Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Snaha ulovit výrazně mladší partnerku má jméno grooming, na západě ji odsuzují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josh Willink (Pexels)

Jak mladá dívka musí být, aby byl groomer považován za úchyla a ne za hustého týpka s mladou partnerkou?

Techniky groomingu však nemusí vždy směřovat ke zneužívání v sexuální nebo v jiné formě, velmi často je (třeba ne zcela záměrně) mohou aplikovat také lidé, jež se snaží dosáhnout určitého cíle – soukromého či profesního.

Článek

Grooming je cílená forma manipulace, jejíž hlavním záměrem je vybudovat u oběti důvěru a posunout tak její hranice vnímání nevhodného chování na nižší úroveň. Tímto způsobem se tak oběť často izoluje od ostatních a stává se na násilníkovi závislá a zranitelná. Grooming je považován za jednu z úvodních fází násilnického chování, která není sama o sobě výrazně problematická, resp. neznamená pro oběť náročnou újmu na zdraví (fyzickém či duševním), může však vést k mnohem horším důsledkům, jelikož na jeho konci obvykle stojí sexuální zneužívání.

Pojem groomingu je nejčastěji spojován se sexuálním zneužíváním dětí osobou, v níž mají důvěru a která je schopná je přesvědčit, že nevhodné chování, které se postupně zintenzivňuje, je vlastně v pořádku. Jak se však gooming projevuje mezi dospělými?

Přístupy označované jako grooming

Do určité míry se s technikami groomingu lze setkat také v profesionálním životě, kdy například obchodník buduje se zákazníkem důvěrnější vztah a ten má pak pocit, že tuto důvěru by neměl zklamat (za grooming tak lze do určité míry považovat obchodní taktiky, kdy si klient vytváří loajální vztah ke značce nebo prodejci).

Tento typ groomingu je v podstatě neškodný, pokud tedy nevede k značným finančním problémům. V sexuální, resp. vztahové rovině je grooming mnohem nebezpečnější a může vést k fyzickému i psychickému traumatu oběti.

Techniky groomingu v partnerském vztahu dospělých

Typicky techniky groomingu aplikují osoby, které se snaží založit vztah s o hodně mladšími partnery, kteří navíc vykazují výrazně zranitelný charakter. V tomto případě nemusí jít vždy o staršího muže a mladší ženu, přičemž vztahový nepoměr a techniky groomingu se mohou projevovat prakticky ve všech typech partnerských vztahů, důležitým specifikem je právě zranitelnost oběti.

Samotné chování má pak několik fází, kterými se oběť postupně dostává pod úplnou kontrolu násilníka, aniž by si toho všimla. Zde jsou konkrétní fáze groomingového chování.

1. Zaměření oběti

Před vlastní aplikaci technik groomingu si násilník vytipuje svou oběť na základě několika specifických kritérií. Jedná se obecně o osobu neoblíbenou, která často zažívá rodinné problémy, nebo s nízkým sebevědomím, fyzickým nebo mentálním postižením, případně osoby, jež byly v minulosti zneužívány.

Uvedená specifika zjednodušují násilníkovi přístup k nim a vybudování důvěry, jelikož je schopen dosáhnout toho, aby se cítily výjimečnými, jednodušeji se na něm staly závislými a snadno je izoluje od ostatních (jelikož již částečně izolováni jsou). Pokud navíc oběť pochází z toxického nebo násilného prostředí, není schopná vždy správně rozeznat vzorce nezdravého vztahového chování.

2. Získání důvěry

Na rozdíl od narcistních či agresivních násilníků jsou ti využívající techniky groomigu velmi nenápadní, jelikož často budí dojem bezpečí a dobrého postavení (často těchto technik využívají právě násilníci, kteří mají vysoké postavení a těší se obecné důvěře společnosti). Po vytipování oběti tak ve druhé fázi násilník přechází k budování důvěrného vztahu s ní především prostřednictvím manipulace a využíváním přirozené autority, kterou často disponuje.

Oběť je do důvěrného vztahu vmanipulována postupně ve snaze vytvořit emocionální závislost, která násilníkovi propůjčí dostatečnou kontrolu nad obětí. Nejčastějšími nástroji jsou lichotky, obdiv, dary a také sdílení tajemství, vztah se tak přetvoří v přátelský až romantický.

3. Naplnění potřeb

Násilník se snaží oběť přesvědčit, že jako jediný je schopen naplnit její potřeby. Ať už se jedná o potřebu pozornosti nebo zmíněnou snahu, aby se cítila výjimečná, v úvodních fázích groomingové techniky naplňuje násilník veškeré potřeby, které oběť má, a často ji činí šťastnou, jelikož se konečně cítí tak, jak vždy toužila. Zároveň se násilník snaží v oběti vyvolat dojem, že je mezi nimi zvláštní pouto podporované společnými zájmy.

4. Izolace

Jakmile se vztah mezi násilníkem a obětí dostane do fáze naprosté důvěry, začne násilník oběti postupně přerušovat všechny ostatní vztahy, které oběť má. Obvykle k tomu rovněž využívá manipulace – vytipuje si osoby, na kterých oběti záleží, a začne ji kontinuálně přesvědčovat o tom, že jim nelze věřit, a že on sám je jediný, komu na ní skutečně záleží.

5. Zneužívání

Ve chvíli, kdy je oběť dostatečně izolovaná, má nad ní násilník plnou kontrolu. Ačkoliv se třeba v dřívějších fázích nějaké formy zneužívání ve vztahu již objevily, nyní se mohou projevit naplno, a to jak fyzické nebo sexuální zneužívání, tak zneužívání emoční, mentální, nebo třeba finanční.

6. Udržování vztahu

Pokud se násilníkovi podaří dostat se až do této fáze, bude využívat všech možných prostředků, aby vztah udržel. Na oběť tak bude působit jak fyzicky, tak psychicky – nejčastěji se zaměřuje na udržování izolace a negativního vlivu na sebevědomí oběti, snahu o zpochybňování zjevného apod.

Jak poznat grooming

Vykazujete-li charakteristiky objeti groomingu, tzn. pocházíte-li z nezdravého vztahového prostředí, nebo máte málo přátel či typicky nízké sebevědomí, můžete na groomingové chování ze strany potenciálních partnerů rozhodně narazit. Poznáte jej obvykle tak, že vztah postupuje až nepříjemně rychle a chování potenciálního partnera je až příliš lichotivé vůči vám, ačkoliv se třeba velmi negativně vyjadřuje o vašich známých nebo rodině.

Groomingové techniky jsou manipulativní přístupy, které mají za cíl dosáhnout intimního vztahu nebo důvěrného přátelství s obětí, která je nějakým způsobem zranitelná. Ačkoliv se mohou jevit jako poměrně pozitivní pro oběť zejména v úvodních fázích vztahu, obdobně jako v jiných případech zneužívání obvykle vedou k nepříjemným až nebezpečným následkům.

Zdroje

1) Grooming in Adult Relationships

2 Grooming: Know the Warning Signs

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz