Hlavní obsah
Zdraví

Chcete žít zdravěji? Nepřejídat se, více spát a hýbat se – tělo vám za takové předsevzetí poděkuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JÉSHOOTS (Pexels)

Vystartujte do nového roku se zdravím životním stylem.

Chcete se dočkat vysokého věku, a to, pokud možno, v té nejlepší kondici? Pak je tu pro vás jedno slovní spojení - zdravý životní styl. Ten zahrnuje pohyb, rozumné stravování, omezení alkoholu a kouření.

Článek

Někteří z vás již zdravý životní styl vedou, ale mnozí se mu musí ještě učit. Ptáte se, proč vlastně? Aby se člověk dožil vyššího věku bez různých zdravotních omezení, hrstí prášků, které denně polyká a v dobré psychické pohodě, tak pro to musí něco udělat. A tím minimem je víc se hýbat, dopřát si kvalitní spánek a hlavně se nepřejídat. Přejídání je totiž velkým nešvarem dnešní doby – spousta lidí neustále naříká, že nemá dostatek peněz, ale často se stává, že nakupují a konzumují víc, než jejich tělo potřebuje. A když se k tomu přidají zlozvyky jako je kouření a alkohol, nic dobrého z toho nevzejde.

Nikdy není pozdě na dlouhý život

Kdo z vás má chuť na sobě začít pracovat a neví, jak na to, může se zkusit přidržet mých tipů. Mohu vám udat jakýsi návod na rozšíření pohybu, lepší jídelníček apod. Ovšem, zda to všechno dokážete dodržovat, bude záviset už na vás samotných. Tak si třeba zkuste dát do nového roku takový závazek, no, spíš slib sami sobě, že se pokusíte svůj organismus po tělesné i duševní stránce ozdravit. Je přece známo, že životospráva dělá divy a že mnozí lidé se zbaví i užívání léků, jak se jim po dodržování zdravého životního stylu zlepší zdravotní stav. Pozitivně lze ovlivnit vysoký tlak, řadu onemocnění, pramenících z nadváhy a obezity, zlepšit jaterní činnost i funkci zažívacího aparátu. Bez nadměrné hmotnosti se budete lépe pohybovat, a tím vším dohromady „tak nějak omládnete, ať jste v jakémkoli věku“.

Tipy na stravování

Zpočátku musíte přizpůsobit změnu stravování svému aktuálnímu stavu a na nový režim přecházet postupně; například celý stravovací cyklus změňte během 14 dní až jednoho měsíce.

  • do jídelníčku přidejte ořechy, ovesné vločky, müsli
  • z masa zařaďte zejména bílé druhy (kuře, krůta, ryby)
  • každý den si dopřejte zeleninu – nejlepší bude, pokud ji budete jíst v několika denních dávkách
  • doplňujte i ovoce, ale v menším množství než zeleninu; přece jenom cukr v ovoci obsažený by nemusel mít na organismus ten nejlepší vliv
  • přílohy nerušte, sacharidy jsou pro tělo nutné; jenom jich konzumujte méně než dřív
  • množství jídla závisí na věku jedince – děti a dorost musí jíst více, osoby středního věku podle svých tělesných a duševních výkonů, a tudíž přiměřeně k výdeji energie, a lidé ve vyšším věku by měli konzumovat takzvané dětské porce, mají už méně pohybu, metabolismus nefunguje jako dřív, a tak každá trocha jídla navíc se v těle ukládá
  • jako nápoje volte především čistou vodu, čerstvé ovocné šťávy a bylinné čaje (žádné bylinky nepijte dlouhodobě, pokud se o tom neporadíte s lékařem)

Tipy na pohyb

Doporučené pohybové aktivity přizpůsobte svému věku a zdravotnímu stavu. To, co si může dovolit tělesně provádět mladý člověk, je zapotřebí ve vyšším věku úměrně snížit. Kdo se doposud vůbec nijak nepohyboval, může zařadit do svého denního režimu následující aktivity:

Chůze – dnes si hodně lidí počítá, kolik kroků denně ujde. Je to činnost chvályhodná, ovšem při chůzi nezhubnete.

Běh – nemusí to být žádný sprint, začínejte pomalu kolem domu a až budete cítit určitou formu, ono vás to samo přinutí, abyste svou běžeckou trasu prodloužili. Není nutné běhat denně, postačí, když běhání zpočátku zařadíte do svého života 2-3× týdně. A pak se uvidí.

Domácí cvičení – běžnou rozcvičku (jako kdysi ve škole) zkuste zařadit každý den, jakmile vstanete. Rozproudíte krev v žilách a pustíte se do denních povinností s větší energií. Pokud někdo trpí bolestmi zad apod. cvičí tak, jak mu doporučí lékař, nebo terapeut.

Plavání – patří k nejdůležitějším pohybovým aktivitám. Jednak si při plavání protáhnete celé tělo a rovněž posílíte svalstvo. Přidat můžete i cvičení ve vodě – půjdou vám tam snadno i cviky, které byste na suchu nezacvičili. Pokud nevíte, jak ve vodě cvičit, najděte si nějaké pokyny na internetu.

Jak je to se spánkem?

Je jasné, že někomu stačí spát jen několik hodin, jiný potřebuje spánku hodně. Ono totiž nezáleží na délce spánku, ale na jeho kvalitě. Sami jste si jistě všimli, že si někdy pospíte pár hodin a jste zcela svěží. A jindy vám ani 8 hodin spánku nedodá potřebnou energii.

A protože zdravý spánek je nezbytný pro normální fungování organismu po psychické i fyzické stránce, bylo by dobré nastavit si pravidelný spánkový režim, tzn. chodit spát vždy v přibližně stejnou dobu a předtím vynechat sledování televize, zejména negativních zpráv, vyhněte se zásadním a mnohdy hektickým hovorům či hádkám s partnerem. Jediné, co lze před spaním povolit, je tichá klidná hudba. Dostatek plnohodnotného spánku zlepšuje učení, paměť, kreativitu i náladu.

A co říci závěrem?

Kdo z vás chce pro své zdraví něco udělat, neměl by odkládat výše uvedené změny příliš dlouho – čím dřív začnete, tím spíš můžete napravit dosavadní škody, které jste si ve svém těle nevhodným počínáním způsobili. A pamatujte – na dlouhý život není nikdy pozdě! Dáte si letos novoroční předsevzetí?

Zdroje

1)    Zdravý životní styl přispívá k dlouhému životu

2)    Stravování a pohyb pro štíhlou linii a dlouhý život

3)    Zdravý spánek pro ozdravení celého organismu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz