Hlavní obsah
Psychologie

Power tripping - technika, kterou vám narcis ukáže, že on má moc a vy jste nic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Annie Spratt (Unsplash)

Pokud jste vyrůstali v toxickém prostředí, může Vás narcis povodit na staré bolesti.

Power tripping představuje jednu z forem nežádoucího chování. Typická je pro narcistní osobnosti. Jak se projevuje a jakým způsobem se vůči ní účinně bránit?

Článek

V obecném slova smyslu je power tripping aktem mocenského obtěžování, šikany nebo zneužití práv ze strany osoby s autoritou, mocí nebo výhodným společenským postavením, a to pouze pro vlastní egoistické uspokojení. Že moc obecně svádí k tomu, ji zneužít, to dokazují i mnohé známé osobnosti. Coby typické příklady bývají zmiňováni v této souvislosti zejména Donald Trump, Harvey Weinstein nebo již zesnulý Jeffrey Epstein.

Člověka, který se uchyluje k technice nazvané power tripping, charakterizuje jedna zásadní věc: skutečně předimenzované ego. Kamkoli vstoupí, chová se jednoduše tak, jako by mu zde všechno patřilo. Jakýkoli úspěch suverénně vnímá jako svůj vlastní. Naopak za chyby a omyly zásadně mohou ti ostatní.

Ostatně ego takového člověka, častěji muže, nevychází z jeho úspěchů nebo schopností, dokonce ani ze silného pocitu uvědomění si vlastního já. To by totiž dávalo jistou šanci na do značné míry oprávněně velké ego, nicméně stále ve „zdravé“ formě.

Takovýto jedinec však funguje odlišně: Jeho ego funguje, s nadsázkou řečeno, jako horkovzdušný balón. Potřebuje neustále „přifukovat“. Touží být neustále středem pozornosti a k tomu bezostyšně zneužívá svou oběť, pakliže se nebrání.

Jak se power tripping projevuje

Součástí power trippingu tak mohou být i ostatní manipulativní techniky, jako je například gaslighting. Tedy snaha u oběti jednoduše zpochybnit její vlastní paměť, vnímání reality a zdravý rozum.

Stejně tak dochází k nadměrné kontrole okolí. A to i přesto, že dotčený člověk v zásadě nejedná z pozice žádné formální autority. Na druhé může mít takový jedinec velmi vysoké nároky. Paradoxně se ovšem nechystá jednoznačně být tím správným příkladem, který předvádí totéž. Navíc může i očekávat zvláštní zacházení díky tomu, že okolo sebe zdánlivě vytvořil jakousi auru domnělé autority.

V běžných vztazích jsou tak na straně oběti časté pocity nesvobody a nemožnosti sdělovat svá přání a potřeby. Takto zasaženým lidem se jednoduše může zdát, že nikdy neudělají dost na to, aby byl jejich protějšek spokojen.

Docházet k podobným projevům může také na pracovišti. Jasným ukazatelem je především agresivní komunikace. Tedy člověk může křičet, přerušovat protistranu anebo jednoduše používat blahosklonný tón, kterým dává najevo převahu. Stejně tak se tito lidé ve svém projevu uchylují k veřejnému zostuzování druhých za jejich chyby. K typickým projevům patří také vyhrožování nebo výsměch.

Toto destruktivní chování nejen podkopává morálku a produktivitu, ale také narušuje důvěru a soudržnost na pracovišti. Vytváří se tak toxické prostředí, které snižuje produktivitu a vytváří podhoubí pro fluktuaci zaměstnanců.

Proč dochází k power trippingu

Podobně jako u jiných nežádoucích projevů je důležité především odhalit příčiny takového chování. Jen tak se můžete začít účinně bránit.

Je důležité se především zamyslet nad tím, zda má takové jednání skutečně zlý úmysl. Podobně panovačně se projevující jedinec skutečně může mít za cíl primárně ovládat své okolí. A to ať už se jedná o šéfa, kolegu, přátele nebo třeba příbuzné. Obecně se ve vztazích jedná o toho, kdo do vzájemného pouta investuje méně. Ten pak paradoxně má větší moc.

A kdo má moc, ten ji s vyšší pravděpodobností zneužije. Zejména u lidí, kteří se dostanou na vyšší posty, jako jsou panovníci, vrcholní představitelé církve nebo politici, se ve zvýšené míře manifestuje sociální dominance a agrese. Naopak ustupuje spíše do pozadí empatie a lidskost. A to jsou optimální podmínky pro zneužití moci.

Nicméně to není jediné vysvětlení takového způsobu chování. Podobně jako u mnoha jiných případů dotyčný za silnou slupku může jednoduše schovávat citlivé jádro. Pomocí power trippingu jednoduše skrývá vlastní slabost. A potřebuje tak v konečném důsledku spíše pomoci na cestě k vlastnímu uzdravení.

Lze předpokládat, že agresivní chování může maskovat emoční zranění z minulosti. To bývá natolik intenzivní zkušenost, že lidé jsou schopni udělat téměř cokoli, aby se nemusela opakovat a oni si nadále byli schopni zajistit emocionální bezpečí. Receptem je tak v tomto případě především dostatek času, pochopení a přijetí problematické osobnosti.

V případě power trippingu na pracovišti může být jednoduše příčinou nedostatek empatie, ale také nepochopení tohoto, co reprezentuje efektivní vedení a týmovou práci.

Jak se bránit vůči power trippingu

V případě, že ale toxický jedinec skutečně zneužívá svou moc, existuje možnost, jak se proti němu ubránit? Jednoznačně ano. Je důležité si uvědomit, že lidé se k nám budou chovat tak, jak jim to sami dovolíme. Nikdo jednoduše nemusí setrvávat v roli oběti, pakliže mu tato role nevyhovuje.

Klíčové je především nepřistoupit na pravidla člověka s takto nevhodným chováním. Taková osoba pociťuje uspokojení z toho, že může svoje oběti ovládat. Je proto důležité si zachovat chladnou hlavu a na provokace nereagovat. Pakliže pro vás dotyčný z hlediska vzájemných vazeb není příliš důležitý, máte jednoduše právo ho i naprosto ignorovat.

Někteří také doporučují reagovat a činit jednoduše to, co narcista chce. Což znamená vytrvale mu pochlebovat. Tím nasytíte jeho ego, což vám v konečném důsledku pomůže. Nátlak zeslábne a vaše pozice se zlepší. Najednou se můžete stát dokonce spojencem nebo přítelem.

Zdroje

1) 5 znaků powertrippingu

3) Jak pracovat s tím, že na vás někdo zkouší powertripping

4) Jak manipulovat s power tripperem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz