Hlavní obsah
Názory a úvahy

Majáles odhalil starou pravdu: Policie slouží bohatým a mocným, nikoliv běžným lidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Obrázek vytvořený umělou inteligencí Bing image creator

Policie najíždí do studentů (ilustrační obrázek).

Letošní pražský majáles měl dramatickou dohru. Akce skončila zásahem policie. Co se odehrálo a o čem vlastně postup kompetentních orgánů vypovídá?

Článek

Termínem majáles se označují studentské oslavy příchodu máje. Doloženy jsou už v 15. století, kdy univerzity tolerovaly studentům leckdy i notně recesistické projevy veselí.

Ještě v 60. letech se majálesy konat mohly, tehdy vládnoucí režim se proti nim ale nakonec vymezil. Později tak byl majáles nahrazen jarními studentskými slavnostmi v rámci Týdnů mládeže. V 80. letech průvody a pochody městem vystřídaly přehlídky hudebních skupin.

Novodobé pojetí se traduje do roku 2004. Dnes má tato akce především podobu hudebního festivalu s dalším doprovodným programem. Letošní Pražský Majáles pořádaný na letišti v Letňanech přilákal na hvězdy současné hudební scény tisíce lidí. A mluvit se o něm bude zřejmě ještě dlouho, a to nikoli kvůli kvalitě produkce, ale proto, že akce vyvrcholila zásahem těžkooděnců.

Příčina? Obyčejné kelímky. Pořadatel za ně totiž přestal vracet zálohy. Za jeden kelímek zaplatili návštěvníci konkrétně v tomto případě 70 korun. Organizátory zřejmě zaskočil nápor lidí, jelikož jim došla hotovost určená k výplatě záloh. Kelímky navíc nebyly opakovaně použitelné, platila se tak záloha vždy na každý jednotlivý kus. Za celý den jich tak návštěvníci nashromáždili několik a tvrzení organizátorů o „zlodějích kelímků“, kteří si chtěli přilepšit, je tak liché.

Nespokojení návštěvníci, kteří tak ve výsledku zaplatili i několik set korun, se nakonec ozvali. Pochopení však nenašli a zakročila proti nim dokonce policie, namísto aby hnala k zodpovědnosti pořadatele a přinutila ho k vyplacení záloh.

Majáles měl děsivou dohru

Dohru pak měl incident i na internetu, kterým aktuálně kolují snímky i videa ze zásahu a také četná očitá svědectví. O zákroku policie informovala také média. Zainteresovaní i nezainteresovaní tak nyní rozebírají, kdo vlastně byl v tomto případě v právu.

Myšlenka zálohovaných kelímků je sama o sobě bezesporu poměrně bohulibá. Návštěvníky takové řešení nutí kelímky neodhazovat volně po místě konání. Areály tak díky tomu na konci festivalů a dalších nejen hudebních akcí přestaly připomínat skládku.

V souvislosti s pořádáním podobných hromadných akcí je zkrátka nezbytné si v současné vyspělé společnosti nutno položit otázku udržitelného přístupu. Tu si zřejmě organizátoři pražského majálesu položit poněkud opomněli.

A především také opomněli, že pořádají program za účasti hudebníků. Což se jaksi přirozeně neobejde také bez publika. Nezvládnutá organizace však byla předzvěstí něčeho mnohem horšího: Vstupu policie, která zasahuje na soukromé akci.

Ta však namísto toho, aby hájila právo a spravedlnost a návštěvníky uchránila před podvodným jednáním stánkařů, nemilosrdně si „došlápla“ na samotné účastníky. Jednání zasahujících policistů a členů ochranky přitom bylo zcela ohavné.

Brutální chování policie vůči návštěvníkům ukázalo starou pravdu - Policie slouží bohatým a mocným

Policie vyrazila proti návštěvníkům pokojně čekajícím ve frontě rovnou na koních. A podle očitých svědectví došlo i na použití obušků. Tiskový mluvčí policie Jan Rybanský pro média následně použití „donucovacích prostředků“ potvrdil.

Je přitom zcela nepochopitelné, že se takového jednání policie dopustí vůči lidem, kteří jednoduše čekají jen na to, na co mají právo. Jak se zdá, ochranu mají v tomto státě zaručenu především zloději, podvodníci a nejrůznější spekulanti.

Zprvu nevinná návštěva hudebního programu se tak pro mnohé proměnila v drama jako vystřižené z akčního filmu. A odnášejí si zážitek, na který by ovšem zřejmě raději zapomněli. České právo však vytrvale chrání podvodníky namísto slušných lidí. Na místě nechala policie zúčastněné bez vysvětlení a chovala se podle svědků arogantně.

Pořadatelé se sice vytrvale dušují, že finanční rezerva pro tento případ byla více než dvojnásobná, tedy skutečně velkorysá, o to podivnější však je to, k čemu nakonec došlo. Z toho lze usuzovat, že organizátoři majálesu nějaké to pověstné máslo na hlavě zřejmě mít budou - přeci jen peníze v kapse nesmrdí a že o ně tito podnikatelští vykukové připravily studenty je nezajímá. A policie tak měla namísto brutálního ataku na nevinné přihlížející jednoduše přimět stánkaře splnit svou povinnost. Nebo Vám přijde, že je moc chtít, aby policie pomáhala a chránila?

Zdroj

1) Majáles těžkooděnci

2) Majáles historie

3) Majáles historie

4) Těžkooděnci na Majálesu

5) Diskuze pod výše uvedenými články + Instagram

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Studentské majálesy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz