Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Přístřešek na auto: Jak ochránit svůj automobil před korozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kristián Valčo (Unsplash)

Auto bez přístřešku je vystaveno povětrnostním vlivům.

Přístřešek na auto je jedním z nejjednodušších řešení, jak ochránit svůj vůz zejména před nepřízní počasí. Jde o cenově dostupnou a moderní alternativu garáže. Pojďme se podívat jak na to.

Článek

Jaký materiál použít při stavbě přístřešku?

Nejčastěji se při stavbě přístřešku používají zpravidla dva materiály – hliník a dřevo. Ideální volbou je přizpůsobit materiál přístřešku stylu vašeho domu. Pokud máte dům z přírodních materiálů, volte dřevo, jestliže je styl vašeho domu spíše minimalistický, použité materiály zahrnují kov, sklo, beton, bude k němu lépe sedět přístřešek hliníkový.

Hliník je materiál, se kterým se vám bude pracovat velmi snadno. Je lehký, takže se vám s ním bude dobře manipulovat, a montáž je často rychlejší. Hliníková konstrukce navíc bez větší údržby vydrží déle, je odolnější vůči povětrnostním vlivům. Oproti dřevu je však dražší.

Dřevo naopak působí bytelněji, přirozeněji a také estetičtěji. Nevýhodou oproti hliníku může být náročnější údržba. Jednou za čas je nutné dřevo namořit, přetřít a nalakovat. Je náchylné na hnilobu, je proto třeba jej občas zkontrolovat a provést potřebnou údržbu.

Další možnou variantou je pak také ocel. Ta vyniká stejně jako hliník dlouhou životností a bezúdržbovostí. Montáž je snadná a rychlá, ovšem pořizovací cena je vyšší.

Jak vybrat ten pravý přístřešek pro vaše auto?

Stavba přístřešku není nic složitého, pokud se rozhodnete pro stavbu svépomocí, dobře vše rozplánujte a nejlépe se poraďte s odborníkem. V dnešní době je však také možné si u různých firem objednat díly na míru vyrobené pro vás, které pouze smontujete dle návodu. Nebo je dokonce možné si objednat již smontovaný přístřešek a pouze jej na pozemku ukotvit. Můžete tak snadno zvolit variantu vhodnou pro vás.

Při stavbě se nejprve zamyslete nad umístěním. Chcete, aby přístřešek navazoval na dům, nebo bude stát samostatně? Pokud se rozhodnete přístřešek napojit na stavbu, získáte výhodu v podobě toho, že při nastupování do auta nebudete muset projít venkovním prostorem a dostanete se rovnou do auta. Při volbě umístění je samozřejmostí rovný a zpevněný povrch.

Pokud máte jedno auto, zamyslete se také nad tím, zda v budoucnu nebudete pořizovat druhé, nebo nebudete kupovat jiné s odlišnými rozměry. Přizpůsobte podobu přístřešku tomu, že vám vydrží i několik desítek let a plánujte dopředu. Pokud se rozhodnete pro větší přístřešek (například pro dvě auta), může mít na zahradě i jiné využití, například jako pergola nebo kryté sezení na zahradě.

Legislativní problematika stavby přístřešku

Na většinu přístřešků nebudete potřebovat povolení stavebního úřadu, pokud dodržíte několik zásadních pravidel. Podle § 79 stavebního zákona, odstavce 2, nebudete potřebovat povolení, jestliže váš přístřešek bude:

„Stavba do 25 m² zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o úložiště radioaktivních odpadů obsahující výlučně přírodní radionuklidy nebo jaderné zařízení, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci.“

Ve zkratce tedy musí přístřešek být velký maximálně 25 m², nesmí přesahovat 5 m na výšku, musí se vyskytovat na stavebním pozemku (v opačném případě je potřeba minimálně územní souhlas) a nesmí stát blíže než 2 m od hranice pozemku, jinak by byla potřeba získat souhlas od sousedů a stavebního úřadu.

Pokud výše zmíněná pravidla dodržíte, můžete si přístřešek postavit kdykoliv dle libosti, v opačném případě může být potřeba stavbu ohlásit nebo dokonce zajistit stavební povolení. V případě realizace většího přístřešku nebo garáže je nejsnazší stavbu zahrnout do plánu už při stavbě domu.

Doufáme, že vám tento článek bude při realizaci přístřešku na váš vůz ku pomoci.

Zdroje

1) Stavební zákon

2) How to make a car shelter

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz