Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Problémy v posteli, problémy ve vztahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mahrael Boutros (pexels)

Spokojenost v posteli znamená spokojenost ve vztahu.

Pokud jste dlouhá léta ve vztahu a klape vám to v sexu, jste dítětem Štěstěny. Existuje mnoho vztahů a manželství, kde je po společných letech tento radostný akt výjimkou. Dodejte jiskru i do svého dlouhodobého vztahu.

Článek

Lidé, kteří ve svém vztahu zažívají hádky, vidí chyby pouze na partnerovi. Zabývají se pouze tím, co je na tom druhém špatně. Už ale nevidí to, jakou roli ve svém vztahu zaujímají oni. Pro některé páry přináší zubní pasta, na kterou nebylo vráceno víčko, možnost hádek na několik dní, týdnů nebo dokonce měsíců. Přemýšlejte o tom, zda jsou záležitosti, kvůli kterým se hádáte, důležité do budoucna.

Velký problém nastává v konfliktních vztazích, kdy se partneři neustále vrací ke starým problémům a nejsou schopni otevřené diskuse, která by je posunula dál a přes problém by se mnohem lépe přenesli. Proto si partneři mohou připadat tak, že jim nikdo nenaslouchá.

Zkuste spolu trávit víc času, i když je to v dnešní době díky rodinným a pracovním záležitostem velice složité. Je skvělé užívat si společnosti toho druhého nebo dokonce zažívat zábavné chvilky. Zkuste vyrazit na večeři, do kina nebo do divadla. Nemusí to být často, stačí jen občas. Neorientujte se na to, že je váš vztah nebo manželství špatné. Každý má v tomto směru potíže. Někdo víc a někdo méně, ale je důležité, abychom si to uvědomili.

Podělte se se svým partnerem o vaše koníčky a o zážitky. Odveďte pozornost od vašich problémů a zkuste ji směřovat jinam. Je velmi pravděpodobné, že najdete nový, společný koníček nebo zájem, který vás bude bavit a naplňovat.

Jaké mohou být další příčiny nedostatečného sexu? Jsou to velké životní změny, jako například ztráta zaměstnání, menopauza nebo smutek, který zrovna prožíváte. Dále je to neplodnost, hormonální změny, vedlejší účinky některých užívaných léků, psychické problémy nebo partnerova zrada, nevěra či citový románek.

Začněte si konečně užívat života

Začněte si všímat toho, co vám osobně dělá radost a věnujte se tomu. Všímejte si sami sebe a naučte se mít rádi. I když to tak nevypadá, tento krok je pro zdravě fungující a naplněný vztah velice důležitý. Pokud jste šťastní vy, bude šťastný i váš partner.

Svou drahou polovičku se naučte obdarovat a nečekejte, že něco dostanete zpět. To, že uděláte někoho šťastným, i vás naplní pocity štěstí. Začněte lépe komunikovat. Nedostatečná komunikace dokáže velmi jednoduše zablokovat vzájemnou intimitu a sex vám zevšední. Vybudujte si vzájemnou důvěru. Pokud nefunguje důvěra, nefunguje ani sex.

Je velmi těžké navázat konverzaci týkající se sexu, zvláště v případě, když pochybujete o kompatibilitě s partnerem. Uvědomte si, že tyto pocity a stud cítí každý. Nejtěžší je vždy první krok. Pokud budete pravidelně trénovat, hovory o sexu se u vás stanou běžné a jako bonus se dozvíte mnohem více o partnerových touhách, kterým budete chtít vyhovět.

Jak vrátit do ložnice touhu? Zapojte fantazii a začněte používat sexuální hračky, sexy oblečky nebo si vymyslete různé sexuální situace a během sexu se svých rolí stále držte. Drážděte se. Posílejte si během dne vzrušující zprávy a nabuďte svůj protějšek na večer. Vybouchne pod vašima rukama jako sopka.

Zdravý sexuální život pro nás přináší mnoho výhod, které přinášejí pozitiva naší psychické i fyzické stránce. Během sexu se vyplavuje hormon oxytocin, který podporuje vzájemné propojení s partnerem a obnovuje naši emocionální intimitu. Díky tomu jsou si lidé mnohem víc oddaní a jsou s partnerem více propojení. Pokud mají partneři pravidelný sex, je velice pravděpodobné, že spolu i zůstanou.

Jestliže budete mít s vaším partnerem pravidelný sex, váš život bude mnohem kvalitnější. Obnovíte své sebevědomí a budete mnohem lépe vnímat vlastní tělo. Jednoduše zařídíte, abyste byli šťastnější. Sníží se vaše podrážděnost a depresivní nálada. Uvolníte chronický stres a snížíte tak obsah stresových hormonů (kortizol, adrenalin) ve vaší krvi. Naopak se bude uvolňovat hormon prolaktin, který vám pomůže s lepším a kvalitnějším spánkem.

Pravidelným sexem zlepšíte svou fyzickou aktivitu, zdokonalí se funkce vašeho mozku, a dokonce si tak zlepšíte i svou imunitu. Během sexu se vyplavují endorfiny a ty vám pomůžou bojovat s bolestí. Pravidelný sex má také pozitivní účinky na srdce a snižuje riziko srdečního onemocnění.

Sex přináší do našich životů různé výhody. Pomáhá podpořit zdravé vztahy a zlepšuje všeobecnou pohodu. Pokud budete mít pravidelný sex o frekvenci alespoň jednou týdně, zlepšíte své zdraví i psychickou kondici, a hlavně budete upevňovat svůj vztah.

Zdroje

1) What part does sex play in maintaining a healthy relationship

2) Why should you have sex more often

3) How important is sex

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz