Hlavní obsah
Finance

Krize bydlení pokračuje, už žádné hypotéky namísto vlastnictví, budeme jen doživotními nájemníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio (Pexels)

Bankéři jen počítají peníze, zatímco chudí zůstanou chudí.

Bydlení je lidská potřeba, provozování hotelu je podnikání. Zatímco na Západě politici činí kroky k tomu, aby se lidé nemuseli stěhovat pod most, v České republice jsme se vydali vlastní cestou. A hypotéky již také nebude třeba.

Článek

Současná krize bydlení

Mladé rodiny nemají kde bydlet, a tak odkládají pořízení dětí, pro studenty nedostačují prostory na kolejích, a tak přežívají ve spolubydlení, a senioři musejí probírat kvůli lékům popelnice, protože po zaplacení nájmu a léků jim na jídlo nezbývá dostatek peněz. Taková je realita mnohých českých měst. Problémy s výstavbou sice trvají, a i když se nestaví na každém druhém rohu, nových bytových jednotek přibývá a ty stávající nikam nemizí. Tak kam se poděly všechny ty byty?

Odpověď je jednoduchá, důvodem absence bytového inventáře je hamižnost, zejména na korporátní.

Developeři vůbec neřeší, komu prodají byt, důležitá je nejvyšší nabídka, a tak si u nás ukrývají peníze ukrývají tzv. „investoři“. Těmto investorům zase nejde o zisk, peníze z Ruska je třeba někam vyvést a ČR se jeví jako dostatečně bezpečný přístav před tím, aby byt skončil zničený a vybydlený, ale současně jako dobrý skanzen, kde se vůbec nebude řešit, zda peníze nepochází z úplatků nebo jiné trestné činnosti. A tyto nové byty zůstávají bohužel prázdné nebo ještě hůř - jsou využívány na krátkodobé pronájmy zatěžující sousedství.

Hypotéka s rozumnými podmínkami? Zapomeňte

Česká národní banka oproti tomu snižuje podmínky pro čerpání hypoték pro Čechy. Zatímco v zahraničí dostanete hypotéku až do výše 140 % ceny nemovitosti, v Česku je to zpravidla 80 %, těch zbývající 20 % musíte vyčarovat z vlastních zdrojů a když nemáte peníze v rodině, můžete i s nadstandardní mzdou na vlastní bydlení zapomenout. Nu co, že potřebujete bydlet? Místo abyste si spláceli vlastní nemovitost, budete nepřímo splácet hypotéku chytrého investora, který těch 20 % má, a protože potřebuje vydělat, tak mu dáte i něco navíc.

A když už si přeci jen, nejčastěji ve dvou, onu hypotéku s nemravným úrokem 8 až 15 % vezmete, zavážete se ke splácení na 30 let dopředu. A pokud nemovitost nemůžete v průběhu splácet, což s klidně může stát, přijde banka a prodá ji. Český bankovní kapitalismus je navíc bezohlednější než ten americký, zatímco v USA nese riziko banka a pokud se prodá nemovitost za méně než dlužíte, přicházíte sice o to, co jste předchozí roky spláceli, ale zbytek dluhu je smazán. V Česku ne, nemovitost vám zpravidla prodá banka, i když v ní bydlíte (nebo k tomu využije exekutora, kterého vaše problémy nezajímají) a pokud je cena nižší než dlužná částka, dlužíte dál a musíte dřít jak mourovatí, abyste bance mohli dále splácet a měli na nájem jinde.

O tom ale většina lidí, kterým se to přihodí, nemluví. Je to pro ně obrovská ostuda a společenské stigma. Pro mě je to ale smutný příběh o tom, jak v každodenním životě bankovní gangsteři (banksteři) vítězí nad prostým člověkem a jak čeští politici odmítají inspiraci ze zahraničí. Ať už jde o:

a) americké nepřenášení ztráty na dlužníka, když selhal nemovitostní trh a banka je toto riziko ve svém účetnictví schopna rozložit,

b) dánské řešení půjček ve výši 140 % ceny nemovitosti, aby vám byt někdo vůbec prodal a mohli jste žít jako člověk,

c) německou regulaci nájmů, aby si pronajímatele nedělali z bydlení divoký západ, nebo

d) rakouskou podporu družstevní výstavby, která z Vídně udělala město, kde lidé mohou zase žít.

Ruce pryč od bytů, proradní banksteři!

Tím se dostávám k problému, kvůli kterému jsem začal tento článek psát, a to je další korporátní nenažranost. Ať už jde o banky se zahraničními investory, kdy se zahraničním pánům líbí dojení českých kmánů, nebo české fondy chystající třesoucí se na výnosy z nájmu, všichni chtějí skoupit i ten zbytek inventáře.

Namísto, aby financovali nákup bytů jednotlivci prostřednictvím hypoték, rozhodli se využít toho, že v ČR může právnická osoba vlastnit byty a nikdo nemá stud. Je otázka, kdy zmizí z trhu další tisíce bytů! A běžní lidé místo splácení přepálených hypoték budou platit nájem… a po třiceti letech budou platit dál nájem jako nájemní otroci.

Styďte se, banksteři, a styďte se politici, kteří jim jdete na ruku!

Zdroje

1) Okno příležitosti se otevřelo, Česká spořitelna vloží do nájemního bydlení miliardy:

2) Vlastní byt je drahý, řešením je družstevní

3) Srovnání daní

4) Recept na levnější bydlení existuje

5) Tisková zpráva Spořitelna založila společnost ČS Dostupné bydlení

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz