Hlavní obsah
Finance

Naše korunová zaostalost: Druhořadá měna pro Evropany druhé kategorie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: obrázek vytvořený umělou inteligencí Bing Image Creator od společnosti Microsoft

Zůstanou českou tradicí jen pivo a chudoba?

Téma přijetí respektive nepřijetí Eura v Česku rezonuje společností. Přijetím eura se vše zdraží, oslabíme tím svoji suverenitu, nebudeme moci podporovat vývoz a obecně tím ničíme naší zemi. Jak se ale věci reálně mají?

Článek

Vyplatí se koruna podobně jako papírové stravenky?

Česká republika je otevřená ekonomika v eurozóně. Vekou část zboží, materiálu, software či služeb nakupujeme v eurech a také prodáváme v eurech. Při této směně musí podniky stále platit poplatky bankám za jejich služby. Jedná se o obrovské množství vynaložených prostředků. Není to vše. Existuje zde i riziko propadu či navýšení hodnoty koruny vůči euru. Firmy to řeší zafixováním kurzů, což opět zvyšuje náklady. Tyto náklady dopadají v plné výši na lidi. Firmy je připočítají k ceně svých produktů.

V době, kdy se snižují již tak nízké reálné důchody seniorům a vláda argumentuje stylem, že to jinak nejde, jinak zkrachujeme, je ignorace těchto zbytečně vyhozených peněz přinejmenším zarážející. Sedí zde příměr k nedávné existenci papírových stravenek. Byly zde náklady na tisk, distribuci, časové náklady. Byly velmi drahé a tedy neefektivní. To samé vidíme u existence koruny uprostřed eurozóny v podmínkách současného světa. Prokazatelné zbytečné náklady obyvatel Česka to dokazují.

Jak vnímá svět Českou korunu?

V globálním světě kapitál nemá národnost. Co potencionální investory do naší země zajímá jsou rizika, zisk, prostředí, potenciál vývoje prostředí. Bohužel investováním do chudší země v postkomunistické části Evropy s vlastní nečitelnou měnou je poměrně rizikové. V době, kdy nutně potřebujeme investice ala Gigafactory, to není dobrá pozice. Investice můžou odrazovat zvýšené náklady spojené s neznámou regionální měnou. Jsou to velké promarněné příležitosti pro naší zemi.

Bohužel se o takto zmařených investicích a její výši většinou nedozvíme. Nejsme pupek světa a srovnávat korunu s eurem je podobné jako srovnávat guatemalský quetzal s americkým dolarem. Navíc průměrný například brazilský investor nechápe, že euro vytrvale odmítáme. Pro něj nám přijetí eura pro naši nevyspělost nebylo umožněno. Nemají čas ani chuť nás hluboce analyzovat, jednoduše investují do čitelnějšího prostředí.

Teze „Přijetí eura vše zdraží“ vs. smutná realita současné inflace

Hlavním strašákem přijetí eura je velké zdražení po přechodu na novou měnu. Mírné zdražení po přijetí v jiných státech bylo, ale rozhodně nedosáhlo ani zlomku velikosti zdražování, se kterým se nyní v Česku potýkáme. Bohužel je koruna spoluviníkem této drahoty.

Průměrná výše inflace v zemích eurozóny je podstatně v porovnání s Českem. Argument odpůrců eura, že na Slovensku je také inflace (mimochodem nižší inflace než v Česku v roce 2023) je typickým argumentačním faulem. Jsme podstatně více ekonomicky závislí na Bavorsku a tam je inflace nízká jako i ve většině zemí, kde se platí eurem.

Záměrné pohyby kurzu koruny a úvěry v korunách

Argumentem proti přijetí eura je také nemožnost hýbat s kurzem koruny. V minulosti docházelo k intervencím, kdy byla uměle snižována hodnota koruny, protože se ČNB rozhodla podpořit vývozce. Ale v ekonomice není nic zadarmo. Zdražuje se dovoz, na kterém jsme také závislí. Tento zásah znamená prohloubení pochybností zahraničních investorů vůči Česku a ničení přirozeného tržního prostředí v Evropě. Jednoduše obyvatelé si připlatí za velkou část produktů, aby se skupině vývozců lépe vyváželo. Tyto umělé pohyby kurzu podle mého názoru společnost nepotřebuje a znemožnění této činnosti přijetím eura nám jedině pomůže. Je dobré se snažit o rovné příležitosti a neupřednostňovat jisté vlivné skupiny ve společnosti nad ostatními.

Další věcí je zvýhodnění velkých firem nad malými. Velké firmy již často účtují v eurech a také dosáhnou na eurové úvěry s podstatně nižším úrokem, než může získat malá firma s úvěrem v korunách. Tento stav je velmi nefér. Stát by měl naopak budovat silnou střední třídu a podporovat drobné podnikání. Zde je výsledek opět díky koruně pro společnost nespravedlivý a toxický.

Koruna? V čí prospěch?

Minoritní skupina subjektů má z koruny jistě užitek. Banky, směnárny či státní instituce, jejichž existence jsou na koruně závislé a najdou se i další. Odmítáním eura se vychází vstříc vlivným zájmovým skupinám, bohužel v neprospěch společnosti jako celku. A ani ruskému diktátorovi Putinovi není rozšiřování a zesilování eura příjemné. Zvlášť při jeho boji za velkoruskou myšlenku a za obnovení sféry vlivu opět zahrnující i Česko. Část českých politiků se také nezbavila komunistického zvyku vše řídit a být velkým papalášem. S Eurem by byli evidentně menšími.

Máme dodržovat mezinárodní dohody?

Nezanedbatelnou věcí je také naše prestiž na mezinárodním poli. Pokud jsme se jako Česká republika na něčem dohodli, měli bychom tyto dohody dodržovat. K přijetí eura jsme se zavázali. Byl bych rád abychom mohli být na tuto zemi hrdí. Porušování dohod není dobrá cesta. Je to ale cesta pro Putinovy vazaly a pro bezpáteřní populisty. Dodržování dohod evidentně není samozřejmé.

Argument ala „euro ničí český národ“

Je zde vhodné zmínit příklad Finska, které přijalo euro již dávno a plynná znalost angličtiny běžným Finem je této zemi normál. Rozhodně bych neřekl, že jsou nyní menší Finové, než byli kdysi. Naopak jejich renomé je ve světě velké a národní hrdost zde opravdu v důsledku přijetí společné měny neutrpěla. Hrdí můžeme být na to, co umíme, na naši životní úroveň, na velikost střední třídy a vzdělanost v zemi nebo na schopnost obrany či úroveň politické kultury. Prostředek směny je stále jen a pouze prostředek směny.

Přijetí eura je pro naší zemi jasně výhodné. I přes nesouhlas některých vlivných skupin, kterým euro nevyhovuje. Důkazem je, že občané všech zemí platících eurem jsou majoritně s touto měnou spokojeni. Přijetím budeme součástí elitního klubu. Euro znamená rovnější příležitosti, velkou úsporu nákladů a větší atraktivitu naší země pro příliv investic.

Žijeme ve světě, kde je potřeba sjednotit se v rámci Evropy nejen výhodná, ale i nutností. Německá marka nebo francouzský frank byly měny s velkou historií a silou. Tyto dvě země, jedny z nejvyspělejších na světě, se svých silných měn vzdaly. Jsou opravdu tak hloupí, že by něco tak „nevýhodného“ jako euro přijali? A Češi jsou naopak tak chytří, když euro vytrvale odmítají?

Zdroje

1) Scénáře přijetí eura

2) Dlouhodobé přínosy přijetí eura

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz