Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ideální počet sexuálních partnerů? Ani vědci nemají jasno, podle některých je to dokonce jeden ročně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sergey Makashin (Pexels)

Žena vzpomíná na své početné sexuální dobrodružství (ilustrační obrázek).

Kolik sexuálních partnerů je málo a kolik naopak až příliš? Na ožehavé téma se podívali dokonce i vědci. Co přesně zjistili?

Článek

Počet sexuálních partnerů je poměrně třaskavou otázkou. Co je na jednoho málo a evokuje mu to minimum intimních zkušeností nutných pro spokojené soužití, může na druhého být až příliš. A okamžitě tak vyhlédnutý protějšek hodnotí jako nadměrně promiskuitní.

Odhlédneme-li od subjektivních preferencí, jak jsme ve skutečnosti na tom? Kolik intimních partnerů za život vystřídáme? A kolik bychom jich ideálně mít měli? Touto otázkou se zaobírají dokonce i vědci.

Průzkumů, které se věnují tak obtížně definovatelné oblasti, jako je lidská sexualita, existuje celá řada. Tomu odpovídají i vyvozené závěry, které se mohou lišit. Za průměrný počet sexuálních partnerů se, pokud bychom měli jejich závěry zobecnit, u dospělých mužů a žen považuje 4 až 8 partnerů.

Například studie z roku 2015 zveřejněná v Archives of Sexual Behaviour zjistila, že mileniálové mají v průměru 8 sexuálních partnerů. Podle údajů americké vládní agentury Centers for Disease Control and Prevention měly ženy ve věku 25 až 44 let medián 4,2 sexuálních partnerů, zatímco muži v této věkové skupině měli medián 6,1 sexuálních partnerů.

Výzkum od společnosti Behavio zaměřený výhradně na české prostředí, jehož závěry přinesly v roce 2023 Seznam Zprávy, došel však ke zjištění, že muži mají průměrně za život 11 sexuálních partnerek (či partnerů) a ženy ale „pouze“ 9 protějšků.

Různé výzkumy, různé výsledky

Národní úřad pro ekonomický výzkum Spojených států amerických (National Bureau of Economic Research) ve své zprávě z roku 2004 zase uvedl, že ideální počet sexuálních partnerů pro dosažení maximálního štěstí je jeden ročně. To znamená, že lidé, kteří stihnou během roku vystřídat více partnerů, nejsou se svým přelétavým založením ve výsledku příliš spokojení.

Stejně tak se na toto téma zaměřil v roce 2017 průzkum britské internetové seznamky Illicit Encounters. Jeho závěry následně prezentovala i tuzemská média. Ten došel k jednoznačné odpovědi: Ideální počet sexuálních partnerů je prý 12. Vycházelo se nikoli ze sofistikovaného vědeckého bádání, ale z odpovědí samotných seznámení chtivých. Muži i ženy se přitom na odpovědi v zásadě shodli.

S tím zase tak moc nesouhlasí výzkum, který mezi dospělými v USA a Evropě realizovala platforma Superdrug Online Doctor, která se zaměřuje na poskytování služeb v oblasti telemedicíny. Ta odhalila, že muži a ženy věří, že ideální počet sexuálních partnerů, které by člověk měl mít za život, je pouze kolem 7.

Samotní experti ale upozorňují na poměrně podstatný problém: Nemáme šanci potvrdit, že data z výše uvedených studií (a mnohých dalších realizovaných se zaměřením na stejnou problematiku) jsou relevantní. Účastníci si jednoduše mohli odpovědi upravit, ať už vůči realitě přidávali anebo ubírali.

Normalizovat sexuální chování nelze

Sexualita se tedy příliš nedá spoutat do škatulek. Z výše uvedeného výzkumu portálu Superdrug Online Doctor také vyplynulo, že 90 % respondentek a 88 % respondentů mužů uvedlo, že by člověk měl sdělit počet sexuálních partnerů, svému partnerovi.

Jde o poměrně logické chování. Britská studie publikovaná v magazínu Journal of Sex Research potvrdila, že ani mužům se promiskuita netoleruje. Muži ani ženy nestojí o partnery s příliš bohatou sexuální minulostí. Ta totiž implikuje pozdější vztahovou problémovost.

Podle psychologů navíc může mít promiskuita hlubší kořeny a pramení hlavně v nedostatečné sebeúctě. Odhlédneme-li tak od potenciálních zdravotních problémů vyvolaných partnerovou uvolněnou morálkou i možného rizika nevěry, poměrně logicky se potvrzuje výše uvedený závěr, že přiměřeně sebevědomý a povahově stabilní člověk, který si svou hodnotu nedokazuje v cizí náruči, je zkrátka pro dlouhodobý vztah mnohem rozumnější volbou.

Říct, či neříct

S ušlechtilými záměry tedy svou „postelovou“ minulost vyzradíte, případně položíte pikantní otázku svému protějšku. Co když ale vzduch prořízne odpověď, kterou jste zase tak moc vy nebo váš partner či partnerka vědět nechtěli? I v harmonickém vztahu může otevření této Pandořiny skříňky vyvolat otazníky.

Co tedy s tím? Programově mlžit? Raději se vzepřít zodpovědnému přístupu a jednoduše mlčet? Podle odborníků je nezbytné se připravit duševně na to, že když už konkrétní téma otevřete, můžete se dozvědět i informace, které vám nebudou zrovna po chuti. Jestliže víte, že by pro vás odpověď mohla být pověstnou „ranou na solar“, raději tedy nechte třaskavé téma být.

Byli jste tázáni? Máte-li pocit, že výsledné číslo by v jinak hezkém vztahu mohlo napáchat příliš velkou škodu, jednoduše s omluvou odmítněte odpovědět. Dokonce ani váš partner vás nemůže nutit se přiznat k těmto reliktům vaší minulosti.

Minimálně jde o mnohem čestnější přístup než lhát. Ostatně upřímnost by měla být základním stavebním kamenem každého vztahu. Naprostá upřímnost však může v konečném důsledku spíše ublížit a vyplatí se tak včas vyhodnotit, kdy raději držet jazyk za zuby. Podle psychoterapeutky Sanam Hafeez se totiž důležitým předpokladem úspěšného vztahu i empatie.

Zdroje

1) Intimní život Čechů

2) Kolik sexuálních partnerů by měl člověk mít?

3) Ideální počet sexuálních partnerů

4) CDC počet sexuálních partnerů - data

5) Archives of Sexual Behavior 2015

6) Jaké je Vaše číslo? průzkum

7) Kolik partnerů měli lidé pod 30 a proč můžou lhát?

8) Match statistiky - studie LGBT

9) Peníze, sex a vztahy - emprická studie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz