Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Operativní leasing, finanční leasing nebo spotřebitelský úvěr: Jaká jsou úskalí auta na splátky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Pozor, v případě nepřízně živlů anebo nehody vám dluhy mohou zůstat.

Nové auto je drahé, ale nemusíte na něj mít celou hotovost. Existují finanční nástroje, které vám nákup usnadní. Jaké jsou možnosti financování auta na splátky a na co si dát pozor?

Článek

Pořídit si nový automobil je poměrně drahou záležitostí a je tedy zcela časté, že lidé při nákupu řeší jiné možnosti financování. V tomto článku si projdeme, jakým způsobem je nejlepší pořídit auto na splátky. Půjdete raději cestou úvěru, finančního nebo operativního leasingu?

Jak pořídit nové auto na splátky?

Na auto si můžete půjčit pomoci standardní bankovní půjčky. Jednoduše si vyberte z nabídky spotřebitelských úvěrů od bank nebo nebankovních subjektů. Někteří poskytovatelé dokonce nabízejí i speciální půjčky na auto. Ty by měly být výhodnější než půjčky, které nemají jasně stanovený účel. Nemusí to však být pravidlem.

Spotřebitelské úvěry jsou široce dostupné – nekývněte ale na první půjčku, kterou dostanete! Zkuste si raději porovnat podmínky se všemi spolehlivými institucemi, s pomocí online srovnávačů vám tato aktivita ani nevezme mnoho času. Nezapomeňte také kontaktovat banku, u které máte běžný účet – jako dlouhodobý zákazník můžete dostat výhodnější nabídku, než jakou banka běžně nabízí.

Auto na splátky je možné ale pořídit také formou leasingu, jak přes operativní, tak finanční. Všechny metody si více představíme níže.

Spotřebitelský úvěr

Klasickým příkladem financování automobilu je účelový spotřebitelský úvěr poskytovaný primárně bankami. Výhodou spotřebitelského úvěru je zejména to, že kupující se ihned po podpisu kupní smlouvy a smluvních podmínek v ní uvedených stává výlučným vlastníkem a provozovatelem vozidla.

Ale zároveň je nový majitel právně odpovědný a veškeré služby, prohlídky a případné náklady na opravy jsou jeho odpovědností.

Pro poskytnutí spotřebitelského úvěru bude banka prověřovat vaši schopnost splácet. Nejjistější je proto nejprve kontaktovat banku, která váš účet spravuje.

Finanční leasing

V případě finančního leasingu vůz budete mít v zápůjčce, kterou následně splatíte a stanete se vlastníky vozidla. Při sjednání finančního leasingu platí klient leasingové společnosti zálohu (která může být i nulová) a pravidelné měsíční splátky po dobu 3 až 4 let. Na konci splátky zákazník zaplatí odkupní cenu, vůz se stává jeho majetkem.

Leasingová společnost má na starosti různé provozní záležitosti a administrativu, včetně pojištění, které zahrnuje povinné ručení a havarijní pojištění.

Servisní prohlídky a opravy však hradí kupující. Problémem mohou být dlouhodobé problémy se splácením.

Operativní leasing

Chcete se vyhnout starostem spojenými s vlastnictvím vozu? V tom případě je tu pro vás operativní leasing. Provozování auta na leasing neboli také pronájem s pevnými měsíčními splátkami po celou dobu trvání vozu znamená, že nic spojeného s autem neřešíte, jen tankujete a jezdíte. Po skončení smlouvy auto vrátíte a vyberete si nové.

Na rozdíl od klasického finančního leasingu nevyžaduje operativní leasing žádnou zálohu. Kupující platí sjednané měsíční splátky, které jsou ale de facto spíše cenou za pronájem vozu.

Auto zůstává po celou dobu trvání platné nájemní smlouvy majetkem půjčovny, která zodpovídá za veškeré náležitosti (pojištění, servis, výměna pneumatik atd.). Po uplynutí lhůty, obvykle 3 až 5 let, si vozidlo převezme zpět a nabídne zákazníkovi nový vůz k užívání. U operativního leasingu má zákazník stále nový model a nepotřebuje kolem něj nic řešit.

Tyto služby si samozřejmě zaplatí, takže operativní leasing bude stát více než spotřebitelské úvěry.

Při operativním leasingu ale dbejte podmínek ve smlouvě, leasingová firma často totiž stanovuje např. maximální počet kilometrů, které můžete s autem najet. Operativní leasing je často a zpravidla nejlepším řešením zejména pro podnikatele.

Je lepší při zakoupení auta na splátky řešit úvěr, nebo leasing?

Každý typ financování má své výhody a nevýhody. Co je pro vás lepší, budete muset ve výsledku posoudit sami. Můžete si vzít úvěr nebo leasing na nový i ojetý vůz, cena jednotlivých produktů se totiž nakonec příliš neliší.

Nepopiratelnou výhodou půjčky je, že auto vám patří okamžitě, můžete ho půjčit komukoli a nepřijdete o bonusy.

Na druhou stranu u podnikatelů lze odečítat leasingové splátky a výhodou může být i jednodušší ujednání. Snadno si sjednáte leasing v jakékoli půjčovně nebo autobazaru a získáte úvěr tam nebo v bance.

Zdroje

1) 3 možnosti financování automobilu

2) Financování auta, tipy jak ušetřit

3) Auto na operák podražilo o čtvrtinu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz