Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak poznat domácí násilí a kam se obrátit, pokud se setkáte s domácím násilím?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rovshan Nazirli (Pexels)

Pití alkoholu o Vánocích přispívá k nárůstu domácího násilí.

Vánoční svátky jsou obecně vnímány jako období klidu a míru, kdy jsou pohromadě ti nejbližší. Ne vždy tomu tak ale musí být a v případě, že se člověk nachází v nezdravém vztahu, mohou být spíše plné stresu.

Článek

Mezilidské vztahy jsou složité a zejména v těch partnerských může docházet k hádkám, které přechází až v určitou formu násilí, ne vždy však lze toto považovat za domácí násilí. Zejména mezi lidmi, kteří již spolu žijí dlouho a ocitnou se v nějaké tísni, ať už emoční nebo finanční, se může rozvinout nezdravý vztah, který však ještě nutné nemusí být tímto termínem označován. Pokud jsou v partnerském vztahu oba jeho účastníci na stejné úrovni a vzájemně se častují nadávkami, nebo po sobě hází během hlučných hádek věci, zpravidla se o domácí násilí nejedná. Jak jej tedy poznat a proč má tendenci narůstat právě o vánočních svátcích?

Jak poznáte domácí násilí

Od běžných partnerských šarvátek lze chování označované jako domácí násilí rozeznat poměrně snadno, jelikož je typické velmi dominantním přístupem jednoho z partnerů. Samotné chování pak nemusí být násilné vyloženě fyzicky, velmi často se setkáváme z domácím násilím, které má formu emoční a mentální. Hlavním specifikem domácího násilí nebo násilného partnerského vztahu je snaha dominantního partnera o absolutní kontrolu nad partnerem submisivním, a to prakticky ve všech oblastech jeho života. Pokud máte podezření, že jste svědky domácího násilí, měli byste se nejdříve zamyslet nad tím, zda pozorujete jeho typické projevy. Jak už bylo uvedeno výše, domácí násilí nemusí být přímo fyzické, může se jednat rovněž o zátěž psychickou nebo třeba finanční, hlavním znakem je vždy určitý dominantní nátlak na toho, kdo jím trpí. Projevy domácího násilí tak lze členit podle toho, o jakou formu se jedná.

Fyzické násilí

Nejznámější a často nejvíce viditelnou formou domácího násilí je násilí fyzické. Jeho cílem je partnerovi způsobit fyzickou bolest bitím, kopáním, strkáním, fackami nebo škrcením apod., doprovodným projevem je pak ničení majetku, které může partnera zranit sekundárně. Pokud má dominantní partner především tyto sklony, vedle přímého ubližování fyzickou formou a působení majetkové újmy vykazuje také vzorce chování, které mají navodit strach z fyzického ublížení, tzn. může submisivního partnera opustit na neznámém nebo nebezpečném místě a ponechat jej prakticky bez pomoci, děsit jej nezřízenou jízdou, vyhrožovat se zbraní, vyhodit z domu nebo jej naopak v domě uvěznit, vyhrožovat ublížením dalším osobám apod.

Emoční násilí

Druhou nejčastější formou domácího násilí je emoční týrání. V této oblasti se vzorce chování dominantního partnera nejčastěji zaměřují na snahu o snížení sebevědomí partnera konstantní kritikou, urážkami, slovním napadáním, nadávkami a také podrýváním vztahů s dalšími osobami (dětmi, širší rodinou apod.). Mezi projevy emočního domácího násilí se také řadí chorobná žárlivost vedoucí až k záměrné izolaci partnera tak, aby se neměl v případě potřeby na koho obrátit, a to včetně bránění v chození do práce, dále pak monitorování pohybu partnera i toho, s kým tráví čas, ponižování (zejména před dalšími osobami včetně dětí), či omezování finančních prostředků. Dominantní partner také často očekává, že submisivní bude ke všemu, co dělá, žádat o povolení.

Psychologické násilí

Do této kategorie se řadí některé formy emočního násilí kombinované s násilím fyzickým. Jedná se především o týrání strachem z ublížení partnerovi samotnému nebo jeho blízkým, zničením věcí nebo třeba zabitím domácího mazlíčka. Kromě toho však násilník může vyhrožovat, že ublíží sám sobě a bude to vina týraného.

Finanční násilí

Násilí v ekonomické oblasti se orientuje na snahu dosáhnout u partnera absolutní finanční závislosti, která mu zabrání dominantního partnera opustit, a zároveň mu zajistí absolutní moc nad jeho životem. Týraný partner pak nemá jinou možnost než se podvolit požadavkům týrajícího.

Sexuální násilí

Sex je běžnou součástí partnerského vztahu, proto bývá i tato oblast domácím násilím zasažena. V některých případech je možné sexuální násilí zařadit do kategorie násilí fyzického (například pokud partner vyžaduje pohlavní styk i navzdory tomu, že ten druhý nechce, případně jej nutní pod nátlakem nebo výhružkou, nebo používá příliš násilní praktiky, které mohou toho druhého fyzicky zranit), ale také emočního nebo psychologického (obviňování z podvádění, nadávky apod.).

Kdy dochází k domácímu násilí

Ačkoliv se může zdát, že k domácímu násilí dochází pravidelně nebo neustále, nemusí tomu tak být. Existuje řada párů, které spolu žijí poměrně poklidně a projevy domácího násilí jsou pouze občasné nebo velmi sporadické. I v takovém případě je však nutné jednat, protože při změně poměrů může občasný projev přerůst v každodenní. Důvodem je přítomnost spouštěče, kterým nemusí být vždy přítomen, je-li situace páru dobrá. Nejčastějšími spouštěči občasného domácího násilí bývají stres či strach dominantního partnera, pokud je tedy tento spokojený, nemá k násilí důvod.

Nárůst domácího násilí během vánočních svátku

Vánoční svátky bývají často obdobím, kdy dochází k nárůstu výskytu domácího násilí. Důvodem je větší pravděpodobnost výskytu spouštěčů nebo faktorů, které násilí podněcují. Těmi může být třeba zneužívání alkoholu nebo jiných omamných látek, a právě zmíněný stres. Zejména předvánoční období bývá náročné kvůli shonu a finančním výdajům, samotný Štědrý večer pak může být plný očekávání, která se jen velmi těžko plní, jelikož prakticky nikdy nelze dosáhnout dokonalého průběhu. Má-li tedy partner sklony k nějaké formě násilí, je psychicky náročné období a skutečnost, že spolu partneři stráví podstatně delší společnou dobu prakticky sami živnou půdou pro rozvoj problémového chování.

Co dělat, když se s domácím násilím setkáte

Pokud se sami stanete obětí nebo budete pozorovat známky domácího násilí ve své blízkosti právě o vánočních svátcích, můžete se pomoci dovolat hned na několika místech. Na prvním místě jsou obvykle organizace, které nabízí bezplatnou linku důvěry (například Bílý kruh bezpečí). Pokud se jedná o opravdu závažný případ, může být tímto způsobem zajištěna krizová intervence. Další možností je kontaktovat přímo policii, její příjezd však nemusí být dostatečně rychlý a dominantní partner je často schopen problém vysvětlit a zásah zvrátit. Pomoc lze hledat také v azylových domech nebo intervenčních centrech.

Závěr

Domácí násilí může mít řadu forem, a ne vždy bude možné jej na první pohled identifikovat (zvláště pokud nenabývá alespoň někdy fyzické podoby). O Vánocích se počet případů, kdy dojde na projevy domácího násilí, často násobí, jelikož se jedná o stresově a finančně náročné období, které jsou partneři nuceni trávit ve větší míře spolu. Pokud se s domácím násilím setkáte, je vždy vhodné se obrátit na policii a také na další orgány a organizace, které mají s touto problematikou zkušenosti. A co vy, museli jste někdy řešit domácí násilí?

Zdroje

1) Why the Increase in Domestic Violence Over Christmas?

2) Why is There an Increase in Domestic Violence During the Christmas Season?

3) What Is Domestic Abuse?

4) Teror za zavřenými dveřmi: Jak poznat domácí násilí a kam se obrátit, když se stanete obětí?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz