Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Štěně na cestě? Jak připravit domácnost a na nic nezapomenout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Štěně potřebuje dostatečně velkou misku, aby se do ní vešlo.

Jestliže jste milovníci psů, lze předpokládat, že se ve vaší domácnosti objeví štěně, případně jich bude několik. A když to bude poprvé, budete si vědět rady, jak se na příchod psích mláďat připravit?

Článek

Možností, jak do rodiny dostat štěně je hned několik: můžete si je přivézt z útulku, koupíte je od chovatele, anebo přinesete od známých. V takovém případě by měl mít původní majitel štěňátko již očkované a mělo by mít zavedený čip.

Není to pochopitelně jediný způsob, jak přijde štěně do vašeho příbytku. Jestliže je vaše fenka březí, je zapotřebí se dobře připravit na příchod těch chlupatých mrňousků. A zcela jistě to nebude snadné, málokdy se totiž narodí štěně jen jedno. Jeho sourozenců může být i pět až šest, a s tím je nutné dopředu počítat.

V obou uvedených případech se musíte o štěňata adekvátně postarat. Pamatujte, že štěně není hračka pro pobavení členů rodiny, ale jeden z nejvěrnějších přátel na řadu let!

Co si připravit před příchodem štěněte do domácnosti

Celá rodina se na příchod nového tvorečka a budoucího kamaráda jistě hodně těší. Avšak to nestačí. Jestliže už je štěně na cestě, musíte pro ně připravit vše potřebné. Pakliže jste získali štěňátko od chovatele, mělo by být ve věku cca dvou měsíců, odebírat dříve mládě od matky není vhodné. V této době si mláďata osvojují typické psí chování a díky přítomnosti matky a ostatních štěňat procházejí procesem socializace. Některá štěňata ještě i po dvou měsících, přestože jsou přikrmovaná, mají zájem o matčino mléko. Spousta chovatelů z uvedených, ale i jiných důvodů, dokonce trvá na odebrání z chovu až ve 12. týdnu.

S chovatelem se domluvte, co si – kromě psa – od něj s sebou odvezete: mohou to být hračky, obojek, krmivo, apod. V případě, že váš pejsek je čistokrevný s průkazem původu, někteří chovatelé pro vás připraví dárek zvaný „chovatelský balíček“. Jeho obsahem bývá většinou krmivo, na něž je štěně zvyklé, nějaké pamlsky, obojek či hračka. V balíčku je často i deka, aby měl pejsek v novém prostředí něco, co dobře zná – deka totiž bývá načichlá pachem matky.

K převezení štěněte domů byste měli mít připravenou cestovní přepravku, anebo postroj do auta. Někteří psi zejména na první jízdu autem reagují podrážděně a nervózně, měli byste proto štěně – pokud je to alespoň trošku možné – držet v dece v náručí.

Již před příchodem nového „člena rodiny“ si rozmyslete, kterou část bytu svému novému svěřenci vyčleníte a tu vybavte přiměřeně velkým pelíškem (ten má mít snímatelný potah, abyste ho mohli podle potřeby prát). Dále budou potřebné dvě misky – jedna bude sloužit na granule, druhá na vodu. Co se týká krmiva, tak to rovněž zakupte předem; každý chovatel vám řekne, na co je štěňátko zvyklé a také na jakou stravu ho máte postupně převádět (podle věku a hmotnosti zvířete). Pro chladnější období připravte teplejší deku na přikrytí – štěňátko se před spaním do ní rádo zachumlá. Protože jsou štěňata hravá, budou potřebovat nějaké hračky. Kupte jich několik, třeba gumové a textilní; pejsek by se totiž neměl nikdy nudit; když se mu nebudete moci věnovat vy sami, bude si zkrátka hrát.

Dobrým pomocníkem je i ohrádka – ve vaší nepřítomnosti se nebude moci pejsek toulat po bytě, kousat polštáře i nábytek a nebude všude dělat loužičky; zároveň bude štěně chráněno před zraněním, které by si mohlo svými skopičinami v zatím neznámém prostředí způsobit. K venčení psa si pořiďte vhodný obojek. S vycházkami začněte po druhém očkování, tedy v 9. až 10. týdnu, avšak dokud nebude celá vakcinace ukončena, měli byste se v zájmu zdraví štěněte vyhnout společnosti dalších psů. V zimním období připravte pro pejska také vhodný obleček, aby mu při venčení nebylo chladno.

Jestliže bude váš pes žít později venku v boudě, a ne v bytě, začněte boudu, úměrnou velikosti psa, pomalu shánět, abyste s ní mohli zvíře již ve štěněcím věku seznamovat. V neposlední řadě si zajistěte sadu pro péči o srst zvířete a zásobu psích pamlsků, abyste mohli zvíře odměnit, když se vymočí a udělá hromádku venku, a nikoliv v bytě.

Očkování štěňat

Jen co se u vás štěňátko ohřeje, budou vaše společné kroky mířit k veterináři na povinnou vakcinaci. První očkování se provádí v 6. týdnu štěněte, což znamená, že váš pejsek by měl mít ještě u chovatele první vakcinaci za sebou. Tato očkovací dávka je určena proti psince, parvoviróze, leptospiróze, infekční hepatitidě, koronaviróze, i proti virózám dýchacích cest. Druhé očkování však bude již na vás – provádí se v 9. týdnu věku. Tohle přeočkování je účinné proti psince, infekční hepatitidě a parvoviróze. Navíc je vhodné i očkování proti parainfluenze. Pak následují ještě dvě přeočkování, a to ve 12. a 15. týdnu věku štěněte.

Nejnovější veterinární doporučení, kdy provádět povinné očkování u kojených štěňat, se od těchto údajů poněkud odlišuje – kojená štěňata jsou chráněná do konce 8. měsíce mateřskými protilátkami, a proto by mělo být očkování zahájeno až po ukončení druhého měsíce života štěněte. Další povinné očkování je proti vzteklině. První dávka se aplikuje v 6. měsíci věku. Přeočkování nechte provést v prvním roce života psa a pak pravidelně každý rok.

Existují i nadstandardní očkování štěňat, o nich se poraďte s veterinářem. Jedním z nich je například očkování proti lymské borelioze, neboť ani toto onemocnění, přenosné klíšťaty, se psům nevyhýbá. Každé očkování musíte mít zapsáno v očkovacím průkazu štěněte. Ten vám předá chovatel současně s potvrzením o odčervení zvířete a jeho případné dosavadní léčbě.

A jak je to v ČR s čipováním štěňat? Veterinární zákon praví, že štěňata musí být očipovaná do tří měsíců od narození. Ve většině případů nechá pejskovi implantovat čip zodpovědný chovatel a číslo čipu uvede v kupní smlouvě. Rovněž štěňata z útulku jsou již očipovaná. Čili v uvedených případech si nemusíte dělat žádné starosti.

Pár slov závěrem

Podobně jako se štěnětem od chovatele budete postupovat se štěnětem z útulku. Pracovníci útulku vám ochotně poradí a sdělí informace o chování psa, jeho potřebách, atd. Po seznámení štěněte s vašim domácím prostředím (ostatní členové rodiny, zvířata v domácnosti i na dvoře), a tedy s jeho domovem, vám vyvstanou další úkoly: štěně bude zapotřebí krůček po krůčku cvičit tak, aby se naučilo všemu potřebnému a zvyklo si na vaše příkazy, neboť samo od sebe neví, co se od něj očekává.

Foto: Pexels

Krásná štěňata.

Obdobně budete postupovat, jestliže se vaše fenka chystá přivést na svět své potomky. V prvním měsíci se o ně postará sama – většinou stačí dobře živit fenku, aby měla pro mláďata dostatek mléka. Některá štěňátka bude zapotřebí od 5. či 6. týdne přikrmovat. Co se psího obydlí týká, vyčistěte před porodem psí boudu, připravte vhodnou podestýlku, aby novorozencům nehrozila žádná infekce, a podobně. Jestliže fenka, která žije na zahradě, porodí pozdě na podzim či v zimě, zvažte přesun matky s mláďaty do bytu, anebo přinejmenším do stodoly, garáže či jiného teplejšího prostředí.

Zdroje:

1)     Co si připravit před příchodem štěněte do domácnosti: jste na nového člena rodiny dostatečně připraveni?

2)     Přinesení nového štěněte domů: komplexní průvodce

3)     Kdy vzít štěně od chovatele nebo z útulku: v jakém věku lze štěňata odebrat od matky

4)     Očkování štěňat: termíny povinného i nadstandardního očkování

5)     Čipování štěňat: kdy a kam štěněti aplikovat čip

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz