Hlavní obsah

Ozempic, Saxenda nebo Mounjaro? Žádná zaklínadla, ale léky, po kterých stoprocentně zhubnete

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay skrze Pexels

Žádná zaklínadle, ale téměř zázračné pilulky.

Zhoršují vám přebytečná kila fungování v každodenním životě? Zkoušeli jste nejrůznější diety a cvičení, ale nic vám nepomohlo dostat na vysněnou váhu? Pokud tomu tak je, možná je na čase sáhnout po lécích na hubnutí.

Článek

Současná medicína je již schopná pomoci lidem trpícím nadváhou či obezitou. Dostat se do této fáze však vědě trvalo poměrně notnou dávku času. Těch několik málo úspěšných léčiv, které prošly neúprosným sítem klinických testů, je pak zatím k dostání pouze na předpis. Mezi ty nejúčinnější se řadí Ozempic, Saxenda a Mounjaro, svatá trojice nové generace antiobezitik, tedy léků na hubnutí. Jejich biologický účinek podporuje čím dál více odborných studií.

Účinnost moderních antiobezitik

Všechna nová léčiva určená k redukci tělesné váhy je nutné užívat po dobu delší než 12 týdnů, a jsou tedy určena k dlouhodobému užívání. K dosažení nejlepších výsledků je však vhodné tyt léky kombinovat i s adekvátní změnou životního stylu. Spojením účinků efektivní medikace a správného nastavení těla i mysli můžete dosáhnout optimálního stavu psychiky a motivace, která je pro celý proces hubnutí naprosto klíčová.

Užívání těchto léků po dobu alespoň jednoho roku může podle studií vést k úbytku tělesné hmotnosti o 3 až 12 % vyššímu než při pouhé změně životního stylu. Přestože pak nejde o nijak výrazný rozdíl, i tento efekt může být u lidí trpících obezitou významné zdravotní přínosy, například v podobě snížení krevního tlaku či regulace hladiny cukrů a tuků v krvi.

Kdo může užívat léky na hubnutí?

Lékaři mají určitá kritéria, na základě nichž vám doporučí užívat léky jako Ozempic či Saxenda. Jedním z ukazatelů je hodnota body mass indexu (BMI), která by měla dosáhnout alespoň prvního stupně obezity, případně nadváhy v kombinaci s jiným závažným zdravotním problémem, který souvisí s vyšší tělesnou hmotností, například cukrovkou či vysokým krevním tlakem. Než vám tedy váš praktický lékař předepíše jeden z těchto přípravků, komplexně zhodnotí vaši osobní anamnézu, informuje vás o výhodách a nevýhodách jednotlivých léčiv a poučí vás o dávkování. Tyto léky však rozhodně nejsou určeny každému – neměly by se například užívat v případě těhotných či kojících žen. Je také nezbytné zmínit, že všechny tyto přípravky slouží pouze jako doplňková léčba, a rozhodně tak nenahrazují zdravou stravu a aktivní pohyb.

Přehled nejpoužívanějších antiobezitik

Ozempic

Přípravek Ozempic obsahuje účinnou látku semaglutid, a původně byl vyvíjen jako lék na diabetes mellitus 2. typu. Teprve v roce 2021 byly odhaleny dílčí výsledky klinických studií, v nichž byl zjištěny i antiobezitické účinky léku. Přípravek podávaný jednou týdně ve formě injekcí bojuje s nadváhou prostřednictvím stimulace slinivky břišní, která tak produkuje více inzulinu, a pomáhá tak snižovat hladinu cukru v krvi. Samotný Ozempic pak není oficiálně schválen jako lék na hubnutí, avšak Wegovy, jiný přípravek obsahující semaglutid, již tuto autorizaci má. I proto je tak již dnes Ozempic lékaři předepisován pro tyto účely.

Mounjaro

Účinnou složkou léčiva Mounjaro je tirzepatid. I ten byl prvotně testován jako antidiabetikum. V nedávné srovnávací studii s Ozempicem se ukázalo, že Mounjaro vykazuje znatelně vyšší účinek v ohledu celkového úbytku hmotnosti. Testovací skupina užívající Ozempic dosáhla redukce až 16 % celkové tělesné hmotnosti, zatímco pacienti, kterým byl podáván přípravek Mounjaro, se dostali i před hranici 20 %. V principu však obě tato léčiva fungují stejně – patří totiž do skupiny agonistů receptorů pro glukagonu podobný peptid (GLP-1), který je indikován během léčby diabetu 2. typu a obezity.

Saxenda

Přípravek Saxenda se od předchozích dvou léků poměrně výrazně liší. Aktivní farmaceutickou substancí je liraglutid, a léčivo je již dnes schváleno americkým regulačním úřadem FDA pro chronickou regulaci hmotnosti u osob s nadváhou a obezitou. Necílil tedy primárně na léčbu diabetu 2. typu. Saxenda se pak od léků MOunjaro a Ozempic odlišuje nejen lékovou formou, ale i účinnou dávkou, dávkováním, nežádoucími účinky či cenou.

Závěr: Co byste o těchto léčivech měli rozhodně vědět

S užíváním výše uvedených léků se pojí mírné projevy poměrně obvyklých nežádoucích účinků, souvisejících především se střevními obtížemi. Ve výjimečných případech mohou být vedlejší účinky závažnější, a proto je na místě se před začátkem užívání nové generace antiobezitik dobře informovat u svého lékaře. Je třeba také počítat s tím, že po vysazení léčby může dojít k lehkému nárůstu tělesné hmotnosti. V těchto případech je třeba dbát dodržování správných stravovacích či a pohybových návyků. Moderní léky na hubnutí tak sice mají prokazatelný účinek, bez vůle a součinnosti pacienta však ke kýženému výsledku nepovedou.

Zdroje:

1) Weight Loss Outcomes Associated With Semaglutide Treatment for Patients With Overweight or Obesity

2) Semaglutide vs Tirzepatide for Weight Loss in Adults With Overweight or Obesity

3) Ozempic for weight loss: Does it work, and what do experts recommend?

4) The Ozempic Effect: Everything You Need to Know About Medical Weight Loss

5) How To Lose Weight - Ultimate Guide To Losing Weight Using Saxenda

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz