Hlavní obsah
Psychologie

Soužití s narcisem? Připravte se na kontrolu, naschvály a obviňování

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: RDNE (Pexels)

S narcisem si zažijete peklo.

Když žijete s narcisem, rozhodně to není lehké. Jak vypadá společné soužití s takovým jedincem a co všechno vlastně můžete čekat?

Článek

V první řadě je důležité si uvědomit, že do vztahu s narcisem můžete „spadnout“ poměrně snadno. Vaše známost se totiž na počátku může jevit vpravdě pohádkově. Narcista vás bude obletovat, chválit a vyznávat se ze svých horoucích citů. Pokud tak činí už na druhé schůzce, samozřejmě by to ve vaší hlavě mělo rozblikat příslovečné varovné kontrolky.

Zřejmě vás ovšem nenapadne, že je něco špatně. Tyto typy lidí se jeví jako velmi společenští, laskaví, velkorysí a milující. Ve skutečnosti se vás budou snažit dostat do kolotoče manipulace a pochybností o sobě samém. Ty vám dokonale zatemní zdravý úsudek. A odejít z takového vztahu pak bude velmi obtížné, ačkoli už si můžete být vědomi toho, že vám podobná vazba opravdu škodí.

Narcistu tedy může být těžké identifikovat. A to zčásti proto, že je jednak pravděpodobně mnohem více fascinující, než byste u někoho tak sebestředného na první pohled očekávali, ale částečně i proto, že byste si nemysleli, že někdo s tak ohromným sebevědomím může v jádru být i ublížený a úzkostný. Tito jedinci mohou totiž reagovat defenzivně hněvem, pohrdáním nebo nezájmem, ale přitom ve skutečnosti prožívají pocity šoku, zranění a studu.

Jak narcismus vzniká, to přesně nevíme. Jedna z teorií ale mluví i o tom, že jde o výsledek nenaplněné potřeby lásky a pozornosti v dětství. V narcistovi tak vlastně žije malé zraněné dítě, které si připadá mimořádně ublížené a zavržené. Tyto pocity pak přebíjí vysokými výkony anebo se vůči nim jednoduše zatvrdí.

Narcistický partner vás potřebuje, zpět nevrátí nic

Někteří lidé také na samém začátku podlehnou klamnému a velmi zhoubnému pocitu, že pokud si je narcista, který se zdá být skvělý, vybral, jednoduše sami musejí být skvělí. Je totiž vcelku snadné v těchto raných fázích uvěřit, že před sebou máte impozantní osobnost s mimořádným charisma. Dokonce i okolí vás v tomto pocitu může utvrzovat. Narcista se jim totiž bude líbit stejně jako vám. Někdy osobám trpícím narcismem i vyhovuje vůdčí role a snadno si získávají autoritu.

Narcistický vztah tak mohou navázat lidé, kteří si skrze druhého utvářejí pocit vlastní hodnoty, jsou pasivnějšího založení a vyhovuje jim dominantní protějšek. Anebo jednoduše ti, kteří na sebe nahlížejí kriticky, mají příliš nízké sebevědomí a narcistovo vyjadřování nadřazenosti tak v nich do určité míry rezonuje.

Narcisté si ale nevybírají primárně jen snadno ovladatelné typy bez sebevědomí, které lze pokládat za zvláště jednoduchou „kořist“. Mohou si v zásadě hledat i partnery úspěšné, s dobrým společenským statusem nebo velmi atraktivní. Používají však svého svého úspěšného partnera jen jakožto „sytič“ svého vlastního ega.

Nechat se do vztahu vmanipulovat ovšem může znamenat, že se pouto mezi vámi bude vyvíjet velmi nepříznivě a bude následovat i hořký konec. Takovýto vztah může být značně emocionálně vyčerpávající. Nejdřív prožijete líbánky, až se empatie ustoupí a naplno se projeví narcistova sebestřednost. Partneři narcistických osobností se často cítí izolovaní, nevyslyšení a nedocenění. Klíčové ukazatele, jako je nedostatek empatie a neustálá kritika, mohou narušit vaše duševní zdraví.

Narcista se jednoduše opájí svým grandiózním já a vlastní jedinečností. Každá konverzace tak směřuje k nim samým. Nezajímají se o vás, ale neustále řeší svůj život a vlastní zkušenosti. Jsou přece skvělí. A jednoduše to o sobě ví a čekají, že s nimi podle toho budete zacházet. Sebe samotné navíc mají tendenci vykreslit jako oběti nespravedlivých okolností a i vy sami tak můžete začít mít pocit, že na privilegia mají nárok, nebo je litovat.

Naučte se narcistovi vymezit zdravé hranice

Pocity ostatních jsou po jejich rozlišovací schopnost. A nakonec lze říci, že se to týká pocitů obecně. Nezajímají je totiž hlubší hodnoty, upřednostňují ve svém životě povrchní témata jako vlastní vzhled, atraktivita a společenské postavení. K dalším méně nápadným rysům v narcistických vztazích patří neustálá potřeba pozornosti a přehnaná reakce na kritiku.

Také se z pozorných partnerů mohou proměnit v osoby chronicky žárlivé. Že by se ovšem jednalo o signál vysoce intenzivního zájmu o vás, to se tvrdit rozhodně nedá. Pouze vás potřebují udržet pod svou kontrolou. Starají se totiž o vás pouze tehdy, když naplňujete jejich potřeby nebo jim sloužíte k nějakému účelu. Své protějšky prakticky ani nejsou schopni vidět jako samostatné osoby. Po emocionální stránce tedy po jejich boku budete trpět. Nejsou ochotni milovat nikoho jiného než sebe.

Projevy nedostatku respektu, snaha o omezení partnerovy autonomie i minimální zájem o jeho emoční pohodu mohou gradovat ve fázi, kdy dochází ke zpochybnění narcistova ega a hrozí mu, že bude odmítnut, nebo dokonce opuštěn. Přitom ale narcisté sami touží po autonomii a vyhýbají se závazkům. A s velkou pravděpodobností vás také začnou podvádět.

Jednoznačně tedy nepatří mezi ideální partnery a už vůbec se nehodí pro vztahy dlouhodobé. Vztahy vnímají jako sport a nejsou ochotni investovat víc, než by mohli ztratit, ostatně mají kvůli svému přístupu problém nejen v milostném životě. Často nemají ani přátele. Obecně lze říci, že potkat jedince s těmito rysy v rámci romantického vztahu je horší, než například mít takového kolegu či příbuzného. Jakmile si je narcistický člověk svým vztahem jistý, začíná ubližovat, ponižovat a devalvovat, což souvisí s jeho patologickou dynamikou.

Je však důležité si uvědomit, že máte jednoduše volbu obětí nebýt a nevyvážené nastavení svého vztahu můžete začít přetvářet ke svému prospěchu. Při všech příležitostech se chovejte rovnocenně a zacházejte se svým partnerem jako se sobě rovným. Nastavit si musíte adekvátní hranice.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz