Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

BDSM: Realita vs. mýty po 50 odstínech šedi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kamaji Ogino (Pexels)

BDSM přináší nové oblasti k objevení.

Kdo kdy neslyšel o BDSM. Jisté boom v této oblasti přinesla série 50 odstínů šedi, nicméně reálný obraz je trošku jiný.

Článek

Přestože naprostá většina lidí ví o existenci jakéhosi jiného sexu, kdy pohodlí jde stranou, pouhá menšina zná někoho, kdo takové praktiky vykonává. Buď je to tím, že si páry chrání svůj sexuální život a soukromí je pro ně nadevše, nebo je to tím, že BDSM není tolik populární. Pravděpodobnější bude samozřejmě teorie číslo 1, nicméně faktem je, že spíše panuje přesvědčení, že pouta, bičíky a další pomůcky patří spíše těm několika. Věřte ale, že každodenně na ulici potkáte několik dominantů/domin, submisivů/subinek, pánů a otroků. Možná vás názvy napoprvé vyděsí, nebo vyvolají odpor, po přečtení článku a vžití se do tématu ale doufejme bude tento pohled o něco pozitivnější.

BDSM - co to znamená?

BDSM, zkráceně „Bondage, Discipline, Dominance, Submission, Sadism a Masochism“ je druh rozsáhlé sexuální sadomasochistické praktiky, kdy se jako součást sexuálních praktik provádí bondage= svazování, spanking= bití, různé omezení pohybu, někdy i ponížení a jiné hrátky.

Co je důležité říci je, že ne každý sadista využívá všech praktik, které spadají do BDSM, a ne každý masochista má rád všechny druhy bolesti, či ponížení, které ovšem spadá spíše k submisi. BDSM tvoří lidé a ti jsou rozdílní. Dva dominanti nebudou stejní, každý preferuje různé zájmy. Někdo například rád svazuje, nicméně bití nepreferuje a tak ho vynechává. Stejně tak to platí pro opačnou stranu, tedy masochisty a submisivy.

Další důležitou věcí, kterou je nutné zmínit je bezpečnost. To, že někdo v rámci sexu rád způsobí někomu modřiny (například v oblasti hýždí a také za předpokladu, že druhá strana to má ráda), neznamená, že ten z této dvojice dominantní, nebo sadista, je asociál, a psychicky nevyrovnaný člověk. Právě naopak. U párů, které mají BDSM jako součást života, se jedná většinou o rozumné a inteligentní lidi, kteří ve svého partnera mají důvěru a zároveň jsou k němu velmi ochranitelští. Samozřejmě vždy se najdou výjimky jako ve všem, ale výše popsané platí v naprosté většině případů.

Dominant vs sadista

Pro účely článku je lepší psát v jednom rodě, nicméně to neznamená, že by dominantním nemohla být žena a submisivním zase muž.

Rozdíl mezi dominantem a sadistou je značný, byť se to nezasvěcenému oku může zdát jako to samé. Dominant je člověk, který rád vede, rád vyžaduje, aby bylo po jeho. Sadistu vzrušuje způsobování bolesti. Často jdou tyto dva směry ruku v ruce, ale nemusí to tak být. Podobně je to se submisivem, který je rád veden, rád plní úkoly a uspokojuje ho, že je pochválen za něco, co se mu povedlo. Masochistu vzrušuje bolest, která je mu prováděna.

Trojná monáda

Trojná monáda je symbolem, který obecně BDSM komunita přijala a který má velmi propracovaný význam. V kruhu se spojují tři „kapky“, kdy každá znamená jednu vlastnost. Tím jsou

  1. Tři rozdělení BDSM - sadismus/masochismus, bondage/ discipline, dominance/submisivita
  2. Tři pravidla pro BDSM - bezpečně, s rozumem, po vzájemné dohodě
  3. Tři základní skupiny v BDSM - dominanti, submisivové, switch (ti, kteří dokáží přepínat mezi těmito povahami)

Jak je vidno, BDSM komunita je propracovaná a každý, kdo dodrží základní pravidla, se může dočkat nového rozměru ve vzájemném vztahu i v poznání sebe sama. Není to o nuceném vyvolání bolesti a nebezpečí, naopak- bezpečnost je základ.

BDSM pro začátečníky

Pokud hledáte, co byste v sexu mohli nového vyzkoušet, je BDSM často to první, co koho napadne. Škoda je, že spoustu vyděsí milná představa o BDSM a to sklepení s různými nástroji a psychopatem. Ne! BDSM je rozsáhlé, doslova i odstupňované podle preferencí. Každý si v něm najde to své. Pouta jsou zajímavým začátkem. Doporučuje se vzít si spíše taková, která pouze znemožní pohyb, ale nijak nebolí. Výborná jsou kožená pouta. Pro začátek klasická policejní asi nebudou nejlepší.

Komunikace je základ. Pokud jednoho partnera něco láká, měl by se o tom zmínit. Ideální stav pro oba partnery se domluví. Navíc takovéhle zážitky prohlubují pouto. Mnoho lidí z BDSM komunity potvrdí, že je to mnohem intimnější, než sex samotný. Probudí se ve vás nové pocity.

Na závěr

Strach je něco, co brání v experimentování. Předloha o BDSM ve filmech její pověsti také moc nepřidá, pokud si ale pročtete pár článků a uvidíte, jak lidé v této komunitě přemýšlí a že jsou vlastně stejní jako všichni ostatní, jen mají rádi méně obvyklé praktiky, možná to ve vás vyvolá chuť něco zkusit. Jaký je váš názor na tuto tématiku? Jste pro nebo striktně proti?

Zdroje:

1) BDSM pro začátečníky

2) BDSM - co potřebujete vědět

3) Symbol trojné monády

https://klecici-u-nohou-pani.webnode.cz/nazory/symbol-trojne-monady/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz