Hlavní obsah
Lidé a společnost

Přežijte silvestrovské oslavy s pejskem ve zdraví a bez utrpení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sarocha S (Pexels)

Žena se psem cvičila a pes se nebojí.

Každý rok trpí obrovské množství domácích mazlíčků kvůli silvestrovským oslavám. Také se váš pes třese někde v rohu pod postelí a nechce vylézt? Máme pro vás pár rad, jak konec roku přežijete ve zdraví vy i váš pejsek.

Článek

Proč se psi na Silvestra bojí?

Řada lidí si na konci roku nedokáže odpustit nejen alkoholové eskapády, ale také petardy, světlice a další údajně zábavní pyrotechniku. Kromě světelných efektů je to vše doprovázeno také obrovským množstvím hluku a často zcela nečekaně. Dříve stačilo odjet někam mimo město, ale dnes se jim dá vyhnout snad jen na hluboké samotě uprostřed lesa, protože odpálit si svůj ohňostroj považuje za nezbytnost většina populace i na venkově.

Protože každý pes má mnohem citlivější sluch než jeho páníček, vnímá i zvuky, které my už neslyšíme. Reaguje od nejnižších až po nejvyšší tóny zvukového spektra. Zvuk je pro ně výstrahou nějakého nebezpečí. Problémem je, že silvestrovské veselí je provázeno hlukem doslova ze všech stran. Pes je zavalen zvuky, které si neumí spojit s konkrétním potenciálním problémem. Stres a někdy i panika jsou tak pro psa přirozenou reakcí na situaci, s níž si neumí sám poradit.

Navíc se někteří psi bojí také bouřky a záblesky a hluk z oslav s blesky a hromy zaměňují. Kouř a zápach ohně mají zase spojeny s nebezpečím požáru a jejich skvělý čich na to reaguje také více než lidské nosy. A to i řadě lidí ohňostroje právě nevoní. Stresorů je tedy pro psy na Silvestra více než dost.

Jak se to u psů projevuje

I mezi pejsky se najdou jedinci, kterým záplava hlukových a světelných vjemů nevadí, ale obvykle jde jen o speciálně vycvičené pejsky. U naprosté většiny psích parťáků se tak můžeme setkat s třesem, snahou schovat v posteli nebo zalézt do nejzadnějšího rohu pod ní. Může mít skloněnou hlavu, stažený ocas, snažit se k ván za každou cenu dostat a nechat se utěšovat, a to i ve chvíli, kdy máte plné ruce práce.

Ale může naopak i reagovat agresivně. Velmi často se snaží před nebezpečím utéct, takže zejména při venčení je třeba psa mít na vodítku. Nepříjemnou reakcí v bytovém domě je, když pes zuřivě štěká nebo celou noc vyje. Někteří psi se vyrovnávají se stresem jinak a jejich strach tak na nich téměř nepoznáte. Co pes, to trochu jiné projevy.

Jak svého psa ochránit

Příprava na každoroční ohňostrojové běsnění by měla začít včas. Opatření k ochraně psa mohou být dlouhodobá i okamžitá.

Trénujte od štěněte

Vhodným tréninkem lze pejska na hluk, pach i světla předem připravit, ale je dobré s tím začít už ve štěněcím věku. Vedle každodenní socializace s lidmi a jinými psy mimo domov existují i zvláštní metody. S trenérem nebo za pomoci speciálních zvukových nahrávek silvestrovského hluku, které najdete na internetu, navykněte pejska na tento druh zvuků jako na něco běžného.

Hlavní je vaše reakce, tedy pejsek viděl, že vy se chováte jako obvykle a nijak na zvuky nereagujete. Vhodné nejsou ani speciální projevy pozornosti směrem k pejskovi. Během tréninku ho zbytečně neutěšujte a nelitujte, chovejte se neutrálně. To, co pes zná, pro něj nebude zdrojem stresu. Ale pokud vy mu dáte najevo, že si zaslouží zvláštní podporu, bude ji pak vždy vyžadovat.

Dávejte pozor na své vlastní chování

Zvláštní citlivost a schopnost smyslově reagovat na svou lidskou smečku je pro pejsky typická. Nezapomínejte na své vlastní chování, upozorněte i rodinu a přátele, jak se chovat před psem. Pokud projevíte vy nebo někdo další během oslavy strach, pes to bude cítit. Chovat se normálně jako vždy by mělo být na Silvestra normou. Myslete na to i při konzumaci alkoholu. Za svého psa zodpovídáte vy.

Foto: Ryan Walton(Unsplash)

Pes vše vycítí.

Zkuste si naplánovat venčení tak, abyste se vyhnuli těm nejkomplikovanějším úsekům večera. Je to někdy těžké, protože jsou lidé, co půlnoc slaví už v poledne. Pokud jste doma, omezte, pokud možno, pronikání zvuků a světel z venku zavřením oken a zatažením závěsů. Pusťte hudbu nebo televizi v obvyklé hlasitosti, hrajte si se svým psem, ale ne víc než běžně. Můžete mu dát také něco dobrého, ale i tady by mělo platit, že i na Silvestra je heslem dne normálnost, takže to nijak nepřehánějte. Nelitujte ho a neutěšujte, spíše si s ním hrajte tak, jak jste zvyklí, aby se cítil příjemně.

Další opatření

Nejde jen o Silvestr, ale celou sváteční sezónu už zhruba od poloviny prosince do začátku ledna. V té době psa venčete výhradně na vodítku, které pevně držte. Nikdy nevíte, kdy někoho napadne hodit v parku kousek od psa třeba bouchací kuličky. Na Silvestra jděte venčit naposledy mezi osmou a devátou večer a pak až minimálně hodinu po půlnoci, kdy největší rachot pomine.

V případě, že váš pejsek potřebuje úkryt, připravte mu ho. Pro menší plemena to může být i přepravka, pokud je na ni zvyklý, ale může to být i jeho pelíšek, nebo oblíbená deka s plyšákem, do které se může zamotat. Rozptylte jeho pozornost milovanými hračkami. Pokud se bojí, nenechávejte ho doma samotného, strach byste ještě zhoršili.

Pomoci mohou i některé přírodní látky, například levandulový olej, který lze aplikovat přímo na kůži psa, nechat psa přivonět nebo dát pár kapek do pelíšku. Existují i homeopatika pro zklidnění psů. Někdy nepomáhá nic, a proto je vhodné se poradit s veterinářem o vhodných přípravcích na uklidnění. Nikdy ale takové léky nenasazujte sami a vůbec už ne léky humánní.

Závěr

Udělejte vše proto, abyste byli se svým psem na hlučné oslavy dobře připraveni. Pokud nemůžete odjet někam na chalupu či jiné klidnější místo, udělejte vše pro to, aby Silvestr psa nijak nepoznamenal, a to vhodným výcvikem i přípravou zázemí pro pejska. Máte vlastní nápady, jak to psům usnadnit? Napište nám. Klidný vstup do nového roku pejskům i jejich páníčkům.

Zdroje

1) Silvester mit Hund - 3 wichtige Tipps, wenn der Hund Angst vor Böllern, Feuerwerk und Knallgeräuschen hat

2) 6 Tips to Relax Your Pet During a Noisy New Year’s Eve

3) Jak zvládnout Silvestr se psem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz