Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Znáte všechny erotogenní zóny? Jsou tajemnou mapou rozkoše a uspokojení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mahrael Boutros (pexels)

Spokojené ženy znají svoje tělo.

Erotogenní zóny jsou pověstným klíčem k naší rozkoši. Mnohé jsou všeobecně známé, o dalších jste však možná dosud netušili. Jakými poznatky se rozhodně vyplatí obohatit ložnici?

Článek

Obecně se jako erotogenní zóna označuje oblast na povrchu těla, jejíž dráždění způsobuje nárůst sexuálního vzrušení. Erotogenní zóny se nacházejí na mnoha místech lidského těla a u každého jedince mohou být odlišné. Rozdílné erotogenní zóny jsou i napříč pohlavími. A traduje se, že ženy jich dokonce mají více než muži.

Některé oblasti těla se vyznačují vyšší hustotou tzv. nechanoreceptorů (také zvané dotykové či taktilní). To platí i pro erotogenní zóny. Proto jsou například konečky prstů citlivější na dotek než loket. Dotykové receptory reagují na stimul a předávají informace prostřednictvím vašeho nervového systému do tzv. somatosenzorické oblasti mozkové kůry. Tato část mozku má za úkol nejen zpracovávat smyslové informace, ale podílí se také na regulaci našich emocí a nálad.

Seznámit se s vlastními erotogenními zónami přináší klíč k uspokojivému sexuálnímu životu. Znát byste je měli nejen vy, ale i váš protějšek.

K těm nejznámějším erotogenním zónám patří:

Pohlavní orgány

Pohlavní orgány se řadí k nejdůležitějším erotogenním zónám u obou pohlaví. U žen je za vůbec nejcitlivější místo považován klitoris. Ten má podle nejnovějších poznatků více než 10 000 nervových vláken.

K dalším důležitým bodům na pomyslné mapě ženského těla patří i stydký pahorek. Ten je tvořen měkkou trojúhelníkovitou vyvýšeninou nad stydkou kostí nacházející se před vulvou.

U mužů pak náleží jednoznačně k nejcitlivějším částem těla penis. Především se pak jedná o oblast žaludu a předkožky. Za zvláště citlivou část mužského těla jednoznačně můžeme pokládat i místo za kořenem penisu. Podobně citlivá jsou také varlata.

Bod G

Bod G je částí ženského těla, která je opředena řadou mýtů. Jeho až bájný charakter proto mnohé vede k pochybnostem o reálné existenci. O žádný výmysl se ale nejedná, bod G na ženském těle skutečně najdete. A právě jeho stimulací lze ženu přivést až k orgasmu, případně k tzv. ženské ejakulaci.

Najít ho můžete na vrchní vnitřní straně vaginy. Leží přibližně ve druhé třetině pochvy, asi 3 až 5 cm od poševního vchodu. Jedná se o zformované množství nervové tkáně, které lze identifikovat i pohmatem podle specificky zvrásněného povrchu. Obecně právě v oblasti přední straně pochvy se nachází více nervových zakončení, proto bod G přináší ženám kýženou slast.

Svůj bod G ale na těle najdou i pánové. Jako mužský bod G bývá též nazývána prostata. Což je malá žláza zhruba velikosti vlašského ořechu, která je uložená pod močovým měchýřem. Mimo to je mužům příjemná taktéž stimulace hráze, což je oblast mezi řitním otvorem a šourkem.

Prsa

Také prsa a bradavky zařazujeme k notoricky známým erotogenním zónám. A to jak u mužů, tak také u žen. Právě u něžného pohlaví se prsa, tradičně vnímaná přímo jako symbol ženskosti, začleňují mezi nejcitlivější erotogenní zóny vůbec. Některé ženy jsou stimulací ňader (tedy nikoli přímo bradavek) dokonce schopny dosáhnout vyvrcholení.

Poměrně dlouho se předpokládalo, že u mužů naopak bradavky prakticky nemají žádnou funkci. U žen slouží primárně k produkci mléka, nikoli k erotickému potěšení. Současné poznatky nicméně poukazují na skutečnost, že mužské bradavky jsou díky vysokému počtu nervových zakončení jedním z orgánů, jejichž stimulace je pro jejich „majitele“ vůbec nejsilnější.

Méně známé erotogenní zóny jsou:

Podkolenní jamky

Kůže je v této oblasti velmi citlivá, jelikož se v této partii nachází velké množství nervových zakončení. Navíc je v těchto místech pokožka i tenčí. Své místo na seznamu podceňovaných, avšak velmi účinných erotogenních zón tak mají právě podkolení jamky jisté. A to u obou pohlaví.

Výrazný úspěch může zaměření na podkolenní jamky sklidit zvláště u mužů, jelikož u nich navíc platí, že se jedná o místo bez ochlupení. Proto je daleko citlivější než jiné partie. Ne každému ale musí být stimulace příjemná. Obecně může vyvolat i nepříjemné pocity, což platí zvláště tehdy, pokud jste lechtiví.

Boky

Podle křivky boků, velikosti pasu a obvodu prsou stanovuje ideál ženské krásy. Jde o evoluční záležitost, jelikož taková žena je ideální k reprodukci. Nedospělé slečny totiž ještě nemají vyvinuté boky, zatímco dámám po přechodu chybí definovaný pas.

Z pohledu erotické přitažlivosti jsou tak ženské boky jednoznačně zajímavé. Příjemná může proto pro ženu být i masáž zad a bederní oblasti.

Boky jsou důležitou erotogenní zónou i u můžu. Břišní svaly jsou ve skutečnosti propojeny se svaly pánevního dna. Proto může být stimulace celé partie břicha a boků pro muže mimořádně příjemná.

Prsty

Bříška prstů jsou částí těla, která je vůbec nejcitlivější na dotyk díky vysoké koncentraci nervových zakončení a dlaně dlaně nejsou o mnoho pozadu, jelikož se na nich nachází ohromujících přibližně 40 000 nervových zakončení.

Ostatně právě tato část těla nám umožňuje přirozeně vyjadřovat náklonnost k našemu protějšku, ať už hlazením, nebo „pouhým“ držením se za ruce. Mnohé ženy si potrpí ovšem také na stimulaci po stranách prstů na rukou a v prostoru mezi nimi nebo na hlazení vnitřní strany rukou.

Zdroje

1) Erotogenní zóny - seznam

2) Erotogenní zóny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz