Hlavní obsah
Finance

Velké srovnání důchodových investičních produktů: u koho si spořit na důchod?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cottonbro studio (Pexels)

Spoření do prasátka je old school, přichází DIP!

Důchodové investiční produkty mohou představovat vhodnou formu zajištění se na období po produktivním věku. O co přesně se jedná a u koho se tyto produkty vyplatí sjednávat?

Článek

Dlouhodobý investiční produkt neboli DIP může být výhodným způsobem, jak se zajistit pro důchodový věk. V Česku se jedná o nový finanční nástroj, který řada subjektů začala nabízet počátkem roku 2024. Platí pro něj, že není navázán na konkrétní finanční produkt, odvíjí se od podnikatelského oprávnění správce účtu dlouhodobých investic.

Prakticky vám tak umožní investování do skutečně široké škály investičních i bankovních produktů a dá každému zájemci efektivní možnost finančního zajištění například prostřednictvím akcí, dluhopisů, ETF, ale i podílových fondů nebo vkladů na bankovních účtech.

Může tak vhodným způsobem doplnit tradiční doplňkové penzijní spoření a životní pojištění. Je však důležité si uvědomit, že zájemce o tento typ investování by si měl být vědom i příslušných rizik a musí tak být schopen zodpovědného investování s jejich racionálním posouzením.

Jaké daňové výhody nabízí DIP

Navíc je možné u tohoto nástroje využít také daňové zvýhodnění. Dosud bylo možno si od základu daně odečíst nejvýše maximálně 24 000 Kč za penzijní spoření, penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření a dalších až 24 000 Kč za životní pojištění splňující zákonem stanovené parametry.

Nově se však zavádí společný limit 48 000 Kč a je na žadateli, jakým způsobem jej využije. Roční daňová úspora tak při 15% sazbě daně z příjmu činí 7 200 Kč. Mimo to lze využít příspěvků zaměstnavatele, přičemž platí, že až do výše 50 000 Kč se pro něj jedná o daňově uznatelný náklad a současně se z nich neodvádí sociální ani zdravotní pojištění.

Jak je to s výběrem peněz na DIP

Prostředky z dlouhodobého investičního produktu není možné vybrat předčasně. Podmínkou je věk 60 let a to, že si vložené prostředky nevybereme dříve než po 10 letech od sjednání smlouvy. Jinak bychom museli doplatit daň zpětně a připravili bychom se také o daňové výhody.

Splníte-li výše uvedené, další podmínky se na vás nevztahují. To znamená, že si můžete vyčerpat celou částku najednou, ale také si ji nechat vyplácet postupně.

U koho se vyplatí sjednat dlouhodobé investiční produkty

I tyto projekty tak mohou nést určitá rizika a je plně v kompetenci investora, jakou alternativu si zvolí. Na českém trhu v současné době již působí řada poskytovatelů tohoto typu investic. Který z nich se vyplatí a proč?

Portu

Portu je on-line investiční platforma skupiny WOOD & Co. Jak uvádějí přímo samotní provozovatelé, tato platforma umožňuje investovat do globálně diverzifikovaných portfolií složených na míru potřebám a cílům každého investora.

Portfolia jsou sestavována z řádově několika tisíc akcií známých společností a dluhopisů najednou pomocí ETF. Tím se využívá dlouhodobého růstu akciového a dluhopisového trhu. Investovat lze online, a to už od nízké částky 500 Kč.

V rámci DIP máte možnost využít pasivní ETF, jednotlivé akcie nebo třeba investiční rezervu, případně i vše najednou. Nastavit si lze i více konzervativní investiční strategii, která dokáže být imunní vůči kolísání trhu.

Portu nabízí následující varianty DIP:

  • Portfolia na míru - v DIP jen 0,5 %, běžně 1 %
  • Moje strategie - v DIP jen 0,5 %, běžně od 0,79 %
  • Investiční rezerva - 0,25 %
  • Portu Crypto - v DIP jen 0,5 %, běžně 1 %

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank nabízí možnost investovat do podílových fondů nebo i využití výhodných podmínek i pro investice do akcií a ETF. Investování je přístupné i drobným investorům. Banka uvádí, že začít můžete jak jednorázově, tak i pravidelně už s částkou od 100 Kč.

Rozhodovat o tom, do čeho budete investovat, můžete sami. Co se týče dalších podmínek, tak zřízení i vedení dlouhodobého investičního produktu je u tohoto poskytovatele momentálně zdarma. Vklady jsou pojištěny, a to do výše až 100 000 EUR na běžném investičním účtu.

Patria

V rámci tohoto poskytovatele je možné aktivovat DIP jednoduše online přes záložku DIP v obchodní platformě WebTrader. Následně si z běžného portfolia převedete prostředky a posléze můžete investovat podle svých dosavadních zvyklostí, ať už jednorázově nebo formou pravidelných investic do ETF. Vedení obchodního účtu nabízí tato společnost aktuálně zdarma.

Samotný poskytovatel především doporučuje investice do akcií vzhledem k tomu, že lze u tohoto typu cenných papírů za výhodný považovat delší investiční horizont. Mimo to se může zájemcům též vyplatit dlouhodobě investovat do nízkonákladových burzovně obchodovaných fondů ETF.

Výhodou je tedy primárně flexibilita investičních strategií. Mimo to lze celou značku Patria považovat za dostačně stabilní projekt s historií, u něhož není nutno mít obavu z hlediska investování v mimořádně dlouhém časovém horizontu.

XTB

XTB jakožto globální fintechová společnost taktéž nabízí zájemcům tento specifický typ produktu, a to ve formě vlastního portfolia založeného na burzovně obchodovaných fondech neboli ETF. To si můžete vytvořit přímo v mobilní aplikaci.

Učiníte tak pomocí nástroje Investiční plány. Následně zájemce investuje s nulovým poplatkem, přičemž zřízení a vedení Investičních plánů je též zdarma.

Tento produkt slouží hlavně pro dlouhodobé pasivní investování a přináší možnost výhodného zajištění na stáří. Začít investovat můžete už s nižšími částkami například 1 000 Kč. Díky tomu je celý mechanismus taktéž přístupnější i běžnému uživateli.

V rámci Investičních plánů si ale investor sám volí, které ETF a v jakém zastoupení do svého plánu zahrne. Nejedná se tedy o vyloženě automatizovaný princip investování v podobě tzv. roboadvisory produktu.

Air Bank

Air Bank není jen tradiční bankou, ale také subjektem poskytujícím dlouhodobý investiční produkt. A to ve formě zjednodušeného investování do akcií a ETF. Tato instituce začala s nabídkou akcií celkem 200 společností a 20 ETF, přičemž do budoucna plánuje tento výběr dále rozšiřovat.

Investování je možné pouze v rámci mobilní aplikace My Air, kterou však již dle oficiálního vyjádření banky samotní zákazníci preferují, využívá ji momentálně 80 % všech klientů.

Novinka tak doplnila již dříve zavedenou možnost investování prostřednictvím výše popsané platformy Portu. V rámci segmentu zhodnocování prostředků rovněž banka nabízí spolupráci s projektem Zonky. Pro tyto služby aktuálně deklaruje očekávaný výnos 5,79 % ročně.

Generali

Generali Investments CEE přináší možnost investovat do celkem 12 vlajkových a sektorových fondů prostřednictvím speciálně určené třídy D.

Tento typ investování zahrnuje jak konzervativní, tak i dynamické strategie. Jak uvádí přímo samotný provozovatel, lze tyto strategie navíc i obohatit též o Generali sektorové fondy. Tato výhradně pro DIP určená třída má nižší manažerský poplatek, který snižuje náklady třídy fondu a zvyšuje výnos investora.

Modelový příklad tak může vypadat následovně:

Zhodnocení pravidelné investice

1000 Kč měsíčně pro fond globálních značek

Délka investování: 20 let

Vybraný fond: Generali Fond globálních značek

Použité zhodnocení: 7,2 % p.a.

Celková suma: 519 235 Kč

Vlastní investice: 240 000 Kč

Dosažené zhodnocení: 279 235 Kč

Daňová úspora: 36 000 Kč

Závěr aneb který z produktů se vyplatí a proč?

Vždy se výhodnost konkrétního nástroje primárně odvíjí od rozložení investic. Obecně lze říci, že vítězí primárně formy dynamického investování, které s sebou nesou vyšší potenciální zhodnocení, ale také citelnější míru rizika. V tom se tak ani dlouhodobé investiční produkty neliší od jiných typů investic. Záleží tak primárně na samotném investorovi, zda je ochoten akceptovat takové podmínky.

Mimo to doposud ne všichni poskytovatelé zveřejnili konkrétní podmínky. Některé produkty lze označit zatím za ryze spekulativní. Z tohoto pohledu tak lze za pomyslného vítěze srovnání označit Xtb a Air Bank, což jsou tradiční obchodníci s cennými papíry.

Platforma Portu nabízí pravidelné investice do ETF, což může být výhodné v kratším časovém horizontu, kdy lze za výhodné považovat produkty s jednoduchým procentuálním paušálem. Částečně tak roli při posuzování výhodnosti investic sehrává i právě předpokládaná délka investice. Navíc projekt Portu už v současné době má utvořenou poměrně rozsáhlou komunitu. A aktivně též napomáhá v rozvoji finanční gramotnosti Čechů.

Mimo výhodnosti investic je však nutné zohlednit také další faktory v podobě poplatků za správu a poplatků navázaných na nákup. Důchodový investiční produkt od Raiffeisenbank vychází poplatkově nejlépe, respektive je zdarma, poplatky se zde neplatí žádné. Lze předpokládat, že má potenciál oslovit řadu zájemců a umožňuje obchodovat akciové tituly a ETF na indexy NASDAQ a SP500.

U těch nejlepších ETF na S&P 500 přitom výkonnost za uplynulé tři roky přesáhla dle dostupných údajů +41 %. Mezi ty nejvíce výkonné akcie se probojovaly například ty NVIDIA Corporation:, které zaznamenaly +221,05 %. Průměrný roční výnos indexu upravený o inflaci se pak pohybuje kolem 7 %.

Index NASDAQ je zhruba ze 60 % tvořen akciemi technologických a ICT společnosti. Vykazuje obdobnou výkonnost, která u nejlepších ETF převyšuje +42 %. I v tomto případě se k nejvýkonnějším akciím řadí už zmíněná společnost NVIDIA, ale také například Broadcom s +107 %.

Co říkají zkušení investoři

Zkušení investoři radí, že co se týká správy, u poplatků za nákup je možno zvolit optimální strategie, například v podobě nákupu po vyšších částkách. V této chvíli však nemá opodstatnění uvažovat náklady za směnu, které je možné relativně snadno obejít.

Příkladem může být třeba Fio, kde je jejich výše stanovena na 2,7 %, ale lze provést směnu přes Revolut, Wise, Roklen nebo jinak. Obecně jsou nejhorší poplatky, kterým se vyhnout jednoduše není možno, typicky povinná směna nebo poplatky za správu, ale které ještě pak může broker navíc kdykoli navýšit.

Rizikem v budoucím vývoji výhodnosti dlouhodobých investičních produktů jsou i možné budoucí změny, a to jak na straně státu, tak i z hlediska samotných poskytovatelů těchto produktů.

Zdroje

1) DIP diskuze

2) Diskuze srovnání nabídek pro zodpovědné investory

3) Weby bank a dalších poskytovatelů DIP

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz