Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jaký je ideální muž? Překvapivě postačí tajemný plešatý cvalda, co má rád děti a zvířata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jonas Kakaroto (Unsplash)

Sympaťák s tajemným úsměvem a brýlemi. O tom, zda bude přitažlivý, však rozhodne to, zda má rád děti a zda je veganem.

Jaký typ mužů se líbí ženám? Které faktory o mužské atraktivitě rozhodují a co je naopak zcela podružné? A co si vlastně o této oblasti myslí odborníci - vědci?

Článek

Jak vypadá ženský ideál krásy, o tom máme poměrně dobrou představu díky volbám Miss i různým celebritám oslavovaným napříč médii i sociálními sítěmi coby sex symboly. S atraktivitou mužskou už je to do značné míry komplikovanější.

Obecně lze tvrdit, že muži jsou schopni reagovat hlavně na vizuální podněty. Jejich sexualita je vázaná na fyzickou stránku. Dáno je to prastarými evolučními principy. Atraktivní vizáž totiž signalizuje mládí a společně s tím také plodnost. Mužům tedy prakticky jejich dávné instinkty zaměřené na zachování rodu velí, že taková žena bude vhodná pro rozmnožování.

I ženy v sobě mají obdobný program pro přežití. Mají ale zcela jiné nároky. Od muže vyžadují, aby se o ně, případně i o potenciální potomky dokázal dobře postarat. Proto jsou jejich preference v oblasti partnerské atraktivity odlišné.

A rozhodování o tom, jestli je pro ně muž vhodným protějškem, ženám navíc poměrně dlouho trvá. Zcela odlišný přístup tak nevyvěrá z toho, že by muži byli povrchní a ženy rozmařile vybíravé. Jde jednoduše o přirozené nastavení.

To, jak vnímáme své okolí, nicméně též závisí na subjektivně prožité životní zkušenosti, ale i na předpokladech vycházejících z kulturního kontextu, naučených vzorech a sociálním prostředí, z něhož daný jedinec vychází.

Ženy na vzhled nesázejí

Které vlastnosti jsou tedy pro ženy na mužích nejpřitažlivější? Co se týče už vzpomenutého vzhledu, funguje ženské vnímání zcela odlišně. Mužům se dokonce doslova vyplatí nebýt příliš atraktivními. Hned několik studií potvrdilo, že dámy se ochotně spokojí s partnery vzhledově spíše průměrnými.

Studie vědců z Florida State University dospěla k závěru, že jedná-li se o nezávazné „úlety“, ženy mohou stále preferovat prvoplánově atraktivní muže. V případě dlouhodobého vztahu už však k výběru svého protějšku přistupují odlišně. O atraktivní muže zájem nemají.

Vysvětlení je přitom podle expertů poměrně prosté: Vysoce přitažlivý muž ve vynikající kondici nutí ženu, aby se mu snažila vyrovnat. A snažit se cvičit nebo držet neustálé diety jednoduše dámy nechtějí. Dají tak přednost klidnějšímu životu po boku muže, který třeba má i onen vysmívaný pivní pupek nebo pleš.

Ostatně toho, že už nepatříte zrovna mezi mladistvé Adonise se bát nemusíte, jelikož ženy také upřednostňují starší protějšky nebo alespoň ty, které starší vypadají. Odborníci tento fenomén nazývají „The George Clooney Effect“. I tento fakt vychází z předpokladu, že starší muž je lépe zajištěný a bude se tedy schopen lépe postarat o rodinu.

Ženy potřebují nesobeckého partnera se smyslem pro humor

Přesunout všechny dámy do kategorie zlatokopek, které se snaží vytěžit co nejvíc z mužových zdrojů, by bylo ovšem liché.

Na seznamu atraktivních vlastností je totiž jednoznačně také smysl pro humor. Umět ženu rozesmát je totiž jednou z nejdůležitějších devíz, které mohou muži na seznamovacím „trhu“ nabídnout. Muž, který má smysl pro humor, také působí inteligentněji.

Něžné pohlaví rovněž obvykle nestojí o drsné hochy. Archetypální předobraz alfa samce je totiž mnohdy spíše zosobněním toxické maskulinity. Ve studii z roku 2016, kterou realizovaly univerzity ve Worcesteru a Sunderlandu, mělo více než 200 žen posoudit celkem 10 profilů na internetových seznamkách. Většina z nich skutečně dala přednost altruisticky založeným protějškům.

Dámy tedy hledají partnery oplývající slušností a nesobeckostí. Pro dlouhodobé soužití je to mnohem významnější než atraktivní zevnějšek. Potvrdila to třeba i studie The Journal of Social Psychology.

Láska k dětem i ke zvířatům „přihrává“ body

Podle Journal of The Interactions of People & Animals a Journal of Evolutionary Psychology si u žen také vedli lépe muži, kteří mají psa. Ti totiž ukazují svou citlivou stránku.

A ženy samozřejmě velmi dobře ví, že muž, který se zvládne postarat o chlupatého mazlíka, s největší pravděpodobností projeví alespoň elementární pečovatelské sklony i u dětí. Bude z něj tak nejspíš i dobrý otec.

Studie nazvaná „The Roles of Pet Dogs and Cats in Human Courtship and Dating“, publikovaná v časopise Anthrozoos v roce 2015, tento závěr také potvrdila. A zjistila dokonce přímo, že ženy jsou dokonce dvakrát více přitahovány mužem, který má domácí zvíře, než muži ženami, které také vlastní zvířecího společníka.

Ve francouzské studii z roku 2008 oslovil dvacetiletý mladík v rámci výzkumu stovky žen a požádal je o telefonní čísla. Když měl s sebou psa, měl třikrát větší šanci, že uspěje. Vědci dávají k dobru možná poněkud úsměvně znějící tip: Nemusí jít vyloženě o vašeho vlastního psa. Výše uvedená teorie „funguje“ s jakýmkoli.

Co takhle jít například venčit nějakého opuštěného čtyřnožce do útulku? Ostatně studie britských vědců z roku 2013 zjistila, že ženy považují muže za přitažlivější, když se věnují právě dobrovolnické činnosti.

Laskavost coby povahový rys samozřejmě nutně nemusí implikovat, že se muž touží stát přímo otcem. Jak je na tom ten, který má skutečně rád děti a dává to otevřeně najevo? Rozhodně působí sexy, jak se podařilo prokázat psychologům z University of California pod vedením profesora Jamese R. Roneyho.

Zdroje

1) Jaké kvality ženy hledají v mužích

2) Co žena na mužích považují za atraktivní

3) Vědci ví, co je atraktivní

4) Florida State University - studie o atraktivitě

5) Efekt George Clooneyho

6) Atlruističtí muži jsou přitažlivější

7) Vlastnictví psa zvyšuje atraktivitu

8) Role zvířat v seznamování

9) Ženy jsou přitahovány k mužům, kteří mají rádi děti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz