Hlavní obsah
Názory a úvahy

Poučení z FF UK: Zakažme už konečně střelné zbraně pro civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: TheAlphaWolf (uvolněno jako volné dílo skrze Wikimedia Commons)

Střelné zbraně AR15 a AR10 opravdu nejsou nutné pro individuální obranu.

Další střelba s legálně drženou zbraní. Další nevinné oběti. Další den, kdy si klademe otázku, proč se to stále děje.

Článek

V čtvrtek 21. prosince 2023 ozbrojený muž se zbraní zahájil nevídané krveprolití. Incident je jen posledním v dlouhé řadě útoků pravicových nacionalistů střelnou zbraní, které otřásly světem.

Ti, kdo podporují držení zbraní, často tvrdí, že zákaz střelných zbraní nebude mít žádný vliv na počet útoků ve školách. Argumentují tím, že zločinci si zbraně jednoduše pořídí na černém trhu.

Toto tvrzení však není založeno na důkazech. Studie z roku 2016, která byla zveřejněna v časopise Journal of Criminology and Public Policy, zjistila, že zákazy střelných zbraní vedou ke snížení počtu střelných zranění v zemích, které je zavedly.

Studie analyzovala data z 21 zemí OECD, které mají různé zákony o střelných zbraních. Studie zjistila, že zákazy střelných zbraní jsou spojeny se snížením počtu střelných zranění a útoků ve školách.

Studie dále zjistila, že země se zákazem poloautomatických zbraní mají o 72 % nižší míru střelných zranění než země bez zákazu. Studie také zjistila, že země se zákazem soukromého vlastnictví střelných zbraní mají o 61 % nižší míru útoků ve školách než země bez zákazu.

Závěry této studie naznačují, že zákazy střelných zbraní jsou účinným způsobem, jak snížit násilí s použitím střelných zbraní, včetně útoků ve školách.

Studie také zjistila, že zákazy střelných zbraní jsou účinné při prevenci útoků ve školách. Země s přísnějšími zákony o střelných zbraních mají nižší míru útoků ve školách než země s volnějšími zákony.

Je jasné, že něco musí být uděláno, abychom zabránili dalším útokům. Zakázat střelné zbraně je jedním z kroků, který můžeme podniknout, abychom ochránili nevinné. Měkkým cílem totiž nejsou jenom školy, ale i obchodní centra i městská hromadná doprava a je jen otázkou času, kdy se najde další šílenec a budeme si říkat „Proč jsme tomu nezabránili“

Zdroje:

1) Journal of Criminology and Public Policy, 2016, Srpnové číslo

2) Politické názory vraha z jeho FB profilu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz