Hlavní obsah

Největší podvodník podle ČOI? Penny Market

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Rewe Group, CC BY-SA 4.0 skre Wikimedia Commons

Česká obchodní inspekce usiluje o ochranu spotřebitelů. Svoje kontroly tak zaměřila i na obchodní řetězce. Pohořel především PENNY Market. Proč?

Článek

Česká obchodní inspekce je orgánem státní správy, který kontroluje fyzické a právnické osoby. Jejím prioritním úkolem je zejména sledovat prodej, skladování, nabízení výrobků a jejich dodávání na trh. Naposledy si „posvítila“ na obchodní řetězce.

Za nekalé obchodní praktiky jim v období od začátku roku 2022 do konce loňského třetího čtvrtletí udělila pokuty v celkové výši 12,5 milionu korun, jak uvádí server Kverulant. Tato česká obecně prospěšná společnost se zaměřuje na řešení konkrétních problémů ve veřejném zájmu. Vznikla již v roce 2009.

Nyní si tak server vyžádal i podrobnější informace od České obchodní inspekce právě na téma postihy obchodních řetězců. A dopátral se mimo jiné i zjištění, že celkem 16 pokut bylo vyšších než 100 tisíc korun. Za porušení zákona má přitom ČOI možnost uložit v případě nejzávažnějších přestupků pokutu až do výše 50 milionů korun.

Vůbec nejvyšší pokuty pak dostal řetězec PENNY Market. Tomu bylo ve sledovaném období uděleno celkem šest pokut v souhrnné výši 6,7 milionu korun. Dvě nejvyšší pokuty dosáhly 2 a 3 milionů korun.

PENNY Market má problémy s účtovanými cenami

Zásadním prohřeškem bylo to, že tento obchodník uváděl odlišné ceny v regálech a na pokladně. To lze klasifikovat jakožto porušení zákona o ochraně spotřebitele, jelikož ten má jednoznačně právo na to, dostat zboží za cenu uvedenou v regálu.

Problém se konkrétně objevil na provozovnách v Jihomoravském a Zlínském kraji. A to na různých místech, jelikož tu inspekce našla nesrovnalosti mezi uváděnou a účtovanou cenou v 11 z 15 případů.

Nejvyšší rozdíly objevili kontroloři ČOI v Karlovarském a Plzeňském kraji. Tady se rozdíl pohyboval na hodnotě 178 korun v neprospěch nakupujícího. Největší odhalené rozdíly činily 30 korun, stalo se tak konkrétně u dárkového balení oliv Franz Josef Kaiser.

PENNY Market měl problémy opakovaně. Pakliže zúžíme sledované období na aktuální údaje za čtvrté čtvrtletí roku 2023, zjistíme, že bylo uděleno hned 42 pokut. V souhrnu dosáhla výše pokut 3 milionu korun. Dále z toho více než polovina veškerých vyměřených sankcí ve výši 1,7 milionu byla namířena právě na řetězec PENNY Market.

Řetězec nejeví snahu chyby napravovat

Penny MARKET se tak přečinů dopouští neustále. A to bez vůle je jakkoli napravit. ČOI přitom bije na poplach, že při takto vysoké frekvenci chystaných nedostatků už se jedná o systémové nedostatky.

Provozovatelé diskontního řetězce na tato zjištění reagovala v minulosti tak, že PENNY Market provozuje celkem 400 prodejen. A v každé z nich připravuje několikrát do týdne akční cenové nabídky na stovky produktů. Může tedy v takovém objemu jednoduše dojít k individuálnímu pochybení.

Server Kverulant však namítá, že se spíše jedná o standardní praxi. O čemž svědčí mimo jiné i vůbec nejvyšší pokuta, která byla v posledních letech udělena. Vyměřil ji inspektorát pro Jihomoravský a Zlínský kraj brněnské pobočce a pravomocnou se stala v březnu 2023. Ta dosáhla celkem 3 milionů korun.

Šlo o reakci na kontroly, kdy nakonec kontroloři odcházeli s nákupem dražším celkově o 2 135,09 korun. Jednalo se tak o celkem 11 případů z 15, kdy inspektoři ČOI do provozoven na nákupy vyrazili.

PENNY Market má problém i s falešnými slevami

To ale nebyl jediný problém, který PENNY Market v roce 2023 řešilo. Dalším nedostatkem se ukázaly být i nepoctivě počítané slevy. A to i navzdory tomu, že počátkem ledna 2023 vstoupila v platnost novela zákona o ochraně spotřebitele.

Ta si mimo jiné vynutila, že prodávající musí spotřebitele současně informovat také o nejnižší ceně, za kterou zboží prodával po dobu 30 dní před slevou. To mělo kupující uchránit před umělým navyšováním cen a lákáním na slevy, které ale ve skutečnosti slevami nejsou.

A právě toto pravidlo PENNY Market opět porušil. Dokazuje to další pokuta udělená ČOI, tentokrát ale šlo o reakci na zjištění v hned několika provozovnách v Královéhradeckem kraji. Špatně byly vypočítány slevy u různých položek, jako byly sušenky, oplatky, ale i čaj, káva nebo brambůrky.

Pro názornost alespoň jeden z příkladů, které vyjímáme z rozhodnutí ČOI: Káva zrno Casablanca 500 g byla v prodejní ceně nabízena za 99,90 Kč. Sleva 33 % nebyla spotřebiteli prezentována z nejnižší ceny, za kterou výrobek obchod nabízel a prodával v době 30 dnů před poskytnutím slevy (počítána z ceny 149,90 Kč, ačkoli byl výrobek v době 30 dnů před poskytnutím slevy nabízen a prodáván za nejnižší cenu 99,90 Kč).

Kverulant protestuje proti nízkým pokutám

Přestože ČOI nepoctivé praktiky prodejců sleduje a trestá, stále nachází další a další prohřešky. Jednoduše se tak zdá, že podvádět zákazníka se v zásadě vyplatí. Na to dlouhodobě upozorňuje i web Kverulant.

Ten mimo jiné odkazuje k tomu, že celková výše pokut nad 100 tisíc korun uložených v roce 2022 dosáhla 6,8 milionu. V následujícím roce to bylo jen o něco více, částka se pohybovala v hodnotě 8 milionu. A to je podle tohoto webu zkrátka málo.

Uvážíme-li, že obchodní řetězec PENNY Market, jak uvádějí veřejně dostupné informace, v ČR v roce 2022 zvýšil meziročně svůj zisk o 22 % na 1,153 miliardy korun a tržby řetězce vzrostly meziročně o 15,5 % na 48,7 miliardy korun, je poměrně zřetelné, že výše pokut je skutečně pověstnou kapkou v moři.

Server se tak aktuálně nejen snaží o to, aby ČOI uplatňovala vyšší pokuty v rámci výše zmíněného maximálního limitu, ale aby také výši pokut uveřejňovala na svém webu.

Zdroje

1) Nejvíc pokut za nepoctivé obchodní praktiky dostal Penny Market

2) Nejvíc pokut za nekalé obchodní praktiky dostává Penny, ukazují kontroly

3) Nejvíc pokut za nepoctivé obchodní praktiky dostal řetězec Penny

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz