Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Bez empatie nemají ženy orgasmus, sobečtí muži v posteli selhávají

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Şule Makaroğlu (Pexels)

Někteří muži jsou ženám k smíchu.

Celá řada výzkumů prokázala, že muži jednoduše nejsou tak empatickými bytostmi jako ženy. Co je toho příčinou, jak se to projevuje ve vzájemných vztazích a dá se to nějakým způsobem napravit?

Článek

Empatie je klíčovým mechanismem pro pochopení druhého, pomáhá nám cítit emoce někoho, kdo je od nás odlišný, identifikovat se s jeho zkušenostmi a být si vědom potřeby nabídnout pomoc. Sociologové konstatují, že empatie hraje důležitou roli ve vývoji lidské společnosti z hlediska toho, že přispívá k tomu, aby lidé chápali druhé a přiměla je brát v úvahu jejich pocity.

Neméně důležitá je tato schopnost i z pohledu vztahu mezi muži a ženami. Je důležité si v první řadě uvědomit, že mužský a ženský mozek funguje odlišně. Obecně tak lze říci, že ženy jsou přirozeně empatické, zatímco muži se o toto spíše snaží, ale primárně uvažují analytičtěji. Důvodem je zejména odlišný vývoj, muži a ženy se desítky let pohybovali v prostředí, které jim umožnilo nabývat odlišné zkušenosti pod vlivem různého zacházení a příležitostí.

Proč k tomu došlo zdůvodňuje skutečnost, že mozek je neuroplastický, vykazuje tedy schopnost měnit se, tvořit nová spojení a zpracovávat informace rychleji pro efektivnější učení. Různé podněty tedy mohou změnit jeho strukturu a ovlivnit i jeho činnost. Výsledkem je, že muži skutečně uvažují odlišně od svých ženských protějšků a ne nadarmo se tak říká, že jsou z Marsu, zatímco ženy pocházejí z Venuše.

Muži nejsou navíc příliš dobří v empatii proto, že k rozvíjení této dovednosti jednoduše nemají dostatek příležitostí. Dostává se jim negativní zpětné vazby, pakliže jsou příliš emotivní. V současné společnosti stále ještě převládá toxické pojetí maskulinity, jejímž hlavním krédem je to, že správný chlap jednoduše nepláče.

Jak nedostatek empatie ničí vztahy mezi muži a ženami

Tím vzniká typický rozpor ve vztazích: Žena své emoce ventiluje. Muž jí dává najevo, že tímto způsobem problematickou situaci nevyřeší a snaží se přijít na vhodnější způsob, jak najít východisko z krize. Nemyslí to přitom zle, ale žena může takové jednání vnímat jako příliš blahosklonné, neuctivé a okázale neempatické.

Výše uvedené sice pro muže nevyznívá příliš příznivě, ale v zásadě se jedná o optimistické konstatování. Plyne z něj totiž, že empatii lze naučit. Výjimkou jsou pouze jedinci diagnostikovaní s určitými poruchami osobnosti, dále těžkými autistickými projevy nebo traumatickým poraněním mozku, které ovlivňuje tu část, jež má za úkol kódovat emoce. Empatii objektivně postrádají i osoby, u nichž došlo k operativními přerušení spojení mezi limbickým systémem (emoce) a neokortexem (myšlení), zejména jeho verbálními centry.

Pro citlivé a empatické jedince je současně velmi důležitým aspektem života sexualita. Odmítavě se tak častěji staví k pouhému nezávaznému sexu. Ze svého protějšku mohou vycítit jak úzkost, tak radost. Poměrně často se na svého sexuálního partnera dokáží „napojit“ a vnímat jeho myšlenky a pocity. Což znamená, že intimní spojení musejí sdílet se správnou osobou, která jim prokáže v dostatečné míře lásku a úctu.

Sexuální empatie vede k hlubší intimitě a podporuje dlouhodobé vztahové štěstí. Partnerům umožňuje dokonale prozkoumat svoje touhy a fantazie, což vede také k jejich naplnění. Dostatečná míra empatie je také přímou „poukázkou“ k maximální možné míře uspokojení v rovině fyzické. Slibuje totiž snadnější dosažení orgasmu.

Platí, že skutečně intenzivní vyvrcholení zahrnuje nejen fyzické uvolnění, ale také práci s emocemi našeho protějšku. Nesprávné načasování, ale také stres a problémy v komunikaci patří k hlavním zabijákům sexuálního prožitku především u žen.

Proč je pro ženy zásadní sexuální empatie

Jejich orgasmus je odborníky pokládán za mnohem zranitelnější různými situačními a zevními vlivy v porovnání s muži a není podle dostupných zdrojů výjimkou, že mnohá žena prožije poprvé vyvrcholení dokonce až po 30. narozeninách. Nejméně 8 % žen, tedy téměř každá desátá, zůstává bez prožitého orgasmu po celý život, konstatují dále statistiky.

Odborníci potvrzují, že přímá nebo nepřímá stimulace klitorisu sehrává při dosažení orgasmu ústřední roli. Penetrační koitus jednoduše nemusí dostačovat. Se ženami, které nejsou schopny orgasmu dosáhnout, tak často nemusí být nic špatně. Stačilo by jen, aby k nim jejich partneři přistupovali adekvátně. Mnoho mužů se svou partnerku musí teprve naučit kvalitně uspokojit.

Zásadní je ale kromě správné „techniky“ hlavně citlivější přístup. Studie z roku 2017 publikovaná v Journal of Sex and Marital Therapy navíc také potvrdila, že dámy od svých partnerů chtějí především emocionální intimitu. Muži by se navíc měli oprostit od představy sexu jakožto výkonu s požadovaným výsledkem. Tento nátlak může být paradoxně psychickým blokem. V ložnici je zásadní naučit se zpřítomnit a usilovat o vytvoření emocionálního spojení.

Emoce jako empatie nebo soucit tak představují důležitou cestu k nastolení sexuální harmonie. Jen zdánlivě se zdá, že soucit do intimního života nepatří. Ve skutečnosti však představuje hodnoty jako přístupnost, vnímavost a angažovanost a může být proto obzvláště důležitou složkou sexuálního vztahu, protože usnadňuje potřebné sebeuvědomění, porozumění a spojení, které jsou základem hluboce intimních projevů sexuálních emocí a zranitelnosti.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz