Hlavní obsah
Finance

Víme, u koho se penzijko nejvíce vyplatí, neodkládejte spoření na důchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mathieu Stern (Unsplash)

U nakládání s penězi je důležitá opatrnost.

Penzijní spoření představuje formu spoření na důchod. Před jeho sjednáním je však na místě zjistit, u  koho se vyplatí si ho sjednat a jaké bonusy provozovatelé nabízejí. My odpověď známe.

Článek

Co je to penzijní spoření?

Správněji se nazývá doplňkové penzijní spoření. Jedná se o tzv. třetí pilíř důchodového systému. Do roku 2013 se nazývalo penzijní připojištění.

Jedná se o formu zajištění na důchod. V jeho rámci se investuje do účastnických fondů. A to pravidelně, v měsíční frekvenci. Limitována je minimální částka, a to na 100 Kč, horní hranice příspěvku naopak není stanovena nijak. Klient si podle svých požadavků může vybrat různé typy strategií od konzervativních po dynamické.

K vloženým příspěvkům jsou dále připisovány státní příspěvky a jednorázově ročně podíly na zisku. Mimo to může účastník spoření využít i daňové zvýhodnění, a to jednak ve formě zvýhodnění příspěvků zaměstnavatele na straně zaměstnance i zaměstnavatele samého. Dále má možnost zájemce dosáhnout na zvýhodnění při čerpání předdůchodu.

Vstup do penzijního spoření je dobrovolný. Nemá tedy vliv na případné vyplácení státního důchodu z tzv. průběžného pilíře.

Doplňkové penzijní spoření od MONETA Money Bank

Co se týče modelového příkladu spoření u MONETA Money Bank, představu si můžete udělat z následujícího výpočtu: Zhodnocení vlastních vkladů 19,7 % dosáhnete za předpokladu, že vložíte na rok předem 20 000 Kč (nebo 1 667 Kč měsíčně) a tím získáte maximální státní podporu 2 760 Kč ročně, což odpovídá 13,8 % zhodnocení z vlastního vkladu a roční úsporu na daních 1 199 Kč, což představuje 5,9 %. Státní příspěvek dosahuje 2 760 Kč ročně. Daňová úleva může činit až 3 600 Kč ročně.

Doplňkové penzijní spoření od ČSOB

V ČSOB můžete spořit v pěti penzijních fondech. Fondy se liší svým portfoliem, mírou rizika i očekávaného výnosu. Nejvhodnější strategie se volí na základě odpovědí v dotazníku. Také v tomto případě platí, že státní příspěvek může činit až 2 760 Kč ročně. Ten získáte, pakliže si sami budete měsíčně vkládat 1 000 Kč. Úspora na daních dále také může být až 3 600 Kč ročně. Navíc ale můžete od ČSOB čerpat odměnu až 1 000 Kč. Spoření navíc můžete založit i dětem.

Doplňkové penzijní spoření od České spořitelny

Investovat můžete své vklady do několika typů fondů, a to do konzervativního, etického nebo vyváženého. Ročně můžete získat až 2 760 Kč jako zhodnocení svých vkladů. Česká spořitelna dále avizuje, že ročně dokážete ušetřit až 3 600 Kč na dani z příjmů. Pokud si budete spořit 1 000 Kč, váš zaměstnavatel vám přispěje 500 Kč a začnete ve 30 letech, můžete se ve věku 60 let dopracovat k částce 1 064 138 Kč. Doplňkové penzijní spoření od České spořitelny můžete navíc do konce roku získat navíc s bonusem 500 Kč. Mimo to můžete s produktem Studium+ spořit i dětem.

Doplňkové penzijní spoření od KB Penzijní společnost

KB Penzijní společnost uvádí, že předpokládané zhodnocení se vypočítá jakožto vážený průměr předpokládaného čistého ročního zhodnocení v KB akciovém fondu (5,27 % p. a.), KB dluhopisovém fondu (2,74 % p. a.), KB vyváženém fondu (3,91 % p. a), KB povinném konzervativním fondu (2,89 % p. a.) a KB peněžním fondu (2,59 % p. a.) Jedná se o čisté roční zhodnocení, tj. po započtení všech poplatků. Ročně můžete získat na státní podpoře až 6 360 Kč. S tímto spořením můžete navíc získat až 1 000 Kč odměny při sjednání v Mobilní bance.

Doplňkové penzijní spoření od Air Bank

Jak na tom můžete se spořením být u Air Bank? Představu si lze udělat jednoduchého modelového příkladu: Když se do spoření pustíte ve 25 letech, můžete mít při zhodnocení 3 % ročně v 60 letech uspořeno přes 1 000 000 Kč. Stačí si dávat měsíčně stranou 800 Kč a domluvit si od zaměstnavatele příspěvek 500 Kč. Obligátně také u Air Bank můžete využít příspěvky od státu až 2 760 Kč ročně a daňové úspory až 3 600 Kč ročně.

Doplňkové penzijní spoření od Generali Penzijní společnost

Co se týče zhodnocení, vybrat si musíte opět příslušnou strategii. Generali Penzijní společnost uvádí, že například s vyváženým fondem můžete získat zhodnocení ve výši 4,3 % každý rok. Pokud si tak například budete měsíčně spořit 1 000 Kč, do důchodu si naspoříte až 2 111 971 Kč. Samozřejmě i v tomto případě si můžete nárokovat státní podporu ve výši až 6 360 Kč, tedy obligátní státní příspěvek 2 760 Kč a slevu na dani 3 600 Kč.

Penzijní připojištění od Conseq

Jak bude vypadat spoření od Conseq? Pokud si přispějete 360 000 Kč, ve výsledku můžete při dynamické strategii získat 1 655 550 Kč, jelikož se předpokládá průměrný roční výnos u jednorázových vkladů 5.49 % a u pravidelných vkladů 4.89 %. Celková úspora i u Conseq může činit až 6 360 Kč ročně, a to opět ve formě státního příspěvku až 2 760 Kč a úspory na dani až 3 600 Kč. Jednou z hlavních výhod je j to, že v rámci penzijního programu ZENIT máte možnost sjednání garantované strategie, která vám zajistí návratnost vkladů k cílovému věku spoření. Tato garance se vztahuje na vklady účastníka, zaměstnavatele i státní příspěvky. Ke spoření se připisuje i věrnostní bonus.

Závěr, aneb vyplatí se sjednat si „penzijko? A kde?

Obecně primárně nezáleží na tom, u jaké společnosti budete spořit, ale spíše do jakého typu fondu. Vyšší míru zhodnocení přináší jednoznačně dynamická strategie.

Z toho vyplývá, že penzijní spoření se může vyplatit hlavně díky jednotlivým bonusům. Doporučit tak lze například spořit si přes společnost Conseq, která nabízí bonus ve výši 0,1 až 0,25 % ročně z objemu prostředků na smlouvě. Podobně je tomu u ČSOB, která zaručuje bonus ve výši 1 000 Kč.

Zdroje

1) Doplňkové penzijní spoření

2) Penzijní připojištění

3) Penzijní spoření očima expertů

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz