Hlavní obsah
Lidé a společnost

V SAPĚ platí vlastní zákony, vietnamské mafii se v Česku daří

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor/ka fotografie: Sippakorn Yamkasikorn (Pexels)

Vietnamci jsou naučení vyžít s málem.

Vietnamská tržnice Sapa představuje specifický svět přímo v srdci Evropy. Kromě vzdálené kultury však existují obavy zda netvoří ideální podhoubí pro organizovaný zločin. Které kauzy nejvíc zahýbaly veřejným míněním?

Článek

Sapa je vietnamské velkoobchodní centrum a tržnice, které funguje již od roku 1999 v areálu bývalého masokombinátu v Praze-Libuši. Jinak se též označuje jako Malá Hanoj, Pražská Hanoj či Malý Saigon a tvoří svébytný „stát ve státě“.

Areál se rozkládá na ploše více než 250 000 metrů čtverečních. Nachází se zde škola, školka, jazykové centrum, škola bojových umění, lékař, buddhistický chrám, redakce vietnamských časopisů, pobočky pojišťoven, pobočka firmy DHL, několik advokátů, restaurace a bistra, kulturní sály, řada soukromých firem vietnamských i českých, a samozřejmě taktéž široká škála obchodů a velkoobchodů.

Podle dostupných údajů zde podniká více než 7 tisíc fyzických osob. Celý prostor je samozřejmě volně přístupný širší veřejnosti. Turistické průvodce lákají na specifickou kulturu, originální gastronomii i nezaměnitelnou atmosféru. Návštěva tržnice však za exotickými kulisami skrývá i méně hezkou stránku - historii Sapy lemují i četné skandály a problémy se zákonem.

V kontextu dění se jako jeden z menších problémů jeví svérázné představy některých provozovatelů o hygieně. Což byla například nelegální výrobna potravin z června roku 2024, kde kontroloři zjistili zcela nevyhovující podmínky. V minulosti se v Sapě však objevily i nelegálně obchodované léky, které by zdraví mohly poškodit znatelně výrazněji než kontaminované maso.

V roce 2013 došlo i na drogy. Právě se Sapou měl spojitost případ, kdy policisté v Novém Hrozenkově na Vsetínsku odhalili obří pěstírnu marihuany. Tu provozovali cizinci spojení právě s populární pražskou tržnicí. Při kontrole bylo následně nalezeno než dva tisíce rostlin konopí. Pěstírnu řídili její majitelé ze Sapy a o spojitosti podle policie nemohlo být pochyb.

Drogy, padělky a další problémy se nedaří dostat pod kontrolu

Že se jedná o setrvalý problém, dokazuje i případ z roku 2017. Právě tehdy byla přímo na místě odhalena rozsáhlá varna drog. Zasahovat musel dokonce Útvar rychlého nasazení. Podle informací, které pronikly do médií, se tu vyráběl pervitin, ale i další drogy.

V Sapě působí nejen tajné drogové mafie, najdeme tu sklady s četnými padělky a problém představují taktéž daňové úniky a praní špinavých peněz. Až stovky milionů korun měly být vyváděny do zahraničí takzvaným arabským bankovním systémem. Nijak překvapivé pro příchozího vlastně tedy nemůže být zjištění, že například obchody v Sapě fungují v režimu „cash only“ - karty nepřijímáme.

Opakujícím se problémem je i padělané zboží. Jeden z posledních velkých zátahů z jara 2024 odhalil 20 tisíc kusů za celkem 95 milionů. Na kontrole se podílelo na dvě desítky inspektorů ČOI z inspektorátu pro Středočeský kraj a Hl. m. Praha a čtyři desítky celníků z Celního úřadu pro hlavní město Prahu. Ti využili, jak v souvislosti s kauzou informovala tuzemská média, práva zjednat si v souvislosti s výkonem kontroly přístup do staveb včetně otevření uzavřených prostor.

To je však jeden z mála momentů, kdy měla kontrola stoprocentní efektivitu. Dokonce ani policie nemá příliš šancí tento specifický mikrosvět postihnout. Nedisponuje totiž adekvátní místní znalostí, která za standardních okolností samozřejmě příslušníkům při odhalování různých přečinů pomáhá. V Sapě zkrátka platí její vlastní zákony.

Navzdory tomu, že vietnamská samospráva se údajně snaží o respektování pravidel vzájemného soužití a dodržování platné legislativy například ohledně pyrotechniky, bylo v blíže nespecifikované prodejně v roce 2023 nalezeno 1880 kilogramů výbušných látek, což je mnohokrát více, než stanovuje zákon o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi.

Bují v Sapě i organizovaný zločin?

Vyloučit se na území Sapy údajně nedá ani organizovaný zločin. V minulosti se navíc hovořilo i o možném napojení případného organizovaného zločinu na státní správu, tedy na některé úředníky. Což je i příčinou nízké objasněnosti trestné činnosti. Podezření navíc padá i na objektivitu kontrol. Ty jsou podle některých zdrojů podnikatelům avizovány předem. Navíc nejsou tak důsledné, jak by bylo zapotřebí. I to tak nepochybně přispívá k tomu, že se Sapu nedaří dostat pod režim dodržování českých zákonů.

Spletitý únos bývalého vietnamského politika a berlínského podnikatele z roku 2017 měl také „českou stopu“. Kromě německých úřadů se mu věnovala i česká Národní centrála proti organizovanému zločinu. Jeho ústřední postavou se stal muž jménem Trinh Xuan Thanh. Na únosu tohoto byznysmana se měli podílet i Vietnamci, kteří přišli do Česka před dvěma lety ve skupině vietnamských policistů pozvaných českými úřady na pomoc s odhalováním vietnamského organizovaného zločinu v Česku hlavně v souvislosti s tržnicí Sapa.

Varování tak před tržnicí už dokonce vydala tajná služba. O lecčems vypovídá také fakt, že ve výše zmíněném případu zainteresovaná Národní centrála proti organizovanému zločinu disponuje rovněž specializovaným oddělením na boj s vietnamskými mafiemi.

Nutno však přiznat, že zločin zůstává skryt pod fasádou restaurací a roztodivných obchůdků, Sapa tak představuje pro návštěvníky zajímavý ostrov odlišné kultury uprostřed metropole.

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz