s vyššími důchody si už doma ani nevaří, přestože i ceny jídel v restauracích v posledních letech výrazně vzrostly. Vařit doma je přitom mnohem levnější.

A je tu i ještě jeden důvod, proč na tom jsou někteří důchodci špatně. Jejich rodiny si zvykly od nich brát peníze. Místo toho, aby mladší pečovali o své rodiče a prarodiče, je tomu přesně naopak. Senioři těžce odmítají žádosti o finance, zvlášť, pokud je jim vyhrožováno, že neuvidí děti nebo vnoučata. Jsou také daleko ohroženější nejrůznějšími podvodníky – od tzv. energo i jiných „šmejdů“ přes nejrůznější podomní obchodníky až po nabídky výhodných investic.

Zdroje

1) ČSÚ přináší komplexní pohled na seniorky a seniory

2) Senioři v datech – 2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz