Hlavní obsah
Zdraví

Celý život jste chodili na toaletu špatně, sezení na ní škodí zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miriam Alonso (Pexels)

Posedávání na toaletě s mobilním telefonem škodí zdraví.

Frekvence chození na toaletu vypovídá o našem zdraví. Kolikrát denně bychom měli na onu místnost jít v optimálním případě a proč si na ní nesedat?

Článek

Časté močení může být velmi zatěžující. Někteří lidé si potřebují dojít na toaletu i více než 8× denně. Podle odborníků si však k těmto obtížím nezřídka přispíváme sami, a to nezdravým životním stylem, který zahrnuje nevhodné stravovací návyky, alkohol, kouření, přílišné množství kávy, málo pohybu a nadváhu.

Jaké jsou příčiny nadměrného močení? Dámy častěji trápí tzv. hyperaktivní močový měchýř. Ten mohou způsobovat kameny v močovém měchýři, podráždění některými nápoji, jako je káva či alkohol, ale i neléčená infekce močových cest. U mužů je častým viníkem zvětšená prostata. Pokud se vám tak zdá, že se s vámi v tomto směru děje něco nestandardního, obraťte se na svého ošetřujícího lékaře.

Známkou dobrého zdraví je i pravidelná stolice. Pro správnou funkci střev bychom měli konzumovat dostatek vlákniny, hýbat se a také nenosit příliš těsné oblečení.

Podle lékařů je ideální stolice každodenní. Nicméně drobné odchylky jsou přípustné. Pokud tak chodíte častěji než 3× týdně a současně ne častěji než 3× denně, jste stále „v normě“. Varujícím symptomem je zejména krev ve stolici, která může upozornit na relativně neškodné hemoroidy, ale i závažnější krvácení z trávicího traktu. I tento případ je na místě řešit s lékaři.

Sedět, nebo nesedět?

Zejména v souvislosti s veřejným WC řada lidí má v hlavě bezpečně zasunutu „pohotovostní“ radu: Nikdy si nesedat. To je skutečně pravda, veřejné toalety jsou doslova líhní bakterií.

Hrozí vám nákaza hepatitidou typu A, bakterií Escherichia coli, chytit můžete úplavici, rotaviry anebo roupy. Na záchodovém prkénku se také mohou vyskytovat různé druhy streptokoků. Veřejné toalety totiž v českých poměrech jsou jen málokdy udržované. Rozbité splachování, pomočené prkénko, absence toaletního papíru či mýdla patří ke zdejšímu folklóru.

Doma už si ovšem na vlastní pečlivě udržovanou mísu s klidným svědomím sedneme. Podle vědců ale příliš dobře neděláme. Zákeřné mikroorganismy se nám sice vyhnou, nicméně používání toalety tímto způsobem nemá dobrý vliv na naše zdraví.

Mnohem lepší volbou je z tohoto pohledu tzv. turecký záchod. Ten je rozšířen hlavně v zemích jihovýchodní Evropy, ale také v Africe nebo v Asii. Proč je lepší než tradiční evropská toaleta? Pozice v podřepu přispívá k uvolnění konečníku i snadnému průchodu stolice. Tato poloha totiž dokáže uvolnit sval, který se nazývá musculus puborectalis. Při dřepu také stehna vyvíjejí mírný tlak na břicho a vylučování se stává méně namáhavým.

I Evropanům se tak zvláště doporučuje zkusit tradiční zvyklosti v této sféře přehodnotit. V zemích, kde jsou na užívání tureckého záchodu zvyklí, jej bez potíží používají i senioři. Argumenty ohledně bolavých kyčlí či kolen tu neuslyšíte. Starší generaci tak může tento typ toalet sloužit jako účinný trénink.

Čtení na toaletě

Naši předci se na onu místnost ubírali s tištěnými materiály, ve stejném duchu si moderní společnost krátí čas při nutném výkonu s mobilním telefonem v ruce. Řada z nás navíc bere právě návštěvu toalety jako nedotknutelnou chvilku soukromí, kdy za námi zkrátka nikdo nemůže. A ochotně tak tento čas využíváme jak jeden z mála momentů, kdy si můžeme dopřát klid.

A trávíme tak v tomto prostoru mnohem více času, než se jeví jako nezbytné. To ostatně v roce 2015 potvrdil i průzkum operátora Verizon, z něhož vyplynulo, že 9 z 10 lidí si na záchod bere chytrý telefon. Dlouhé sezení na toaletě však může vést k rozvoji hemoroidů. Přístroj navíc takto nežádoucím způsobem kontaminujeme řadou bakterií. Průměrný telefon ostatně je, zjistily studie, až sedmkrát špinavější než samotná toaleta

Jistý průzkum průzkum izraelských vědců ovšem vášeň pro čtení na WC částečně obhajuje. Podle něj se jedná o ideální způsob uvolnění, který napomáhá snadnému vyprázdnění. Když se zabavíte s telefonem v ruce, jednoduše nespěcháte. I v tomto případě však experti dospěli k faktu, že sedět na toaletě byste z důvodů výše uvedených neměli nakonec déle než 10 minut.

Ostatně moderní člověk toho za svůj život nasedí mnoho. Nicméně mu tím stoupá pravděpodobnost vzniku srdečních chorob, diabetu, rakoviny, ale i ortopedických onemocnění. Lidské tělo bylo stvořeno k pohybu, to ostatně platí i pro další živočichy, jako jsou třeba psi.

Vlhčený či parfemovaný toaletní papír a ubrousky

Očista po použití WC by měla být samozřejmostí. I v tom však mnoho z nás chybuje, aniž bychom si to dokonce řadu let uvědomovali.

Naši předkové to měli poměrně jednoduché. Použili jednoduše to, co měli po ruce. Což zcela logicky byly různorodé přírodní materiály. Svému účelu posloužil mech, listy, ovčí vlna, mokrá houba a dokonce i jemný písek.

Dnes už k tomuto účelu máme speciálně vyrobené toaletní papíry nebo ubrousky. Velmi často se můžete setkat také s jejich vlhčenou obdobou. A mnozí z nás je ochotně používají. Svému zdraví tím však neprospíváme. Nejrůznější přidané syntetické složky totiž mohou citlivou oblast řitního otvoru dráždit. To platí i pro toaletní papíry „vylepšené“ parfemací.

Mimo to vlhčený toaletní papír ucpává odpad. Jak prokázal spotřebitelský test deníku MF DNES realizovaný ve spolupráci s Textilním zkušebním ústavem v Brně, nedokázal se rozložit ani jeden z pořízených produktů, případně to trvalo neúměrně dlouhou dobu. A to přestože rozložitelnost výrobci slibují a vhazování do záchodové mísy doporučují. Kromě svého zdraví tak s podobným výrobkem nepotěšíte ani svou peněženku.

Zdroje

1) Dřepování na toaletě pro zdraví

2) Mobily na toaletě

3) Riziko mobilů na toaletě

4) Klinická studie

5) Váš telefon je špinavější než toaleta

5) Vlhčený toaletní papír ucpává kanalizaci

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz