Článek
Propagace zdravého životního stylu se v posledních letech dostává stále více do popředí zejména kvůli změnám v návycích prakticky ve všech oblastech lidského života. Zatímco jiné běžně dostupné návykové látky lidé postupně omezují, způsob, jakým se stravují, je často horší, než tomu bylo v minulosti. Důvodem je mnohem větší dostupnost rychlého občerstvení i rozmanitost produktů, které se mohou jevit na první pohled jako zdravé, a také stále se zrychlující tempo života, které je spojeno s minimem času na přípravu jídla a preference snadnějších řešení. Výsledkem je pak zvyšování hmotnosti lidí obecně a vetší náchylnost k civilizačním chorobám spojeným s obezitou, které mohou mít až fatální následky nebo výrazně zkomplikovat kvalitu života.
Co všechno patří ke zdravému životnímu stylu
Jako zdravý životní styl je označován především přístup ke každodenním činnostem a péči o tělo. Vedle vhodných stravovacích návyků, které zahrnují především pestrou stravu s vysokým obsahem živin a nízkým podílem snadno stravitelných a mnohdy návykových látek (jako jsou jednoduché cukry či tuky) konzumovanou v optimálních porcích a pravidelně se zdravý životní styl vyznačuje také dalšími specifiky.
Jedná se především o dostatek pohybu nad rámec běžných pochůzek a povinností, ideálně na čerstvém vzduchu, který pomáhá udržovat tělesnou kondici, a pak také správná spánková hygiena a omezování stresu. Jakmile dosáhnete rovnováhy v tom, jaké potraviny konzumujete a jakým způsobem je tělo zpracovává, je vhodné se navíc zaměřit na eliminaci nevhodných návyků, které všechny tyto snahy zhoršují, tedy již zmíněné kouření, konzumace alkoholu či dalších omamných a návykových látek. Správná výživa i optimální udržování kondice vám může prodloužit život i o desítky let, jelikož výrazně sníží riziko rozvoje chorob jako jsou cukrovka, infarkt apod., přestože k nim třeba máte predispozice.
Jak mohou stravovací návyky negativně ovlivnit zdraví člověka
Pokud se rozhodnete dodržovat zdravý životní styl, obvykle z jídelníčku vyřadíte řadu jídel, které nemají pro tělo valný užitek. Tento krok však musí jít ruku v ruce s dalšími úkony, které podpoří dosažení optimální hmotnosti a kondice. Řada lidí však takto náročný skok do zcela jiného životního stylu není schopná učinit, nebo si na něj dlouhodobě zvyknout. Důvodem jsou nesprávné stravovací návyky, které získáváme jako vzorce chování již v útlém věku. Pevně nastavený jídelníček pak stále častěji porušují až se nakonec vrátí do vyjetých kolejí.
Stravovací statistiky v České republice
Tuzemská kuchyně je typická velmi mastnými pokrmy s vysokým obsahem cukrů a také podílem masa. Zatímco v dřívějších dobách tato kuchyně sloužila k získání dostatku živin pro těžší fyzickou práci a nebyla tak rozmanitá, v dnešní době přináší pravidelnému konzumentovi spíše nadbytečné množství nepotřebné energie, které při sedavém způsobu života nemá šanci spotřebovat a které se na těle ukládá v podobě tukových zásob. Pokud se tento trend navíc spojí s občasnou konzumací alkoholu a nízkou mírou pohybu, mohou mít současné stravovací návyky v tuzemsku velmi nepříjemné následky.
V současné době nezdravým životním stylem žije až pětina obyvatel České republiky, nadváhou a obezitou pak trpí více než polovina obyvatelstva této země. Důvodem je především nízká pestrost stravy, která se orientuje převážně na potraviny, které lze konzumovat rychle a dají nám na chvíli pocit sytosti. Celosvětově pak podíl lidí, kteří trpí nadváhou nebo se stravuje velmi nezdravě výrazně převyšuje počet hladovějících (až dvojnásobně). Tato skutečnost je opravdu alarmující a mnohé vypovídá o moderním životním stylu, který se stává stále konzumnějším. Velký strašák minulé generace, kterým bylo kouření a s ním spojená rizika s fatálním charakterem, se tak dostává do pozadí a nejvíce jsou zdravotními problémy ohroženi lidé, kteří si dopřávají klasickou stravu charakteru rychlého občerstvení, kterou kombinují s místní tradiční kuchyní a opravdu nedostatkem pohybu.
Závěr
Nevhodné stravovací návyky společně se sedavým způsobem života představují aktuálně jeden z nejrizikovějších faktorů závažných civilizačních chorob s fatálními následky. Dostatek a dostupnost potravin, jež se zdály být výhodnými zejména s ohledem na potenciální zpestření jídelníčku mají v dnešní uspěchané době spíše opačný efekt a lidé mají tendence konzumovat více než potřebují. Obezita s tak stává mnohem závažnější problémem, než kouření nebo konzumace alkoholu.
Zdroje:
1. Více než pětina Čechů má rizikové stravovací návyky. Jak jíst zdravě a nebýt přitom otrokem jídla?
2. Bad Diets Are Responsible For More Deaths Than Smoking, Global Study Finds