Hlavní obsah
Aktuální dění

Orbán a Babiš: Nová aliance v Evropském parlamentu vyvolává obavy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons

Andrej Babiš si namísto nevěsty hledá nového partnera do evropské politiky.

Maďarský premiér Viktor Orbán je známou kontroverzní postavou evropské politiky. V současné době vzbudil pozornost další jeho krok – založení nové frakce Evropského parlamentu. Jaké bude mít dopady?

Článek

Viktor Orbán je maďarský politik, předseda nejsilnější parlamentní strany Fidesz-MPS. Od roku 2010 působí ve funkci premiéra Maďarska. Tu již vykonával v letech 1998 až 2002. Osobně je spjat se Svazem mladých demokratů (FIDESZ), který spoluzakládal.

Maďarský premiér je proslulý svými kontroverzními názory a otevřeně proruskou orientací. Ze své rétoriky se navíc neodklonil ani v době války na Ukrajině. Na letním festivalu v rumunském Băile Tușnad v roce 2022 například premiér mluvil o nežádoucím mísení ras. Za svá slova si následně vysloužil kritiku evropských lídrů.

Podobných problematických prohlášení však na svém kontě má víc. Požadoval tak například zrušení sankcí uvalených na Rusko, otevřeně neuznal zatykač na Vladimira Putina a Maďarsko bylo také poslední zemí, která ratifikovala přijetí Švédska do NATO. Navíc se nechal slyšet, že Ukrajina je finančně neexistující stát a otevřeně také tvrdí, že Maďarsko a Vatikán jsou jediné dva státy, které jsou na straně míru.

Podle mnohých tak má nakročeno k tomu stát se ničivým elementem, který hrozí rozložit celou Evropskou unii. Označován bývá za putinofila, zrádce své vlastní zkušenosti boje za svobodu, téměř diktátora.

V současné době na sebe tento politik navíc opět strhl pozornost. A to vytvořením aliance nazvané Patrioti Evropy. Půjde o novou frakci v Evropském parlamentu. Utvořit ji má nejen Orbánova strana Fidesz, ale i rakouská krajně pravicová FPÖ a hnutí ANO Andreje Babiše. Vzápětí také německá Alternative für Deutschland oznámila ochotu s tímto seskupením spolupracovat.

Orbán zakládá novou frakci v Europarlamentu, po boku má Babiše

Český opoziční politik a někdejší premiér Babiš vyvedl své europoslance z vlivné liberální frakce Renew a společně s Orbánem se podílí na založení aliance, jejíž vznik oznámil na tiskové konferenci ve Vídni šéf FPÖ Herbert Kickl. Ke spolupráci zároveň její představitelé vyzývají i další evropské strany.

Seskupení si dává za cíl prosazovat suverenitu a bezpečnost, bojovat proti nelegální migraci a změnit Green Deal. Premiér Orbán prohlásil, že má na to, aby udávalo směr evropské politiky. Ostatně jde o logický krok, ve volbách do Evropského parlamentu posílily strany nespokojené s dosavadním směřováním EU. Co to reálně pro další vývoj na půdě Evropské unie může znamenat?

Političtí komentátoři soudy zrovna nešetří. Ty nejmírnější hovoří o tom, že podobný krok je přehnaně ambiciózní, další jej ale označují za šílený populismus, až polofašismus. Vliv nové frakce bude nicméně například podle týdeníku Reflex v Bruselu a Štrasburku minimální. S tím souhlasí také novinář Ondřej Houska z Hospodářských novin. A to i přesto, že aby nová frakce skutečně vznikla, potřeba je aspoň sedm politických stran ze sedmi různých států EU.

Houska ve svém komentáři pro Český rozhlas konstatoval, že pokud už předsedové zainteresovaných stran vznik frakce oznámili, oněch sedm stran se zřejmě dojednat skutečně podařilo. Načasování nové aliance současně podle něj nijak nesouvisí s tím, že se Maďarsko ujalo v pondělí 1. července půlročního předsednictví v Radě Evropské unie.

Političtí komentátoři vysvětlují, že české stopě v Patriotech Evropy Andreji Babišovi se ve skutečnosti o žádnou změnu politického diskursu EU nejedná. Jeho prioritním záměrem nasbírat politické body v domácí politice díky kritice Evropské unie. Jedná tak v zásadě opět v duchu svého dosavadního politického působení založeného na populismu a především na vlastním prospěchu.

Je Andrej Babiš bezpečnostní hrozbou pro Česko?

Ostře Babišův záměr zkritizovali také europoslanci za ODS, kteří jsou v konkurenční frakci Evropských konzervativců a reformistů. Šéfka občanskodemokratických europoslanců Veronika Vrecionová na sociální síti X okomentovala tento krok slovy, že Babiš je bezpečnostní hrozbou pro Česko.

Server Seznam Zprávy aktuální vývoj na půdě EU zhodnotil slovy, že se Andrej Babiš spojuje se silami, jež jsou v lepším případě označované za hlásnou troubu Ruska v Evropě, v horším za pátou kolonu. Podle něj nová aliance nabourává jednotu EU v pomoci napadané Ukrajině a zpochybňuje její dnešní podobu i fungování.

Premiér Fiala hovořil o ohrožování bezpečnosti a západního ukotvení České republiky, o metodách připomínající minulý režim a zatahování dětí politických soupeřů do veřejného prostoru. Apeloval zároveň na to, že podobné jednání by se nemělo stávat normou. Ministr zahraničí Jan Lipavský se v rozhovoru pro Českou televizi vyjádřil v tom smyslu, že Andrej Babiš podkopává obranyschopnost a mezinárodněpolitické postavení země. Prozápadní orientaci České republiky, ukotvení země v Evropské unii a Severoatlantické alianci (NATO) i potřebu být v těchto institucích aktivní zřetelně potvrdil také prezident Petr Pavel.

Andrej Babiš svoje napojení na maďarského premiéra Viktora Orbána a slovenského premiéra Roberta Fica hájil v minulosti slovy, že oba byli zvoleni ve svobodných, demokratických volbách a mají legitimní vládu. Dnes přitom svým otevřeným příklonem k Viktoru Orbánovi a vytvořením vzájemného spojenectví definitivně potvrdil, jak smýšlí a že je otevřeně proruský. Svoboda a demokracie tedy jednoznačně nenáleží k jím uznávaným hodnotám.

Zdroje

Sociální síť X

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz