Hlavní obsah
Lidé a společnost

Alkohol jako součást české kultury: Proč dáváme alkohol ochutnat i dětem?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: BENCE BOROS skrze Unsplash

Je pivo i nápojem pro děti? Lékaři si myslí opak.

Pokud jsme v něčem opravdu mezi nejlepšími na světě, je to pití alkoholu. Podle údajů Světové zdravotnické organizace Češi vypijí v průměru 13,3 l čistého alkoholu na osobu a rok. Jsme třetí za Rumunskem a Gruzií.

Článek

Kralujeme konzumaci piva. I když spotřeba stále trochu klesá, pořád vypije každý Čech v průměru 128 l piva za rok. Sociální sítě jsou plné stížností na to, jakou tu máme bídu, ale na pití nám peníze nechybí nikdy, i když velmi dobře víme, jak nám vysoká konzumace alkoholu škodí.

Jak jsme na tom detailně?

Podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti alkohol pije denně, nebo téměř denně 7-10 % dospělých osob. Pití nadměrných dávek alkoholu alespoň jednou týdně nebo častěji uvádí 12-13 % dospělých. 15-19 % dospělých osob v ČR spadá do kategorie rizikové konzumace alkoholu. Uvádí se rovněž, že až 60 % žen u nás konzumuje alkohol i během těhotenství, 19 % těhotných dokonce pije alkohol pravidelně, nebo rizikově.

Vliv na zdraví populace

Podle výzkumu provedeného mezi lékaři má problém s konzumací alkoholu asi 175 až 230 tisíc osob. Ale odhad počtu osob, které jsou ohroženy škodlivou nebo rizikovou konzumací alkoholu, je až 1,3 mil., což nás všechny stojí ročně obrovské množství peněz. Asi 6 % všech úmrtí v ČR jde na vrub zdravotních důsledků pití alkoholu. Jen v roce 2022 bylo hlášeno kolem 4 800 dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu. Ve stejném roce bylo hlášeno přes 15,5 tisíce hospitalizací pro úraz pod vlivem alkoholu. Ročně je u nás hospitalizováno kvůli závislosti na alkoholu kolem 8 tisíc lidí, 4 tisíce pro alkoholické onemocnění jater a asi tisíc osob pro alkoholickou pankreatitidu.

Kolik nás to stojí?

Celkové společenské náklady spojené s konzumací alkoholu dosahují ročně podle odhadů 50-57 miliard korun. V tom jsou zahrnuty nejen přímé náklady na léčbu poruch spojených s alkoholem, ale dopady nepřímé jako je nemocnost, předčasná úmrtnost a náklady na zdravotní péči.

Stejně alarmující je, kolik za alkohol utrácíme. Ve zmíněném roce 2022 dosáhly výdaje jen na alkohol a tabák 3,4 % všech spotřebních výdajů domácností v přepočtu na osobu. Například za vzdělání jsme v průměru utratili jen 0,6 % a za zdraví 3,3 %.

Alkohol a kriminalita

Vedle výše zmíněných dopravních nehod je pod vlivem alkoholu páchána i další trestní činnost. V roce 2022 bylo hlášeno 10 699 trestných činů spáchaných pod vlivem alkoholu. Uvádí se, že až dvě třetiny všech případů domácího násilí u nás souvisí s alkoholem. Alkohol zvyšuje také riziko fyzického, sexuálního i psychického násilí. Alkohol stojí za rozpadem řady manželství, ztrátou zaměstnání i domova a provází velmi často i bezdomovectví. S velkou mírou tolerance k alkoholu u nás souvisí také podávání alkoholu osobám mladším 18 let. To je u nás sice zakázáno, ale děje se velmi často, a dokonce i v rodinách.

Dej mu ochutnat!

Děti se velmi často poprvé dostanou ke konzumaci alkoholu na rodinných oslavách. Časté je doporučení od starších příbuzných: „Dej mu/jí ochutnat, to mu/jí nemůže uškodit…“ Jenže může. Zkušenost s alkoholem ve věku 11 let má celkem 24 % dětí, ve věku 13 let 44 % a mezi 15letými už 73 % dětí. Nemálo mladých pod 18 let přiznává opakovanou opilost. Odtud je k závislosti na alkoholu už jen krok. Alkohol, například pivo, je na mnoha místech levnější než nealkoholické nápoje. Alkohol se na děti valí ze všech stran, regulace reklamy je slabá a velký vliv mají i média, filmy a influenceři.

Když někdo alkohol nepije, nebo je dokonce abstinent, nepovažuje se to u něj za klad, ale za projev něčeho divného, slabost či nenormálnost. Dokud tento přístup nezměníme, budeme propíjet naši společnou budoucnost i nadále.

Zdroje:

1) Nejvíce alkoholu na světě pijí Evropané, varuje WHO. Česko je třetí

2) Zpráva o alkoholu v ČR 2023

3) Češi pijí méně piva. Za poklesem je podle odborníků vyšší cena i změna životního stylu

4) Spotřební výdaje domácností – 2022

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz