Hlavní obsah
Zdraví

Hormonální antikoncepce? Riziko embolie i psychických onemocnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio (Pexels)

Hormonální antikoncepce je dobrý sluha, ale špatný pán. Jaká rizika se s jejím užíváním pojí? S čím musíte počítat?

Článek

Hormonální antikoncepce je definována jakožto farmaceutický přípravek určený k zabránění početí, tedy s tzv. kontracepčním efektem. Obsahuje syntetické hormony podobné přirozeným pohlavním hormonům a může mít různou formu.

Běžně se tak setkáte s tabletami užívanými ústně, nicméně na trhu jsou dostupné i prostředky v podobě podkožních implantátů, depotních injekcí, náplastí, nitroděložního tělíska nebo vaginálních kroužků. Hormonální antikoncepce je určená ženám.

Ačkoli dnes známe širokou škálu podob a považujeme antikoncepci za soudobou vymoženost, vůbec první perorální antikoncepce není ani zdaleka novodobým objevem. Už roku 600 př. n. l. řečtí kolonizátoři objevili v severní Africe rostlinu Silphion, která se považuje za první typ perorální antikoncepce.

V 50. a 60. letech 20. století byl následně prakticky položen základem všem třem dnes používaným metodám v podobě nitroděložních tělísek, gestagenní antikoncepce i kombinované hormonální antikoncepce. Vůbec první antikoncepční pilulka pak byla oficiálně schválena v USA v roce 1960.

Jak funguje hormonální antikoncepce

Účinek nejběžněji užívané antikoncepce v tabletkách je založen na působení dvou hormonů, a to estrogenu a progestinu. Estrogen souborný název pro několik strukturálně podobných hormonů, Tím hlavním z této skupiny je pak estradiol. Ten ovlivňuje řadu procesů, mimo jiné načasování menstruačního cyklu

Progestin je opět zjednodušený název pro skupinu hormonů. Ty se vyznačují antiestrogenním a antigonadotropním účinkem. Nejvýznamnějším je progesteron. Jeho vlivem dochází k maturaci endometria v druhé polovině menstruačního cyklu.

Velmi zjednodušeně tedy můžeme celý mechanismus působení hormonů v ženském těle popsat tak, že pilulka zamezuje ovulaci. Navíc zahušťuje hlen v děložním čípku a zabraňuje tak průniku spermií k vajíčku.

Zásadní výhodou a hlavním důvodem pro její používání, je tak její spolehlivost. Při správném a pravidelném užívání se udává až 99 %.

Jak působí hormonální antikoncepce na ženský organismus po stránce fyzické

Antikoncepce má na ženu kromě svého primárního působení v podobě zabránění otěhotnění i řadu jiných účinků. Ženy tak i udávají pravidelné menstruační krvácení a snížení bolestivosti. Někdy je menstruace kratší až zcela vymizí.

Ne všechny projevy užívání jsou ale příznivé. Za nejzávažnější, avšak vzácné lze považovat riziko trombózy. Riziko se u uživatelek antikoncepce konkrétně zvyšuje zhruba čtyřnásobně. Navíc stoupá u žen, které jsou obézní anebo kuřačky. Stejně tak hrozí vyšší pravděpodobnost výskytu trombózy s věkem.

Mezi faktory, které mohou zvýšit riziko výskytu trombózy tepenné se řadí i vysoký tlak, cukrovka či vysoká hladina cholesterolu. K žilní trombóze může zase dojít vlivem delšího znehybnění, například na dlouhé cestě nebo při operačním či jiném výkonu, kdy je pacient delší dobu upoután na lůžko.

Ovlivnit negativní působení antikoncepce na ženský organismus však mohou i faktory genetické. Dosud nejlépe je tato problematika prostudována u těch, které se v populaci vyskytují s vyšší četností. Což znamená mutace protrombinové a zejména Leidenské.

Přibírá se po antikoncepci?

Některé nežádoucí účinky jsou však hormonální antikoncepci připisovány neprávem. S jejím užíváním je jednoznačně spojena i řada mýtů.

Jedním z těch nejtypičtějších a velmi úporně tradovaných je to, že po antikoncepci mohou její uživatelky přibrat. Vzhledem k minimálnímu obsahu hormonů u moderních preparátů lze však vliv hormonů na tento aspekt vyloučit.

Zejména v začátcích užívání ale může antikoncepce ovlivnit zadržování vody a také zvýšit chuť k jídlu. Tyto nežádoucí účinky se však postupem času upravují. Navíc přibírání na váze bývá v tomto stádiu spíše mírné. Za výrazný nárůst hmotnosti je zodpovědný primárně nedostatek pohybu a nevhodná životospráva.

Gynekologové navíc přičítají přibírání svých pacientek jednoduše i tom, že antikoncepce jim navodí určitý pocit bezstarostného prožívání, který je taktéž ideální pro zvýšený přísun jídla.

Co dělá antikoncepce s ženskou psychikou

Antikoncepce však nemá vliv jen na fyzické zdraví žen. Druhou stinnou stránkou je efekt na psychiku uživatelky. Projevit se může špatná nálada i deprese. Traduje se, že se jedná o účinek vzácný, s výskytem ojedinělým.

Zvýšené riziko se totiž prioritně týkalo prvních generací kontracepčních přípravků, které obsahovaly vysoký podíl kortikoidů. Farmakologicky navozená deprese se manifestovala u plné třetiny uživatelek. Novodobé druhy antikoncepce by na tom měly být lépe.

Nicméně vědci z Kodaňské univerzity přišli poměrně nedávno se zjištěním, že antikoncepce skutečně riziko deprese zvyšovat může, a to významně. Výsledky studie v roce 2016 uveřejnila i tuzemská média. Vyplynulo z nich, že pravděpodobnost rozvoje deprese je u uživatelek kombinované antikoncepce ve věkové kategorii 20 až 34 let přibližně 23 %.

Odborníci však upozornili na to, že mnohem výraznějšímu riziku čelí mladé uživatelky do 19 let. U nich se zvyšuje na dokonce 80 %. Této věkové kategorii navíc nepomůže ani změna preparátu, při výměně za progestinovou antikoncepci je riziko téměř 100 %.

Druhým problémem, který bývá v souvislosti s užíváním antikoncepce zmiňován, je snížení chuti na sex. Vědci na Univerzitě v Heidelbergu v roce 2010 realizovali výzkum, který tuto teorii potvrdil. Coby příčinu uvedli odborníci sníženou hladinu testosteronu. Doporučují tak párům, které takový problém pozorují, místo hormonální antikoncepce používat tu bariérovou.

Zdroje

1) Trombóza u hormonální antikoncepce

2) Hormonální antikoncepce může být příčinou deprese

3) Hormonální antikoncepce bere ženám chuť na sex

4) Antikoncepce a vše okolo ní

5) Hormonální antikoncepce

6) Vztah hormonální antikoncepce a deprese - studie

7) Vliv hormonální antikoncepce na ženskou sexualitu - studie

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz