Hlavní obsah
Aktuální dění

Atentátníci mění dějiny: Fico, Mussolini a Ceaușescu - spojeni kletbou moci a nenávisti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kremlin.ru, CC BY 3.0 skrze Wikimedia Commons

Robert Fico kolaborující s Rusy, těžké mohl tušit že člen imi radikalizované skupiny Slovenští branci na něj spáchá atentát.

Problem lidí jako Fico je to, že se spoléhají že ostatní se budou chovat lépe než oni. Urážejí, vyhrožují, provokují, manipulují a lžou. Vůbec je nenapadá, že by mohla přijít odveta a neuvědomují si, že jimi manipulovaná populace je může smést.

Článek

Slovenský politik Robert Fico od října 2023 působí ve funkci předsedy vlády Slovenské republiky. Pro řadu lidí se jedná o kontroverzní postavu slovenské politické scény. Fico se nikterak netají svými proruskými postoji a bývá spojován i s vraždou novináře Jána Kuciaka.

Pro mnoho lidí tak představuje neakceptovatelné ohrožení svobody a demokratických hodnot. Dění na politickém kolbišti na Slovensku však nyní vygradovalo činem, který šokoval veřejnost i za hranicemi. Premiéra Fica ve středu postřelil atentátník Juraj Cintula. Politik byl podle serveru Seznam Zprávy postřelen, když po výjezdním jednání vlády ve městě Handlová vyšel mezi lidi.

Akt byl podle prvních informací, které se objevily v médiích, politicky motivován. Jak lze však očekávat, nikoliv ze strany liberálů, ale právě z jádra proruských fašistů, které dostaly Roberta Fica k zpět k moci - atentátník byl totiž sympatizanetem Ruska a bylo prokázáno napojení na proruskou skupinu Slovenští branci. Bezprecedentní útok je podle mnohých pomyslnou červenou čárou, ze kterou by nikdo a za žádných okolností neměl zajít. Úřadující slovenská prezidentka Zuzana Čaputová prohlásila, že útok na premiéra je útokem na demokracii.

Politik utrpěl těžká zranění a skončil ve vážném stavu v nemocnici. Zasáhly ho dle prvních dostupných zpráv tři střely, má polytrauma břicha. Není v ohrožení života. Útočník byl již zadržen policií a dle očitých svědectví se nejedná o místního obyvatele zmíněné obce.

Spekuluje se nad tím, zda tímto činem došlo k selhání bezpečnostních složek. Nicméně atentáty na čelní představitele státu nejsou ničím výjimečným. A to již od dob následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d'Este, který skonal rukou mladého bosenskosrbského aktivisty Gavrilo Principa. Tím se současně zažehla pomyslná rozbuška k první světové válce.

Neúspěšný atentát zorganizovaný odpůrci režimu, kteří se rekrutovali především z řad armády, byl spáchán v červenci roku 1944. Pokus však nevyšel a Hitler nakonec z útoku vyšel pouze lehce zraněn. Měl tedy více štěstí než Reinhard Heydrich, který nakonec v roce 1942 po zásahu atentátníků zahynul.

Mussoliniho zneškodnili partizáni

Benito Mussolini, italský diktátor a vůdce fašistického hnutí, neskončil svůj život v křesle u operačního stolu, ale daleko dramatičtějším způsobem. Jeho osud ho zanesl do malé vesničky Dongo v severní Itálii, kde se ho 28. dubna 1945 zmocnili partyzáni.

Mussolini se zoufale snažil utéct ze země převlečený za německého vojáka, ale jeho maskování prohlédl partyzán jménem „Bill“. Po krátkém výslechu byl Mussolini společně se svou milenkou Clarettou Petacciovou odsouzen k smrti.

Poprava proběhla hned následující den, 29. dubna 1945. Mussoliniho a Petacciovou popravili partyzáni v Dongo a jejich mrtvá těla odvlekli do Milána. Tam je pověsili za nohy vzhůru dolů na kovový rám před benzinovou pumpou na Piazzale Loreto. Mrtvá těla Mussoliniho a Petacciové se tak stala symbolem porážky fašismu a vzpoury proti tyranskému režimu.

Mussoliniho smrt tak představovala krutý konec pro muže, který snil o italské impériu a ovládal zemi po dobu více než 20 let. Jeho násilný konec slouží jako varování před nebezpečím diktatury a důležitostí boje za svobodu a demokracii.

Kulky se dočkali Kaddáfí i Ceaușescu

Že lid se jednoduše nebojí vzít spravedlnost do vlastních rukou ukazuje také případ z doby nedávné. V únoru 2011 vypukly v Libyi masové protesty proti již více než čtyři desítky let trvající vládě diktátora Muammara Kaddáfího. Původní protesty se proměnily v plnohodnotné ozbrojené povstání a krvavou občanskou válku, na jejímž konci našel Kaddáfí smrt.

Jeho poslední chvíle byly nakonec mimořádně kruté. Oficiální verze sice mluví o zastřelení, záběry, které kolovaly internetem a ukazovaly zkrvavělého Kaddáfího, napovídají, že rebelové jej zlynčovali. Smrt z rukou povstalců se jeví jako pravděpodobnější scénář.

Někdejší rumunský prezident Nicolae Ceaușescu prožil obdobný pád. Začaly ho protesty, které odstartovaly 16. prosince v Temešváru proti plánovanému vystěhování maďarského protestantského kněze Lászlóa Tokése. Když pak svolal na bukurešťské Palácové náměstí masové shromáždění, které mělo protesty odsoudit coby vandalství, nabraly už události rychlý spád.

Strůjce jednoho z nejhorších autoritářských režimů v Evropě se musel s manželkou před rozlíceným davem ukrýt. Ne však nadlouho, k dopadení došlo záhy. Nicolae a Elena Ceausescovi byli následně po krátkém procesu shledáni vinnými mimo jiné z genocidy 60 tisíc lidí a ze zhroucení hospodářství státu. Popravčí četa vykonala rozsudek a manželé Ceaușescuovi tak nakonec byli zastřeleni v prosinci 1989.

Atentát na Fica odhalil rozpolcení Slovenska

Lze tak říci, že násilí dále plodí násilí, což potvrzují i současné události kolem Roberta Fica. Na Slovensku se jedná o vůbec první atentát na politika v novodobé historii země. Jakkoli psychologové v současné době rozjitřených emocí apelují na hodnoty, jako je lidskost a respekt, které si zaslouží bezesporu Robert Fico jako člověk, světová média v činu spatřují tragickou eskalaci, k níž Fico nepochybně přispěl. Na polarizaci a šíření nenávisti ve společnosti svým působením jednoznačně podíl má.

Toho si povšimla i zahraniční média, která samozřejmě tuto událost komentují. Německá národní a mezinárodní televizní zpravodajská služba Tagesschau poukázala na fakt, že právě současný premiér byl tím, kdo verbálně útočil na prezidentku Čaputovou. Část Ficova táboru nyní také svou rétoriku zesiluje, například místopředseda Ficovy strany Ľuboš Blaha, všímají si komentátoři dále.

Po prezidentských volbách se Fico trefoval i do slovenských médií. Premiér je osočil z verbálních útoků na voliče vládní koalice. A doplnil silná slova o možné vraždě politika vyprovokované nenávistí a frustrací, které podle něj média posilují. Tento výrok se však nakonec ukázal reálnější, než si možná i samotný premiér myslel.

Zdvižený prst

Na útok zareagovala i česká strana. Český prezident Petr Pavel konstatoval v prohlášení k této události, že se jedná o varování, kam až může vést prohlubování nevraživosti a agresivity ve společnosti. Bezpochyby tak může říci, že tato slova mohou nalézt odezvu i v české společnosti. I když lze atentát na hlavu státu pouze odsoudit, nelze si nevšimnout jisté dávky ironie.

Zdroje:

1) Ceauseskuovy zastřelili

2) Smrt Kaddáfiho

3) Muž, který malém zavraždil Fica byl ve spojení s proruskou skupinou

4) Operace Anthropoid

5) Pokusy o atentát na Hitlera

6) Terorista z SPD Jaromír Balda

7) Atentát na Fica

8) Atentát na Roberta Fica

9) Atentát na Fica

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz