Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Zabít vašeho psa může čokoláda, hroznové víno i zbytky z vašeho talíře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ryan Walton(Unsplash)

Pes bude prosit o kousek zbytku z talíře, může ho však zabít.

Mnozí z nás si zvykli podávat jídlo, které sami mají na stole, svým domácím mazlíčkům. Nejenže to není správné, ale v řadě případů je možné zvířeti poškodit zdraví či mu dlouhodobým nevhodným krmením i přivodit smrt.

Článek

Tentokrát se zastavíme u mazlíčka nejčastějšího a člověku nejvěrnějšího – u psa. Pokud mu budete dávat různé laskominy, které sami konzumujete, můžete mu způsobit značné zdravotní obtíže, otravu, ba ho dokonce i zabít. Psi totiž rádi zhltnou cokoliv, co jen trochu voní masem, vejci, cukrem nebo smetanou. I když základem stravy je pro psa maso, je to v podstatě všežravec, a co mu zachutná, to sežere. Tak se může stát, že v nestřeženém okamžiku pozře i to, čím si může uškodit, anebo mu takovou krmi sami předkládáte.

Tak kupříkladu někdy dáte psovi zbytky od stolu, a může jít o zcela nevinný základ – mohou to být těstoviny, polévka, brambory nebo omáčka s rýží. Často si však neuvědomíte, čím vším jste si své jídlo dochutili: mohou to být různé salsy a dipy, kečup, dále česnek, cibule, rajčata, houby, sůl a směsi koření. Takže zároveň s relativně neškodnou stravou zvíře zkonzumuje i další ingredience, jež jste si do své krmě přidali.

Stejně tak by pes neměl vůbec dostávat vepřové maso, játra a zvěřinu v syrovém stavu (při častější konzumaci syrových jater se zvíře může předávkovat vitamínem A). Uvedená masa je nutné vždy povařit, a to bez soli a koření. Dále nenabízejte svým psím kamarádům syrová vejce a tepelně nezpracované ryby – jsou často zdrojem různých bakterií.

Naopak mohou být nebezpečné vařené kosti – kost tímto procesem nepatrně „zkřehne“, štěpí se a tyto částice mohou způsobit zažívací potíže, střevní blokády či zauzlení střev, dušení, a dokonce i propíchnutí střeva či žaludku.

Jak na psí stravování

Je jasné, že všichni chovatelé chtějí svým chlupatým miláčkům dopřát to nejlepší. Avšak neznalostí nebo ignorancí lze psovi nenapravitelně ublížit. V dnešní době se považují za nejvhodnější stravu psí masové konzervy, paštiky, polévky i omáčky, a suché granule; jako doplněk občasně přidejte speciální psí pamlsky.

Možná se ohradíte, že před 20-30 lety nebylo na trhu speciální psí krmivo a lidé svá zvířata krmili vším, co sami měli na talíři. Tehdy však nebyly ani další různé pochutiny (dipy, pikantní omáčky, cizokrajné koření, aj.), jimiž si dnes své jídlo zpestřujeme; některé z nich mohou být pro naše zažívání a celý organismus třeba i přínosné, avšak pro psa nikoliv. Všichni víme, jak pes umí loudit a jeho pohledu je často těžké odolat, avšak řada lidských potravin je pro psa toxická, a pokud mu tedy nechcete způsobit vážné zdravotní problémy, je dobré se určitých potravin vyvarovat, byť by šlo třeba jen o kousíček.

Další psí stravovací neřestí, stejně tak jako tou naší, jsou sladkosti. To dáte pejskovi kousek ochutnat a příště slupne nestřežený zbytek dortu, talíř buchet a z oplatek a sušenek si umí sundat i obal, aby se k té dobrotě dostal; úplně stejně jako my začne totiž sladkosti vyhledávat. A přitom třeba čokoláda je pro psa velice nebezpečná. Ptáte se proč?

Pes a čokoláda

Čokoláda obsahuje theobromin, což je pro zvíře toxická látka, narušující funkci slinivky, a stejně tak zasahuje do regulace srdečního rytmu. Psí metabolismus si totiž s touto látkou neumí poradit, a pak by tedy mohl theobromin vyvolat i smrt zvířete. Nebezpečnost čokolády je rovněž závislá na podílu kakaa. Čím vyšší je jeho obsah, tím je pochutina škodlivější. Některé zdroje uvádějí, že u jinak zdravého psího jedince může být dávka 300 mg na jeden kilogram hmotnosti psa smrtelná. A obsah theobrominu v tabulce hořké čokolády činí 500 mg. Takže i jedna jediná čokoláda by mohla malé psí rase ublížit zásadním způsobem. Obdobně je pro psy škodlivý i kofein, takže pozor na kávu a silný černý čaj.

Tip pro vás: ve specializovaných prodejnách s psí výživou seženete i čokolády pro psy; ty neobsahují žádné kakao a jsou vyráběny v různých příchutích. Avšak příliš často pamlsky psovi nepodstrojujte, protože si na ně zvykne a bude pak odmítat běžnou stravu.

Nevhodné druhy zeleniny a ovoce

Z tuzemských druhů je to zejména cibule a česnek, které bývají základem naší lidské vařené stravy. Poznámka: cibule, pažitka a pórek se řadí do rodu Allium, patří tedy ke stejnému druhu jako česnek. A tak, budete-li dávat svému psovi zbytky z talíře, setká se jeho trakt s těmito, pro psa nanejvýš nevhodnými druhy, často. Silice, v této zelenině obsažené, mohou u zvířete způsobit narušení tvorby červených krvinek, a rovněž obtíže s dýcháním, které by mohly být až smrtelné – pes se totiž může doslova udusit.

Dále nepodávejte psovi avokádo: obsahuje persin, který – ač může být pro člověka prospěšný – je pro zvířata toxický a ve větším dávkování smrtelný; způsobuje jak zažívací, tak i dýchací obtíže; a vzhledem k tomu, že má avokádo vysoký obsah tuku, může zvířeti poškodit srdeční a plicní tkáně.

Škodlivá jsou nezralá rajčata a brambory v syrovém stavu – plody, jakož i jejich listy a stonky, obsahují solanin a tomatin; jedná se o rostlinné jedy, působící na nervový systém psů, zpomalují jejich srdeční frekvenci, vyvolávají zažívací potíže a případně mohou negativně ovlivnit i jejich zrak. Zralé plody rajčat a vařené brambory, podávané v malé míře, nebezpečí nepředstavují.

Z ovoce je naprosto nevhodné to, které obsahuje pecky a jádřince plné jadérek. Kromě toho, že některé pecky (z meruněk a broskví, ze švestek) obsahují amygdalin (kyanid) a může dojít, ne-li k otravě tak k narušení zažívání, může být zažívací trakt peckou mechanicky narušen. Rovněž hrozí zadušení při vdechnutí pecky. Pokud chcete psovi ovoce dopřát, tak jen v malém množství a zbavte je nejprve pecek, jádřinců, semeníků. Dalším důvodem, proč by mohlo být ovoce pro psa škodlivé, jsou jeho jednoduché cukry, které začnou v žaludku kvasit a způsobí zvířeti zažívací potíže.

Naprosto škodlivé je pro psa hroznové víno a sušené rozinky. Přesný mechanismus, jakým způsobem tohle ovoce v psím organismu škodí, žádné zdroje neuvádějí, jen varují před konzumací tohoto syrového a sušeného ovoce. Je uvedeno, že hrozny jsou pro psy tak toxické, že vedou k poruchám zažívání, slabosti, hypertermii, a dokonce k selhání ledvin a plic. Psovi pro jistotu nepodávejte ani žádné jídlo, které by mohlo stopy hroznů a rozinek obsahovat.

Dále se pro psy nehodí slazené nápoje, lidské léky a vitamíny, krmivo pro kočky, alkohol, pálivé papričky, rebarbora, zažívací soda, prášek do pečiva, droždí či syrové kynuté těsto, citrusy, xylitol, syrový bílek, uzeniny kvůli soli a způsobu zpracování, smažené pokrmy; mléčné výrobky podávejte jen štěňatům, a to v malé míře a sledujte, zda na ně pes není alergický.

Podezření na otravu psa nevhodným jídlem

I když se příznaky otravy mohou u jednotlivců lišit, obvykle se vždy objeví úporný průjem, apatie, křeče a následné ochabnutí svalstva, třes, často i zvracení, popřípadě krev v moči i ve stolici, a někdy i bezvědomí. Pokud zvíře nezačne dávit samovolně, je nutno zvracení vyvolat a neprodleně povolat veterináře nebo k němu zvíře dopravit. Po překonání otravy je zapotřebí ve stravování nasadit dietu, která je téměř stejná jako u lidí: suchá vařená rýže, vařená mrkev, kuřecí vývar a kuřecí vařené maso. Poté postupně převedete psa na vhodnou psí stravu, která by měla zahrnovat jednu třetinu živočišných bílkovin, třetinu zeleniny a poslední část má tvořit příloha, nejlépe celozrnná obilovina třeba ve formě těstovin, dále pak rýže, ovesné vločky, quinoa, kuskus, jáhly; jídlo má být doplněné minerály a vitamíny. Anebo postupujte podle pokynů veterinárního lékaře.

Poznámka: špatné stravování nemusí vyvolat vždycky jen otravu; postupným dávkováním nevhodných potravin můžete psovi způsobovat například bolesti kloubů a zvíře pak nevýslovně trpí.

Zdroje

1) Vhodné a nevhodné potraviny pro psa

2) Jak mohou nevhodné potraviny vašemu psu ublížit

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz