Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Sex a menstruace? Co není zakázáno je dovoleno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ROMAN ODINTSOV (Pexels)

Při sexu při menstruaci se hodí vhodné povlečení.

Pokud patříte mezi ty, kteří jsou sexuálně aktivní, jistě jste již řešili dilema, zda je sex během menstruace dobrým nápadem. Dnes si tuto problematiku přiblížíme.

Článek

Sex během menstruace je poměrně velmi skloňované slovní spojení. Menstruace se totiž považuje za určitou stopku, co se sexuálních aktivit týče. Nemusí to však být vždy pravidlem, a tak pokud i v tomto období toužíte po sexuálním kontaktu s partnerem či partnerkou, nemusí být problém se s ním/ní sblížit i v tomto období. Zajímá vás více podrobností? Pak je dnešní článek to pravé pro vás!

Sex a menstruace, jde to dohromady?

Jelikož je menstruace proces, který se týká především ženského těla, je namístě si zmínit to, že by mělo být hlavně na ženě se rozhodnout, zda chce sex během menstruace provozovat. Je to totiž proces, který jí může přinášet mimo jisté nepohodlí a diskomfort také spoustu bolestí, a tak pokud se na sex žena během menstruace necítí (a vlastně i když menstruaci nemá), tak by ji do jakýchkoli aktivit neměl muž nutit. Sexuální uspokojení by totiž vždy mělo být na obou stranách, a tak pokud by měl jeden z páru při tomto slastném prožitku trpět, tak by to postrádalo smysl.

Pokud jsou s tím ale všichni zúčastnění v pohodě a nemají nic proti tomu se oddávat sexuálním hrátkám i za přítomnosti jistého nepohodlí a nevýhod, které s sebou sex během menstruace přináší, není důvod se těchto radovánek vzdávat. Přeci jenom i sex v průběhu menstruace s sebou může kromě nevýhod přinášet nové pozitivní zážitky.

Výhody sexu během menstruace

Během menstruace jsou ženské hormony v jiných (vyšších) hladinách než mimo ni, a tak může být pro ženu sex mnohem uspokojivější, než když menstruaci zrovna nemá. V průběhu menstruace tak může žena dosahovat lepších orgasmů a zároveň může mít k sexuálním hrátkám i větší chuť a zápal. Pokud tak ani jeden nemáte nic proti sexu během menstruace, jistě by to mohl být překvapivý ale i opravdu intenzivní zážitek pro vás pro oba.

Další výhodou sexu během menstruace je také možnost, že ženě pomůže zmírnit křeče a bolesti, kterými musí během menstruace procházet. Bolestivá menstruace je stav, se kterým každý měsíc bojuje 30 až 50 % žen v reproduktivním věku a mohou je velmi omezit v běžném denním fungování. Řadí se tak mezi nejběžnější problémy, které ženy během svých menstruací musejí zažívat. Za tyto bolesti jsou zodpovědné takzvané prostaglandiny, chemické látky, které jsou zodpovědné za kontrakce (stahy) dělohy. Tyto stahy mohou za snížený průtok krve do dělohy a způsobují také již zmíněné bolesti a diskomfort, který je s obdobím menstruace spojován. Některé ženy mohou kvůli těmto chemickým látkám zažívat i stavy jako průjem a nevolnosti, které představují pro ženy veliké omezení, pokud musí nebo chtějí i během menstruace běžně fungovat a pracovat. Pro mnohé ženy tak může být sex během menstruace dobrý způsob odreagování se a uvolnění, které během menstruace potřebují.

Na co si dát pozor

Během menstruace dochází nejenom ke krvácení, ale také k tomu, že se děložní čípek nachází níže než mimo období menstruace a je také mnohem citlivější než jindy. Je tak třeba dbát především na výběr správné polohy, která může zabezpečit to, že bude sexuální prožitek jak příjemný a intenzivní, tak pro ženu i méně bolestný.

Další věcí, na kterou by si měli partneři dá pozor, by měla být dostatečná hygiena. Je totiž jasné, že není úplně vhodné zanést do pohlavního ústrojí ženy jakoukoli infekci. Ženské tělo je totiž v tomto období více náchylné na vznik zánětů, a tak by se neměla hygiena podceňovat. Pokud se tak pro sex během menstruace rozhodnete, nezapomínejte na to se před ním, a i po něm osprchovat a dbát na základní hygienická pravidla, která se týkají i běžného pohlavního styku.

Mezi další limitující faktory, které mnoho párů řeší, je také nepořádek, který během sexu v průběhu menstruace vzniká. Jestliže se totiž necháte unést vášněmi v tomto období, musí se následně počítat s tím, že krev se může dostat opravdu kamkoli a může být těžké skvrny následně čistit. Skvělou alternativou tak může být staré prostěradlo či jakákoli podložka, na které vám příliš nezáleží, a polohy, které zamezí přílišnému pohybu ženy, aby bylo krve co nejméně.

Zároveň by partneři měli myslet také na to, že menstruace není nástroj ochrany před těhotenstvím, a i při sexu během menstruace by se tak partneři měli bránit jak před pohlavně přenosnými chorobami, tak i před nechtěným těhotenstvím. Některé ženy totiž mohou být právě před a během období menstruace nejvíce náchylné na otěhotnění. Spermie totiž v těle ženy přežijí až několik dní, a tak pokud pro vás není myšlenka na potomka aktuální, na tuto skutečnost opravdu nezapomínejte.

Pevně věříme, že jsme vám dnes přinesli spoustu informací, které se týkají radostí a strastí, na které je dobré během sexu v průběhu menstruace myslet, a věříme, že si i přes toto náročné období dokážete užít chvilku s partnerem či partnerkou, na kterou jen tak nezapomenete.

Zdroje

1) Menstruace a sex při ní: co bys měla vědět

2) Menstruace

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz