Hlavní obsah
Finance

Nedaří se vám splácet dluhy? Podejte si insolvenční návrh, ať nemusíte splácet všechno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Cottonbro studio (Pexels)

Peníze, opravdu je chcete všechny odevzdat věřitelům?

Pokud se vám nedaří řešit efektivně vaši finanční situaci a dostali jste se do tzv. „dluhové spirály“, možným řešením by mohla být insolvence. Pomůže vám poprat se s dluhy a mít tak své finance opět pod kontrolou.

Článek

Insolvence je druh soudního řízení, díky kterému může dojít k vypořádání, tedy částečnému zaplacení dluhů. Může lidem pomoci řešit finanční situaci v případě, že nejsou schopni své dluhy splácet, i když by chtěli. Je to cesta, která může pomoci zastavit přibývání exekucí a jednou pro vždy se s dluhy vypořádat. Po dobu insolvence totiž nejsou žádné další dluhy vymahatelné a zároveň nenarůstají žádné penále za nesplácení. Exekutor tak nemůže vystavit další exekuční příkaz, ani zabavit majetek.

Současně je i řešením pro věřitele pohledávek, který získá alespoň část svých peněz zpět. V takovém případě je tedy oddlužení výhodnou variantou pro obě strany. Často se totiž stává, že lidé nejsou schopni své dluhy splácet dlouhodobě a věřitelé by tak nemuseli dostat zpět ani malou část dlužné částky.

O oddlužení si může požádat jak osoba fyzická, podnikatel, tak i právnická osoba.

Pro obyčejné smrtelníky (tedy pro fyzické osoby a podnikatele) existují dva způsoby, jak oddlužení probíhá. Prvním způsobem je varianta, kdy dlužník splácí část dluhu 5 let. Po těchto 5 letech je zbylá část dluhu dlužníkovi odpuštěna, což je pro spoustu lidí výhodná situace. Druhým způsobem je možnost, kdy sám věřitel podá návrh na insolvenci dlužníka. Během řízení (neboli konkursu) dojde ke zpeněžení majetku dlužníka. Na rozdíl ale od první formy oddlužení v tomto způsobu insolvence není možné zbylé dluhy dlužníkům odpustit a jeho dluhy jsou tak i nadále vymahatelné. Výhodnější je tedy rozhodně možnost první, kdy si dlužník insolvenci zařídí sám.

Oddlužení ale není pro každého.

Jak tedy insolvence probíhá?

Abychom mohli požádat o insolvenci, musíme splňovat několik podmínek, například být zavázán více jak dvěma věřitelům pohledávkami, jejichž splatnost je starší než 30 dní. Dále bychom měli splatit alespoň minimální procento z dluhu za maximální dobu 5 let.

V případě, že splňujete výše zmíněné podmínky, můžete se obrátit na advokátní kancelář, neziskovou organizaci či notáře, kde představíte své konkrétní finanční potíže. Na schůzce s odborníkem můžete společně vyhodnotit, zda je insolvence tím správným řešením pro vás. Pokud ano, následně dojde k vypracování návrhu na povolení oddlužení, které se následně podá k soudu. Po zahájení insolvenčního řízení nastává ochranná lhůta pro dlužníka. V této lhůtě není možné vymáhat po dlužníkovi další dlužné částky ani exekuce, což je velkou výhodou. Po zahájení řízení se čeká na vyjádření soudu, který si může vyžádat doplnění dokumentů atp. Při schválení insolvence již dochází k jejímu naplnění.

Jak to vypadá v praxi?

Pokud vlastníte nějaký hodnotný majetek (pouze ten, který lze zpeněžit), bude v průběhu oddlužení prodán a následně budou probíhat srážky z příjmu. Během oddlužení je nutné vykonávat výdělečnou činnost, tedy mít příjem, ze kterého lze srážet část na insolvenční řízení. Dodatečné příjmy lze přiložit ke splátkám, které jsou tzv. navíc. Důležité je nevytvářet nové dluhy a zajistit odpovídající příjem.

Výhody a nevýhody oddlužení

Insolvence je tedy výhodná pro obě strany. Mezi hlavní výhody rozhodně patří ochranná lhůta dlužníka. Po dobu insolvence tedy není možné z dlužníka vymáhat další pohledávky a exekuce. Další velkou výhodou je sjednocení dluhu. Lidé tak již nemusejí řešit každý dluh zvlášť, ale jejich dluhy jsou sjednoceny do jednoho. Díky tomu je celé řízení zjednodušené a přehledné. Na konci celého řízení je zbytek dluhu odpuštěn. Lidé tak mohou začít svou finanční situaci řešit jiným způsobem a začíná tak pro ně nové, a snad i lepší, finanční období.

Ač se insolvence může zdát jako ideální možnost pro řešení špatné finanční situace, má i své nevýhody. Mezi ty může patřit například neustálý dohled insolvenčního správce, který má dané řízení na starost. To může i znamenat dodatečné náklady, jako je například odměna pro správce či sepisovatele řízení. Další nevýhodou je záznam v insolvenčním rejstříku, kde je dlužník vedený ještě 5 let po ukončení insolvence. Insolvenci je možné i zrušit, pokud dojde k porušení podmínek insolvence, a to i v jejím průběhu. Během insolvence je nutné odevzdat veškeré mimořádné příjmy insolvenčnímu správci. Jedná se například o majetek z dědictví či mimořádné dary. Ty jsou poté zahrnuty do mimořádné splátky insolvenčního kalendáře.

Závěr

Insolvence může být velká šance pro řešení dluhové situace fyzických osob, podnikatelů či firem. Je ale potřeba si předem ujasnit, zda je toto řešení vhodnou cestou pro váš konkrétní případ. Doporučujeme si předem sjednat schůzku s dluhovým poradcem, se kterým vyhodnotíte konkrétní situaci a zjistíte, zda je i pro vás insolvence tou správnou cestou.

Zdroje

1) Co je insolvence? Poradíme Vám.

2) Insolvence: základní informace

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz