Hlavní obsah
Nakupování

Nejen potraviny, v Polsku se vyplatí i stavební materiál a nábytek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tima Miroshnichenko (Pexels)

Cihly, malta, schůdky, okna i barvy - to vše seženete v Polsku levněji.

Češi míří za nákupy také do Polska. Potraviny ovšem nejsou jediným artiklem, který si zpoza hranic dovážíme. Ve velkém u našich sousedů kupujeme i stavební materiál.

Článek

Sortiment polských obchodníků láká podle zkušeností stále více Čechů. A to především z titulu rozmanitější nabídky a také nižších cen. Jak vyplývá ze zkušeností, slevy v Polsku mohou činit řádově desítky procent. Například cihly jsou o 40 až 50 % levnější oproti nabídkám tuzemských stavebnin. Podobně vychází o zhruba 50 % levněji také překlady. I rekuperační jednotky mohou být dokonce o 40 % levnější.

Ušetřit se dá také na nákupu sádrokartonových desky. Nižší bývají také ceny zahradních sekaček, podlahových materiálů nebo dlaždic, ale třeba i betonu. Podobně se může vyplatit i sanitární keramika. Jak také dokládají zkušenosti těch, kteří se na nákupy nebojí vyjet mimo Českou republiku, vyplatit se též může pořízení plovoucí podlahy, vinylu a střešní krytiny. Zavítejte do Polska klidně i pro OSB desky nebo skelnou vatu.

Samostatnou kapitolu tvoří polská okna. I zde platí, že pokud si umíte pohlídat kvalitu, bez problémů se k ní u našich sousedů dostanete. Ostatně s polskou produkcí se v tomto sortimentu dokonce někdy setkáte i v Česku, ovšem často se o tom nedozvíte, jelikož vám budou tuzemští obchodníci přísahat, že jejich zboží pochází od tuzemských dodavatelů. Stejný případ jsou také dveře, které často obchodníci pouze přeprodají a zákazníkovi naúčtují o několik set korun více.

Sehnat lze levněji i další prvky, jako jsou nášlapy do zahrady, krb nebo žaluzie. V konečném důsledku se tak úspora za jediný nákup může oproti pořízení podobných výrobků v tuzemsku ušetřit dokonce až 140 000 Kč podle toho, jak rozsáhlou zakázku se chystáte realizovat.

Čemu se v Polsku raději vyhnout a proč

Naopak za barvy či lepidla zaplatíte v obchodech v Polsku více. Venkovní dlažbu také pořídíte s vyšší pravděpodobností za o něco příznivější cenu v tuzemském řetězci Bauhaus. Nevyplatí se spíše koupit potrubí na kanalizaci. Je totiž slabší a pokud si tak uvědomíme tento aspekt, dojdeme nevyhnutelně k tomu, že úspora není tak významná.

Vodoinstalatérské vybavení je v Polsku obecně asi o 10 % dražší. Stejný případ představuje segment elektroinstalací či osvětlení. Rozhodně se tak vyplatí pečlivě ceny porovnávat. A samozřejmě si hlídat slevy a akční nabídky.

Taktéž platí, že nemá smysl si v polských obchodech kupovat zásuvky. Zde ale není překážkou kvalita zboží, nýbrž odlišnost značení. V Česku byste pak nemohli počítat s tím, že vám elektrikář posvětí revizi.

Produkty z Polska nekvalitou netrpí

Mimo to je také nutno s opatrností přistupovat k tomu, o jaký výrobek se jedná. Například v Česku pořídíte běžně zmíněnou sanitární keramiku značky Geberit. V Polsku může být zboží levnější i citelně, ale půjde o neznačkové zboží tamní provenience. A cena tak logicky musí být odlišná. Je tedy potřeba, zjednodušeně řečeno, skutečně srovnávat stejnou kategorii.

Jinak lze ale říci, že s kvalitou renomovaných polských výrobků zásadnější problémy zaznamenány nejsou. V řadě případů se totiž jedná o nadnárodní společnosti. A u nich lze předpokládat, že kvalita bude napříč jednotlivými státy vyrovnaná, jelikož taková značka nemá příliš důvodu vyrábět kvalitativně významně horší zboží.

Týká se to například konkrétně původem rakouského výrobce cihel Wienerberger. I výrobky této značky v Polsku jsou standardně k dostání. Ani ryze polské společnosti však zákazníky nemusejí zklamat. Dokládá to například značka Pilch, která se původně orientovala na sanitární keramiku a dnes distribuuje interiérové obklady a dlažby. Ta navíc stále umí svým zákazníkům nabídnout i příznivé ceny.

Češi berou útokem především polskou Castoramu

Kde nejlépe nakoupit? Pojmem je mezi staviteli především polská Castorama, což je největší polský řetězec pro tzv. DIY projekty neboli „udělej si sám“. Obchod nabízí potřeby pro kutily, dále vše pro stavbu, rekonstrukce, vybavení domu i zahrady. Jde tedy o lokální obdobu například tuzemského Bauhausu.

K dalším známým obchodníkům nabízejícím tento sortiment se řadí například Leroy Merlin nebo Merkury Market. Leroy Merlin prodává výrobky pro domácí kutily a zahradníky. Pochází z Francie. Merkury Market se zaměřuje především na prodej stavebního materiálu a vybavení pro interiéry. Češi také využívají stavebniny Best-Bud Śląskie Centrum Zaopatrzenia Budownictwa neboli SCZB. Vyplatit se však může nákup i u živnostníků a drobných prodejců a jednoznačně se tak tuto alternativu vyplatí zvažovat.

A pozor, záleží samozřejmě také na tom, do kterého konkrétního obchodu se vypravíte. Například Castorama v Těšíně mívá poměrně často zboží vyprodáno. Je to poměrně logické vzhledem k tomu, že se jedná o město na samých hranicích České a Polské republiky. Paradoxně také můžete, pozor, dospět k tomu, že čím bude obchodník vzdálenější od tuzemských hranic, tím lepší cenu vám nabídne.

Komu se navíc nechce jet do zahraničí anebo by se mu nákup pro velkou vzdálenost od domova nevyplatil, může vyzkoušet objednávku přes internet. I se započítáním dopravy se stále může jednat o výhodný nákup.

Spolehnout se též můžete na perfektní zákaznický servis

Na e-shopech se snadno zorientujete a komunikace se bát nemusíte, obchodníci jsou povětšinou i vůči zahraničním kupujícím vstřícní a na Čechy zvyklí. Mimo to můžete počítat i s velmi prozákaznickým přístupem. Pakliže by nastal jakýkoli problém například v podobě jakkoli mechanicky poškozeného zboží, samozřejmě s vámi vše dodavatel vyřeší.

Ke komunikaci můžete jednoduše využít internetový překladač, s nímž přeložíte i názvy produktů. Například v obchodě Lubar s tím jednoznačně není problém. Také placení je v případě tohoto obchodníka zcela bez potíží. Je také zapotřebí si hned na počátku nastavit ceny českých korunách, platba následně proběhne též v korunách na český účet.

Na svoje zboří navíc nečekáte přemrštěně dlouho. Pouze si zkontrolujte, jestli je vámi vybraná položka skladem. Pokud ano, můžete svou objednávku mít doma zhruba do týdne.

Závěr aneb s nákupem v Polsku neváhejte

Obecně tak lze říci, že s nákupem celé řady výše uvedených položek v Polsku nemusíte příliš váhat. A to i s přihlédnutím k tomu, že zdražování nedopadá jen na Čechy, ale projevuje se i v Polsku. Za čas je tak pravděpodobné, že cenové rozdíly již nemusejí být ve prospěch našich severních sousedů tolik výrazné, aby se vám nákup zde stále vyplatil.

Obecně má ale smysl jednoduše ceny nejprve poptat e-mailem, jednotlivé nabídky si z vícero zdrojů porovnat a až posléze se vypravit nakoupit. A kromě materiálu samozřejmě vždy také nejvíce ušetříte na lidské práci, tedy na tom, že některé činnosti zkrátka zvládnete svépomocí.

Zdroje

1) Kde v Polsku nakupovat materiál?

2) Prověřené polské stavebniny

3) Ceny stavebnin klesají, materiál z Polska se stejně vyplatí

4) Stavební materiály i doplňky se vyplatí koupit v Polsku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz